Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir şehrin hikayesi – Soma (2): 301’den önceki unutulan kazalar

Manisa’nın Soma ilçesinde, 31 Temmuz 2007 tarihinde meydana gelen kazada beş işçi yaralandı. Yerin 350 metre altında dinamit patlatılması sonucu oluşan kazada madencilerden İdris Sarıkaya’nın iki ayağı sakat kaldı, gözlerinden yaralanan Ali Kandemir ise görme yetisini tamamen kaybetti.

Uyar ailesinin işlettiği firmaya karşı 2008 yılında hukuk mücadelesi başlatan işçiler davayı kazanmalarına rağmen, firmanın ismi ve sahibi değiştiği için mahkeme kararlarına rağmen tazminatlarını alamadı. Firma, aynı aileden kişiler arasında el değiştirdi.

Tazminat eyleminde yer alan İdris Sarıkaya ve Ali Kandemir, Medyascopea konuştu. Kazaların temel nedeninin denetimsizlik olduğunu söyleyen işçiler, “Bizi ‘Hadi, hadi çabuk’ diyerek çalıştırıyorlar. Hızla kömür çıkarmak için yapılan bu çalışma, kazalara neden oluyor” dedi.

Kaza sonrası iki ayağını kaybeden Sarıkaya şirketin kendilerine, “Ölmediniz, başımıza bela kaldınız. Ölseydiniz ailenize 50-100 bin, bir şeyler verir konuyu kapatırdık” dediğini anlattı.  

Kaza sonucu engelli kaldıklarını söyleyen Sarıkaya, “Tazminatımızı alıp az da olsa rahat bir yaşam yaşamak istiyoruz” diye konuştu.  

“Madenci arkadaşların desteği ile ayakta kaldık”

Kaza sonucunda iki gözünü kaybeden Ali Kandemir de “Kazadan sonra firma hiçbir şekilde sahip çıkmadı. Hastaneye giderken bile kendi imkanlarımızla ambülans ayarlıyorduk. Madenci arkadaşların desteği ile ayakta kaldık. Maddi, manevi desteği arkadaşlarım sağladı” dedi. 

Soma’da kömürün, insan hayatından önce geldiğini söyleyen Kandemir, “14 yıldır ışık göremiyorum. Ben bununla başa çıkıp psikolojimi toparlarken onlar, tazminatımı vermiyor. Tazminatımı alırsam en azından maddi zorluklarla uğraşmam” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.