Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Profil fotoğrafında “Özgür Hong Kong” yazan Hong Konglu ortaokul öğrencisi okuldan uzaklaştırıldı

Uzaktan eğitim süreci dolayısıyla girdiği çevrimiçi dersteki profil fotoğrafı “Özgür Hong Kong, Şimdi Devrim” sloganı içeren ortaokul öğrencisi, bir hafta süreyle okuldan uzaklaştırıldı.

Salı (8 Eylül) gecesi Hong Kong Eğitim Bürosu, öğrencinin eğitim gördüğü Heung To Ortaokulu’yla, söz konusu profil fotoğrafına ilişkin irtibata geçtiğini açıkladı. Büronun açıklamasında, fotoğrafın “Ulusal Güvenlik Yasası’na aykırı olduğu ve bölücü söylem içerdiği” ifade edildi.

Hong Kong Eğitim Bakanı Kevin Yeung Yun-hung, temmuz ayında öğrencileri Ulusal Güvenlik Yasası’nın protesto etmemeleri gerektiği yönünde uyarmıştı.

Heung To Ortaokulu öğrenci kulüplerinden biri, arkadaşlarının uzaklaştırılmasını “siyasi sansür” olarak tanımladı ve öğrenciye verilen cezanın fazla sert olduğunu söyledi.

Kendini geleneksel ve vatansever bir okul olarak tanımlayan Heung To Ortakokulu’nda, haziran ayında bir öğretmenin sözleşmesi benzer sebeplerle yenilenmemişti. Müzik dersinde, Hong Kong protestolarının milli marşı haline gelmiş “Hong Kong’a Zafer” (Glory to Hong Kong) şarkısını söyleyen öğrencileri durdurmadığı ve okulla aynı siyasi görüşü paylaşmadığı için öğretmenin okuldaki görevine son verilmişti.

Ülkeyi bölme, hükümeti devirme, terör ve yabancı güçlerle işbirliğini cezalandırmayı öngören Ulusal Güvenlik Yasası, Hong Kong’da 30 Haziran 2020’de yürürlüğe girdi.

Kaynak: South China Morning Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.