Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump, ABD’deki başkanlık seçimlerine dokuz gün kala verdiği bir röportajı yarıda keserek yayını terk etti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden, 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerine dokuz gün kala, CBS kanalında yayınlanan “60 Dakika” (60 Minutes) adlı televizyon programı için kameraların karşısına geçti. Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump program için Beyaz Saray’da röportaj verirken Demokratların başkan adayı Joe Biden ise programa Wilmington’da verdiği bir röportajla katıldı. İki başkan adayı koronavirüs salgını, ekonomi ve dış politika gibi önemli konulara dair birbirlerinden tamamen farklı vaatlerde bulunurken Trump, soruları kendisine yönelten gazeteci Lesley Stahl’ı “adil olmamakla suçlayarak” mülakatını yarıda kesti ve yayını terk etti. Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi, gelecek dönem de aynı görevi yürütmek üzere adaylığını koyacağını açıkladı. 

CBS kanalında yayınlanan “60 Dakika” (60 Minutes) adlı televizyon programı için kameraların karşısına geçen adaylar, koronavirüs salgınından sağlık hizmetlerine, ekonomiden dış politikaya birçok önemli konuda kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. Programın kendisiyle yapılan mülakat kısmında soruları yönelten gazeteci Lesley Stahl’ı “adil olmamakla” suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, 60 dakika sürmesi planlanan mülakatı aniden yarıda kesti. Kuzey Karolina eyaletindeki Wilmington şehrinde röportaj verdiği programda sakin tavrını koruduğu gözlemlenen Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ise ABD genelinde oy oranlarının giderek arttığına işaret eden anketlere rağmen Trump’ın bu yarışı kazanma şansı olduğunu söyleyerek “Trump, seçimlerin meşruiyetine gölge düşürmeye çalışıyor” dedi.

Donald Trump ve Joe Biden

Gazeteci Lesley Stahl, mülakata başlamadan önce Donald Trump’a “Zor sorulara hazır mısınız?” diye sordu, Trump’tan “Hayır. Objektif olmanızı bekliyorum” yanıtını aldı. Sakin başlayan mülakatta gerilim dakikalar içinde tırmandı. Stahl’ı ve “60 Dakika” programını hazırlayan CBS muhabirlerini “adil olmamakla” suçlayan Trump, mülakatı aniden yarıda kesti. Soruları yanıtladığı süre boyunca gergin ve öfkeli bir tavır sergileyen Trump, ABD’nin koronavirüs salgınında “tehlikeyi atlattığını” söyledi. Vaka sayısındaki artışı yaygın test uygulamasına bağlayan Trump, “Çok ama çok iyi bir iş çıkardık” dedi. 

CBS’den Norah O’Donnell’in sorularını yanıtlayan Joe Biden ise daha sakin ve ölçülü bir tavır takındı. ABD’nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun koronavirüs olduğunu söyledi ve bir kez daha Trump yönetimini salgınla mücadelede başarısızlıkla suçladı. Trump hakkında, “Koronavirüsle mücadele şekli tamamen sorumsuzca” dedi. 

Yüksek Mahkeme yargıcı Ruth Bader Ginsburg’un ölümünün ardından, seçildiği takdirde ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki yargıç sayısını artırıp artırmayacağı sorulan Biden, haftalar sonra bu soruya ilk kez en net yanıtını verdi ve karar vermeden önce, her iki partiden görüşlerini yansıtan bir bilim kurulu oluşturarak onlara danışacağını söyledi: “Kurula 180 gün süre tanıyıp, bu süre sonunda bana Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesiyle ilgili sistemde ne gibi değişiklikler yapabileceğimi söylemelerini isteyeceğim, çünkü işler çığrından çıkıyor”.

CBS, Trump ve Biden’ın yanı sıra program için Trump’ın yardımcısı Mike Pence ve Biden’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris’le de bir röportaj gerçekleştirdi.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi

Diğer taraftan, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, 3 Kasım’daki seçimlerin ardından Demokrat Parti’nin meclisteki çoğunluğunu koruması halinde bir dönem daha sözcülük görevini yürütmek üzere aday olacağını açıkladı. Pazar günü CNN’e konuşan Pelosi, ABD’li seçmenlere Demokrat Parti’nin Senato’da da çoğunluğu elde etmesine yardımcı olmaya çağırdı ve “Koronavirüsle ilgili bugüne kadar yürütülen bütün tartışmalar bize bu seçimlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi. 

Daha önce Pelosi ile yarışan Demokrat Partili Alexandria Ocasio-Cortez ise bu kez Pelosi’nin adaylığını destekleyeceğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.