Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD istihbaratı: İran ve Rusya bazı ABD’li seçmenlerin kişisel bilgilerini ele geçirdi, İran seçmenlere tehditkâr e-postalar gönderdi

ABD istihbaratı, Rusya ve İran’ın 3 Kasım’da gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını öne sürdü. Yetkililer, bazı ABD’li seçmenlerin kişisel bilgilerinin ele geçirildiğini ve bu seçmenlere sahte hesaplardan gönderilen tehdit içerikli e-postalardan İran’ın sorumlu olduğunu söyledi. ABD’de başkanlık seçimlerine 13 gün kala yapılan bu açıklama, “yabancı ülkelerin seçimlere müdahale ettiği” şeklindeki endişeleri tetiklerken yetkililer, ülkenin seçim sisteminin hâlâ güvenilir olduğu mesajını verdi. Önceki ABD Başkanı Barack Obama, eski yardımcısı ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın seçim kampanyasına destek vermek için kürsüye çıktı. Pensilvanya’daki seçmenlere seslenen Obama, Trump’ın koronavirüs salgınıyla mücadele yöntemini eleştirerek “Trump bizi korumayacak. O daha kendini koruyamıyor” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) seçim heyecanı yaşanırken Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI), Rusya ve İran’ın 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını iddia etti. Yetkililer, bazı seçmenlerin kişisel bilgilerinin ele geçirildiğini tespit ettiklerini belirtirken açıklama, çarşamba (21 Ekim) günü acil bir basın toplantısı düzenleyen FBI Direktörü Chris Wray ve DNI Direktörü John Ratchliffe’den geldi. 

Ratchliffe ve Wray, İran’ın iletişim bilgilerini ele geçirdiği ABD’li bazı seçmenlere tehdit içerikli e-postalar gönderdiğini tespit ettiklerini belirterek “İran’ın Başkan Donald Trump’a zarar vermeyi ve seçmenlerin gözünü korkutmayı amaçlayan e-postalar gönderdiğini tespit ettik” dedi. İkili tarafından yapılan açıklamada, sözkonusu e-postaların seçim sonuçları etkileyebilecek Florida gibi kritik eyaletlerdeki seçmenlere gönderildiği ve “Trump’a oy vereceksiniz yoksa peşinizi bırakmayız” gibi tehditkâr mesajlar içerdiği belirtildi. 

Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratchliffe, meselenin üzerine gittiklerini söyleyerek “Seçimlerimize dış müdahaleyi asla hoş görmeyeceğiz” diye konuştu. İran ve Rusya’nın, seçmen bilgilerini kötü niyetli amaçlar için kullanabileceğini belirten Ratcliffe, “Bu veriler, yabancı aktörler tarafından kayıtlı seçmenlere, kafa karışıklığına, kaosa ve Amerikan demokrasisine güven eksikliğine yol açacak yanlış bilgilerin yayılması için kullanılabilir” diye konuştu. FBI Direktörü Chris Wray de “Oylarınızın sayıma dahil edildiğinden emin olabilirsiniz” dedi. 

ABD istihbarat yetkililerinin İran’ın 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerine müdahale etme çabalarıyla ilgili açıklamaları, Rusya’nın 2016’daki başkanlık seçimlerine yaptığı müdahaleyi akıllara getirirken yetkililer, Rusya’nın bu yıl da ABD’li seçmenlerin bir kısmının iletişim bilgilerini ele geçirdiğini ancak İran’ın yaptığı gibi Rusya’dan seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik herhangi bir siber saldırı tespit etmediklerini belirtti. 

Öte yandan çarşamba günkü açıklama posta yoluyla oy kullanma yöntemini “büyük bir aldatmaca” olarak niteleyen ve 3 Kasım’daki seçim sonuçlarının bu nedenle güvenilir olmayacağını dile getiren ABD Başkanı Donald Trump’ın elini güçlendirebilir. Trump, bugüne kadar iddialarını doğrulayacak somut bir kanıt sunamamış, FBI ise ABD’de seçim güvenliği için gerekli bütün önlemlerin alındığını belirtmişti. İran’dan gönderilen e-postaların ABD’li seçmenlerin kullandığı oyları etkileyip etkilemediğini tahmin etmek oldukça zor. Yine de Trump’ın, rakibi Joe Biden’la bu akşam kozlarını paylaşacağı canlı yayın tartışmasında İran’ın bu çabasını “seçimlere müdahale edilebileceği” argümanını doğrulamak için kullanma olasılığı oldukça yüksek. 

Barack Obama: “Trump bizi korumayacak. O daha kendini koruyamıyor”

Önceki ABD Başkanı Barack Obama 

Önceki ABD Başkanı Barack Obama, eski yardımcısı ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın seçim kampanyasına destek vermek için kürsüye çıktı. Pensilvanya eyaletinde seçmenlere seslenen Obama, “Önümüzdeki 13 gün içinde yapacaklarımız, on yıllar boyunca etkisini gösterecek” dedi. Trump’ın koronavirüs salgınıyla mücadeledeki yaklaşımını eleştiren Obama, şunları söyledi: “Salgın başlayalı sekiz ay oldu, yine vakaların ülke genelinde arttığını görüyoruz. Trump birden fikrini değiştirip bizi koruyamayacak. O daha kendini koruyamıyor.” 

Joe Biden’ın son haftalarda oy oranını birçok eyalette artırdığını gösteren anket çalışmaları ve araştırmalara da değinen Obama, “Anketler umurumda değil. Geçen seçimde de bir sürü anket vardı ama sonuca yansımadı. Çünkü seçmenlerin çoğu sandık başına gitmedi” dedi. Eski ABD Başkanı, siyah ABD vatandaşlarına ve gençlere sandığa gitmeleri çağrısında bulundu. 

Trump’ın kendi televizyon reytingleriyle ilgili takıntısıyla dalga geçen Obama, Çırak (Apprentice) programının eski yıldızı Trump’ın, başkanlık seçimlerine de bir televizyon programı muamelesi yaptığını belirterek “Sorun şu ki, bu bir televizyon programı değil. Bu gerçeğin ta kendisi ve bizler, Trump’ın işini ciddiye alamayışını kanıtladığı bir başkanlık döneminin daha sonuçlarına katlanmak zorunda kalabiliriz” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.