Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD seçimlerinde oy sayımı devam ediyor: Trump bir kez daha seçime hile karıştığını iddia etti, ülkenin üç önemli televizyon kanalı Trump’ın konuşmasını yarıda kesti

ABD’de salı günü (3 Kasım) yapılan başkanlık seçimlerinin ardından oy sayımı devam ediyor. Seçimde şimdilik Demokrat rakibi Joe Biden’ın gerisinde kalan Donald Trump, perşembe (5 Kasım) akşamı bir kez daha seçime hile karıştığını iddia etti. Ülkenin üç önemli televizyon kanalı, ABD Başkanının konuşmasını yarıda kesti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım Salı günü gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin sonucu henüz netleşmedi. Ülke genelinde oy sayımı devam ederken ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü (5 Kasım) Beyaz Saray’da yaptığı açıklamalarla bir kez daha seçimin güvenliği ve oy sayımına dair soru işaretleri olduğunu öne sürdü. Yerel ve federal yetkililer ise sayım sürecinde seçime hile karıştığına dair herhangi bir vaka bildirilmediğini, hileye işaret eden herhangi bir delil bulmadıklarını belirtti. Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, oy sayımları devam ederken yaptığı açıklamada, “Kimse demokrasimizi elimizden alamaz” dedi. 

ABD halkı günlerdir, önümüzdeki dönem başkanlık koltuğuna oturmak için toplam 538 delegeden oluşan Seçiciler Kurulu’ndaki 270 delegeyi Donald Trump’ın mı yoksa Joe Biden’ın mı elde edeceğini öğrenmeyi bekliyor. Adaylardan birinin başkanlığı garantilemesi için 270 delegeyi kazanması gerekiyor. Biden’ın Michigan ve Wisconsin eyaletlerindeki zaferi, seçim yarışında Trump’ın önüne geçmesini sağladı ancak oy sayımı henüz tamamlanmış değil. Biden, şu ana kadar sayılan oyların yüzde 50,5’ini alarak, 253 delegeye ulaştı, Trump ise oyların yüzde 47,7’sini aldı ve Seçiciler Kurulu’nda 214 delegeyi garantiledi

Kaynak: New York Times

İki adayın, seçim kampanyalarında olduğu gibi seçim sonrasındaki süreçte de birbirlerinden tamamen farklı yaklaşımlar benimsediklerini gözlemlemek mümkün. Trump, Twitter hesabından arka arkaya yaptığı paylaşımlarla gerek seçim gününde gerek öncesinde sık sık ABD’de başkanlık seçiminin güvenliğine gölge düşürecek iddialar ortaya attı. Mevcut ABD Başkanı Trump, seçim akşamında oy sayımının durdurulmasını bile talep etti. 3 Kasım Salı akşamından beri ilk kez perşembe günü (5 Kasım) bir açıklama yapan Trump, somut hiçbir kanıt sunamadığı halde Demokratlar’ı “seçime hile karıştırmakla ve oyları çalmakla” suçladı. 

Koronavirüs salgını hakkında kısa bir toplantının ardından basın mensuplarına konuşan Joe Biden ise çok daha sakindi. Her oy pusulasının sayılması gerektiğini söyleyen Biden, “Sözkonusu olan ABD’li seçmenlerin iradesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanını seçen bu seçmenlerden başkası değil. Herkesten sakin olmasını rica ediyorum” diye konuştu. 

ABD genelinde oy sayımı devam ederken Trump ve ekibi itirazlarını yargıya taşıyor

Trump’ın seçim ekibi, oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçi ABD Başkanının bir dönem daha Beyaz Saray’da görevine devam etme şansını artırmak için bir dizi hukuki girişim başlatmış durumda. Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep eden ekip, Pensilvanya, Michigan ve Georgia’da ise oy sayımlarına itiraz eden davalar açtı. 

Wisconsin’de sayımı tamamlanan 3 milyon 300 bin oy pusulasından çıkan sonuç, Biden’ın Trump’tan 20 bin oy fazla aldığı yönünde. Trump’ın seçim kampanyasını yöneten Bill Stepien, Wisconsin’in birkaç bölgesindeki seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair duyumlar aldıklarını ve oyların yeniden sayılmasını talep ettiklerini söyledi. Michigan ve Georgia’daki yargıçlar ise perşembe günü Trump ekibinin yeniden sayım taleplerini reddetti. 

Kesinleşmemiş sonuçlara göre Biden, Michigan ve Wisconsin’deki zaferini çoktan garantilemiş gibi görünüyor. Oyların hâlâ sayılmaya devam ettiği Arizona eyaletinde ise Trump’ın ekibi, Cumhuriyetçi Parti adayının zafer kazanacağından emin olduklarına dair açıklamalarda bulundu. Nevada ve Kuzey Carolina ile birlikte Georgia ve Pensilvanya’da iki adayın oy oranları birbirlerine oldukça yakın seyrediyor.

Cumhuriyetçi Parti, Pensilvanya ve Michigan’da bütün sandıkları takip ederek oyları gözetlemek üzere daha fazla görevli gönderilene kadar oy sayımının durdurulmasını talep etti. Georgia’da Cumhuriyetçiler tarafından açılan davada, posta yoluyla kullanılan oyların takibinin sıkılaştırılması için bir emir çıkarılması talep edildi. Michigan ve Georgia’da talepleri reddedilen Cumhuriyetçiler, sonuçlara itiraz etmek için temyiz yolunu seçerek bir üst mahkemeye gidebilir. 

Öte yandan, Cumhuriyetçi Parti içinde Donald Trump’ın seçime hile karıştırıldığı yönündeki iddialarını desteklemeyen isimler de var. Utah Senatörü Mitt Romney, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Her bir oyun sayılması, demokrasinin temelinde yer alır. Demokrasiye, anayasamıza ve Amerikan halkına güvenin” yazdı. Pensilvanya Senatörü Pat Toomey de konuyla ilgili açıklamasında, eyaletteki oy sayımının şeffaflığından endişe duyduğunu ancak seçimin adil olması gerektiğini belirterek “Taraflar kazansalar da kaybetseler de seçimin sonucunu kabul etmelidir” dedi. 

ABD’nin üç önemli televizyon kanalı, Trump’ın perşembe akşamı Beyaz Saray’da yaptığı konuşmayı aktardıkları yayını yarıda kesti

Perşembe akşamı Trump’ın Beyaz Saray’dan yaptığı konuşmayı canlı aktaran üç haber kanalı ABC, CBS ve NBC, Trump’ın seçimin bütünlüğü ve oy sayımıyla ilgili asılsız iddiaları dile getirmesinin ardından yayınlarını yarıda kesti. Seçim akşamının ardından iki günlük sessizliğini bozan Trump, perşembe akşamı Beyaz Saray’da başkanlık seçimiyle ilgili bazı açıklamalarda bulunarak oy sayımının şeffaf bir şekilde yapılmadığıyla ilgili iddialarını dile getirdi. “Yasal oyları sayarsak ben kolaylıkla kazanıyorum” diyen Trump, bu iddiasını destekleyen hiçbir kanıt sunmadı. Trump ardından, oyların bazı sayım merkezlerine teslim edilmesinin geciktiğine ve Demokratlar’ın posta yoluyla kullanılan oyları kendisini alaşağı etmek için kullandığına dair iddialarda bulundu.

Trump’ın konuşması, akşam haberlerinde, çok sayıda ABD’linin ekran başında olduğu saatlerde canlı yayınlanıyordu. Konuşma devam ederken, NBC Nightly News sunucusu Lester Holt, “Burada kesmek zorundayız çünkü Başkan bazı asılsız suçlamalarda bulundu” dedi. ABC’nin haber spikeri David Muir de araya girerek izleyicilere, “Bu konuşmada teyit edilmesi ve mercek altına alınması gereken birçok detay var” diyerek seslendi. MSNBC de Trump’ın konuşmasını yayınlamayı reddederken yalnızca CNN ve FOX konuşmayı başından sonuna canlı yayınladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.