Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: İşkence gören Mirvet’in öyküsü ve Suriyeli kadın ticareti

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında Şanlıurfa’da 28 yaşındaki İlyas Arık isimli erkeğin, 28 yaşındaki Suriyeli Mirvet Nivej’e günlerce işkence ettiği haberinin medyadaki yansımalarını yorumladı.

Bildirici, haberlerde yer alan bazı ifadelerin şiddeti meşrulaştırdığını açıkladı: “DHA’nın birçok internet sitesinde de kullanılan haberinde ‘İlyas Arık’ın kıskançlık krizine girdiği için eşine şiddet uyguladığı’nı söylediği yer alıyordu. Hürriyet gazetesinde de İlyas Arık’ın ‘Beni aldattığı için dövdüm’ sözlerine yer verilmişti. ‘Kıskançlık’ ya da ‘aldatma’, kadına yönelik şiddetin hele de böyle tırnaklarının sökülüp günlerce işkence edilmesinin gerekçesi olamaz. Ancak haberlerde şiddet uygulayan erkeğin bu savunmasına yer verilmesi, şiddeti meşrulaştırmaya yol açabilir. O yüzden bu tür şiddet haberlerinde şiddetin gerekçesini aramak ve haberde suçlunun sözlerini aktarmak yerine “Neden” sorusunun yanıtının ayrıntılı olarak araştırılması, tüm sorumlulukların ve sürecin ortaya çıkarılması üzerinde durmak gerekir.”

Bildirici, sözkonusu birlikteliğin haberlerde “imam/dini nikâhlı evlilik” diye yazılmasının da yanlış olduğunu belirtti: “Medeni Kanun’a uygun şekilde yapılmayan, resmi kayıtlara geçmeyen birliktelikler, haberlerde ‘evlilik’ ya da ‘eş’ diye nitelendirilemez. En önemlisi de bu birliktelikler kadınları zor durumda bırakıyor, yasal hükümlerden yararlanmalarını engelliyor; bütün yaşamları erkeğin insafına terkediliyor; uğradıkları şiddete karşı çıkma güçleri bile kalmıyor.

Bildirici, haberlerde “eş” denilmiş olsa da Mirvet Nivej’in çaresizliğinin ortada olduğunu, maddi koşulları çok kötü olduğu için bu birlikteliğe mecbur bırakılmış olabileceğini belirtti. Türkiye’deki Suriyeli kadın ticaretine de dikkat çeken Bildirici, şunları yazdı: “İlyas Arık-Mirvet Nivej birlikteliğini ‘imam/dini nikâhlı eş’ diye yazmak Mirvet’in ve benzer durumdaki binlerce Suriyeli kadının alınıp satılmasını, şiddet görmesini ve gördükleri bu eziyeti meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımaz. Bu da kötü gazeteciliktir.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.