Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca’nın “Test sonucu pozitif çıkan herkes hasta değildir” açıklaması üzerine vatandaşa fikrini sorduk: “Halka yapılan bir saygısızlık olduğunu düşünüyorum”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün (30 Eylül) yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında koronavirüs rakamlarında aktif hasta sayısının ve yeni vaka sayısının aynı şey olmadığını açıkladı. Medyascope muhabirleri Cemre Su Arvas ve Ali Macit, vatandaşa Koca’nın son açıklamasıyla ilgili fikirlerini sordu.

Dün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs testi pozitif çıkan ancak belirti göstermeyen kişilerin (asemptomatik vakalar) hasta değil, “vaka” olarak kaydedildiğini belirtti. Her vakanın hasta olarak sayılmadığı belirten Koca, “Testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve vakaların büyük çoğunluğunu bunlar oluşturuyor. Bu kişilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Filyasyon ekiplerimiz bu insanları tespit ediyorlar. Bunların önemi taşıyıcı olmalarıdır. Eğer izole edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Gerekli destekle izole edildiklerinde bu kişilerin testi ortalama bir hafta sonra negatif çıkmaktadır. Bu gruptakilerin salgın açısından birincil önemi yoktur” diye konuştu. 

Medyascope olarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “asemptomatik pozitif vakaların” günlük koronavirüs tablosunda bulunmadığı yönündeki açıklamasını vatandaşa sorduk.

Veriler konusunda şeffaf olunması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, semptom göstermeyen vakaların virüsü bulaştırma risklerinin olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de koronavirüsün ilk görülmeye başladığı günden beri bakanlığın verilerinin doğru olduğuna inanmadığını söyleyen bir vatandaş ise “Gerçek sayılar olduğuna hâlâ inanmıyoruz” dedi.  

Röportajımızın tamamı için: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.