Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyük Okyanus’taki ada ülkesi Palau’da hükümetten ABD’ye çağrı: “Ülkemizde askeri üs kurun”

Büyük Okyanus’taki ada ülkesi Palau’nun Devlet Başkanı Tommy Remengesau Jr., Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ülkede askeri üs kurma çağrısında bulundu. Çağrı, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in bölgeyi ziyaret etmesinin ardından geldi. 

Büyük Okyanus bölgesindeki ülkelerde artan Çin etkisinden rahatsızlık duyan ABD’de, Savunma Bakanı Esper, ağustos ayının son haftasında Guam ve Palau gibi Okyanusya ülkelerine ziyaret gerçekleştirmişti. Palau’da bir açıklama yapan Esper, Çin’i bölgede kötü etki yaratmakla ve istikrarı bozmakla suçlamıştı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Palau Devlet Başkanı Tommy Remengesau Jr., ülkeyi ziyareti sırasında Esper’e bir mektup vererek ABD’yi Palau’da bir askeri üs açmaya davet etti. Remengesau’nun mektubunda, “Talebimiz basit. Ortak kullanımlı tesisler açalım. ABD de düzenli olarak gelip kullansın” cümleleri yer aldı. 

Yaklaşık 350 adadan oluşan ve 20 bin kişilik nüfusa sahip olan Palau’nun lideri Remengesau, Esper’e verdiği mektupta ABD askeri birliklerinin yalnızca savunma açısından değil koronavirüs salgını döneminde sarsılan Palau ekonomisini toparlama yönünden de ülkeye çok faydalı olacağını söyledi. 

Palau Devlet Başkanı Tommy Remengesau Jr. ve ABD Savunma Bakanı Mike Esper, Esper’in Palau ziyareti sırasında birlikte görüntülendi.

Büyük Okyanus’un güneyinde yer alan Palau’nun kendine ait bir ordusu bulunmuyor. 1994 yılında ABD himayesinden ayrılan ülke, ABD ile anlaşma yaparak ülke savunmasını ABD güçlerine bırakmıştı. Anlaşmaya göre, ABD’nin Palau’ya bağlı adalarda serbest dolaşım ve tesis kurma gibi hakları var ancak şu anda ülkede düzenli olarak bulunan ABD’ye ait bir askeri birlik yok. 

Remengesau, geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin ardından da ülkede ABD’nin varlığını daha çok görmek istediklerini belirterek “Burada ABD”nin liderliğini gösterebileceği birçok alan var. Gördüğünüz gibi Çin, Büyük Okyanus’ta etkisini en çok gösteren ülke” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.