Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD başkanlık seçimleri yaklaşıyor: Trump ile Biden, farklı kanallardan eşzamanlı yayınlarla kozlarını paylaştı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden, başkanlık seçimlerine üç haftadan az bir süre kala, iki farklı televizyon kanalında, 1.650 kilometre mesafeden kozlarını paylaştı. İki aday da seçim sürecinin başından beri koronavirüs salgını gibi kritik öneme sahip konularla ilgili düşüncelerinin arkasında olduklarını belirtirlerken mevcut ABD Başkanı Trump, maske kullanımının koronavirüsün yayılmasını gerçekten önlediğinden şüphe ettiğini söyledi. Biden ise yıl sonuna kadar başarılı sonuç verdiği kesinleşirse, koronavirüs aşısı yaptırmaya hazır olduğunu dile getirdi. Biden’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris, koronavirüs şüphesiyle seyahatlerini iptal ederken kampanya ekibinin Twitter üzerinden paylaşım yapması bir süre için engellenen Trump, “Bu iş mahkemede sonuçlanacak” dedi.

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçiler’in başkan adayı Donald Trump ile Demokratlar’ın başkan adayı Joe Biden, normal koşullar altında 15 Ekim Perşembe akşamı başkanlık yarışında ikinci kez kozlarını paylaşmak üzere bir araya gelecekti. Ancak ekim ayı başında Trump’ın koronavirüs test sonucunun pozitif çıkması ve geçen hafta Biden’ın tartışmayı sanal ortamda gerçekleştirme teklifini reddetmesi üzerine, ikili alışılagelmişin dışında bir yöntemle kozlarını paylaştı. Donald Trump Miami’de, NBC kanalından Savannah Guthrie’nin karşısına çıkarken Biden 1.650 kilometre uzakta, Philadelphia’da ABC’den George Stephanopoulos’un sorularını yanıtladı. 

Miami’deki 60 dakikalık gergin söyleşide Trump, maske kullanımının koronavirüsün yayılmasını gerçekten önlediğinden şüphe ettiğini söyledi. Trump, moderatörün ısrarlı sorularına rağmen, “dünya genelinde pedofillerden oluşan bir grubun ABD başkanına tuzak kurduğu” şeklindeki komplo teorisi etrafında bir araya gelen aşırı sağcı QAnon grubunun iddialarını ise açık ve net bir şekilde yalanlamadı. 

Facebook, yakın zamanda QAnon grubunun platformdaki varlığına son vermişti. Gerekçe olarak ise grubun “ABD’de Demokrat Parti üyelerinin pedofili amaçlı insan ticareti yaptığı ve çocukları kaçırdıkları” gibi asılsız haber ve yanlış bilgi paylaşımlarını göstermişti. Komplo teorilerinden beslenen grubun bazı destekçilerinin Trump’ın seçim mitinglerinde de görüldüğüne dikkat çeken sunucu Guthrie’ye cevap veren Trump, “Pedofiliye net bir şekilde karşı çıkıyorlar. Bu konuda onlara katılıyorum” dedi. 

Guthrie, Trump’a Biden ile ilk tartışma için bir araya geldikleri 30 Eylül öncesinde koronavirüs testi yaptırıp yaptırmadığını da sordu. Trump’ın yanıtı, “Bilmiyorum. Sürekli test yaptırıyorum. Muhtemelen tartışmadan önceki gün de test yaptırmışımdır” oldu. 

Demokratların başkan adayı Joe Biden ise Philadelphia’da ABC kanalından George Stephanopoulos’un vergiler, siyah seçmenlerle etkileşimi, dış ilişkiler ve koronavirüs salgınını kapsayan geniş bir yelpazedeki sorularını yanıtladı. Salgının yayılmasını önlemede maske kullanımının önemini vurgulayan Biden, Trump’ı maske kullanmadığı için eleştirerek “Başkan olsaydım yerel yönetimlere de maske kullanımını zorunlu hale getirmeleri için ısrar ederdim” diye konuştu.  

Biden ayrıca, ABD’li seçmenlere yönelik kapsayıcı mesajlar da vererek “Bir Demokrat olarak bu yarışta yer almaktan gurur duyuyorum. Ancak kazanırsam herkesin başkanı olacağım. Bana oy vermeyenlerle de bana oy verenlerle de aynı şekilde ilgileneceğim. Bu ulusu iyileştirmemiz lazım” dedi. 

Joe Biden, yıl sonuna kadar aşı adaylarından birinin başarılı sonuç verdiği kesinleşirse koronavirüs aşısı yaptırmaya hazır olduğunu da belirtti: “Eğer bilim insanları aşının hazır olduğunu ve uygulanmasında hiçbir sakınca olmadığını söylerse, eğer her üç aşamada da testler başarıyla sonuçlanmışsa, o zaman ben de aşı yaptırırım ve insanlara aşı yaptırmaları çağrısında bulunurum.”  

Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı Kamala Harris 

Biden’ın kampanyasını yürüten ekipten iki kişide koronavirüs tespit edildi, Harris pazartesiye kadar bütün seyahat planlarını iptal etti 

Biden’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris, Demokrat Parti’nin seçim kampanyasında görev alan iki kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması nedeniyle pazartesi gününe kadar planladığı bütün seyahatleri iptal etti. Test sonuçları pozitif çıkan iki kişiden birinin, Harris’in iletişim direktörü olarak görev yapan Liz Allen olduğu belirtildi. Perşembe (15 Ekim) günü ilerleyen saatlerde yapılan açıklamada, son olarak 8 Ekim’de Arizona’ya gerçekleştirdikleri seyahatte Harris ve Allen ile birlikte uçakta bulunan mürettebattan bir kişinin de koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenildi.  

Biden’ın kampanya ekibi, hem Biden hem de Harris’in koronavirüs bulaştırma riski olan kişilerle yakın temasta bulunmadıklarını ve uçak seyahatleri süresince maske kullandıklarını söyledi. Şu an için ne Biden ne de Harris 14 günlük karantina uygulamayı planlıyor. Kampanya ekibi Harris’in en son çarşamba günü koronavirüs testi yaptırdığını ve sonucun negatif çıktığını, Biden’a ise perşembe günü test uygulandığını ve negatif sonuç alındığını belirtti. 

Trump’ın kampanya ekibinin Twitter üzerinden paylaşım yapması bir süre için engellendi

Sosyal medya platformu Twitter, ABD Başkanı Donald Trump’ın Oval Ofis’teki görevine bir dönem daha devam etmesi için çalışan kampanya ekibinin hesabını bir süreliğine askıya aldı. Cumhuriyetçi Parti’nin bazı milletvekilleri, sosyal medya platformlarını “düşünce polisi gibi davranmakla” suçlayarak Twitter’ın hesap vermesi gerektiğini söyledi.  

TeamTrump kullanıcı isimli hesap üzerinden, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna’daki bir şirketle bağlantısı hakkında bazı iddialara yer verilen New York Post haberiyle ilgili bir video paylaşımı yapıldı. Bunun üzerine Twitter, “özel kişisel bilgilerle ilgili platform kurallarını ihlal ettikleri” gerekçesiyle hesabın herhangi bir paylaşım yapmasını bir süreliğine engelledi. 

2 milyon 200 bin takipçisi bulunan TeamTrump hesabı, perşembe günü öğleden sonra yeniden tweet paylaşımında bulunmaya başladı. Engelin kalkmasının ardından paylaştıkları ilk tweet ise Joe ve Hunter Biden hakkındaki videonun düzenlenmiş haliyle paylaşılan “Twitter’ın izlemenizi istemediği videoyu yeniden paylaşıyoruz” mesajı oldu.

Reuters’a konuşan bir Twitter sözcüsü, videonun bazı değişiklikler yapılarak paylaşıldığını ve bu nedenle platform kurallarını ihlal etmediğini ve içeriğin kaldırılmayacağını söyledi

Trump ise Twitter’ın videoyla ilgili tepkisine ilişkin soruyu, “Bu iş mahkemede sonuçlanacak. Hiç olmasını istemediğim bir şekilde olay büyüyecek ama demek ki böyle olması gerekiyor. Mahkemede hesaplaşacağız” diyerek yanıtladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.