Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Georgia’da oylar yeniden sayıldı, sonuç değişmedi, Trump yönetimi yıl sonunda bitecek ekonomik yardım paketlerinden bazılarını yenilememe kararı aldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) seçilmiş başkanı Joe Biden, oy sayımının tekrarlandığı Georgia eyaletinde zaferini garantiledi. Biden, 1996’da yapılan seçimlerde eyaletteki oyların çoğunluğunu alan Bill Clinton’dan bu yana Georgia’da zafer kazanan ilk Demokrat başkan adayı oldu. Biden “Trump, Amerikan tarihinin en sorumsuz başkanlarından biri olarak hatırlanacak” diye konuştu. Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yıl sonunda süresi dolacak ekonomik yardım paketlerinden bazılarını yenilemeyeceklerini açıkladı.

Toplam oy farkının 5 bin 800 olarak tespit edildiği Georgia’da oyların yeniden sayılmasının ardından Donald Trump’ın aldığı oy sayısı, Joe Biden’a 1400 oy yaklaştı ancak kazanan değişmedi. Georgia Eyaleti Dış İlişkiler Sorumlusu Brad Raffensperger, oy sayımındaki hatanın insan kaynaklı olduğunu, seçimde hile ya da usulsüzlük yapıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. 

Oy sayımlarının tamamlanmasının ardından bir açıklama yapan Raffensperger, “Georgia’da eyalet çapında yürütülen denetim ve yeniden sayım çalışmaları, oy pusulalarının doğru bir şekilde sayıldığını ve sonuçların doğru bir şekilde raporlandığını gösterdi. Bu önemli görevi üstlenerek böylesine kısa bir zamanda tamamlayan yerel seçim görevlilerimizin sayesinde başardık” dedi

Biden’ın seçim kampanyası ekibinden sözcü Jaclyn Rothenberg de Associated Press’e (AP) gönderdiği bir elektronik postada, “Yeniden sayım süreci, zaten bildiğimiz bir gerçeği bir kez daha doğruladı. Georgia’daki seçmenler, önümüzdeki dönem başkanları olarak Joe Biden’ı seçti. Seçim görevlilerine ve gönüllülere, oyların yeniden sayılabilmesi için fazla mesai yapan, benzeri görülmemiş koşullar altında kamu hizmetinin en üst seviyesini sunan herkese minnettarız” dedi. 

Öte yandan, Georgia dahil pek çok eyalette başkanlık seçiminin sonuçlarının hatalı olduğu yönündeki söylemini sürdüren ve seçimde yaygın usulsüzlük yapıldığı iddialarının arkasında olan Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı son paylaşımda “Georgia’da bu seçimde geçersiz oy pusulası neredeyse SIFIR. Önceki yıllarda yüzde 4’e yakın. Mümkün değil. Şimdi zarflardaki imzaları kontrol etmeliyiz. Yapılması çok kolay. Demokratlar, yakalandıkları için savaşıyorlar. Cumhuriyetçiler daha sert olmalı!” yazdı

Biden: “Trump, Amerikan tarihinin en sorumsuz başkanlarından biri olarak hatırlanacak”

Joe Biden, perşembe günü (19 Kasım) Donald Trump’ın 3 Kasım’daki başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığı şeklindeki iddialarına bir kez daha yanıt verdi. ABD başkanının olması gerektiği gibi bir geçiş sürecine izin vermeyi reddetmesini eleştiren Biden, Trump’ın Amerikan tarihinin en sorumsuz başkanlarından biri olarak hatırlanacağını söyledi. 

Trump’ın ABD’nin Michigan eyaletindeki oyların resmi olarak onaylanmasına ilişkin sürece müdahale çabaları hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Biden, “Bu adamın nasıl düşündüğünü anlamak zor. Kazanmadığını ve kazanamayacağını kendisinin de bildiğinden adım gibi eminim. 20 Ocak’ta yeminimizi edip göreve başlayacağız” dedi. 

Biden, “Trump’ın eylemlerinin bir sonucu olarak, dünyanın geri kalanına demokrasinin nasıl işlediğine dair son derece yanlış ve zarar verici mesajlar gönderiyoruz. Trump, ülke olarak kim olduğumuza dair korkunç bir mesaj gönderiyor” diye ekledi. 

Biden’ın geçen hafta Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olarak atadığı Ron Klain da konuyla ilgili, “ABD başkanı krizin ortasında Michigan’da seçim sonuçlarını altüst etmekle uğraşan yerel seçim görevlilerini ararken Biden telefonda salgınla mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının hikayelerini dinledi” diye konuştu.  

Klain, Trump’ın Michigan’ın Wayne bölgesindeki teftiş kurulunda yer alan ve Biden’ın bölgede zafer kazandığına işaret eden seçim sonuçlarını onaylamayı reddeden bir Cumhuriyetçi’ye gönderdiği teşekkür ve Beyaz Saray’a davet mesajını kastediyordu. 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin

ABD Hazine Bakanı Mnuchin, yıl sonunda süresi dolacak ekonomik yardım paketlerinden bazılarını yenilemeyeceklerini açıkladı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, birkaç önemli acil durum kredilendirme programını yıl sonunun ötesinde uzatmayı planlamadığını söyledi. Mnuchin, ABD Merkez Bankası’ndan bu programları destekleyen ve henüz kullanılmayan fonları hazineye iade etmesini de talep etti.

Hazine bakanının bu talebinin, önümüzdeki dönem Beyaz Saray’da göreve başlayacak Joe Biden’ın koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik sonuçlarını hafifletme noktasında hızlı hareket etmesine engel olabileceği belirtildi.  

Mnuchin, perşembe günü (19 Kasım) yaptığı açıklamada, şirket tahvilleri ve belediye borçları için piyasa desteği sağlayan, orta ölçekli işletmelere kredi sağlayanlar da dahil olmak üzere yıl sonunda süresi dolan federal yardım programlarını uzatmayı planlamadığını açıkladı. Acil durum ekonomik yardım paketlerinin süresi 2020 yılı sonunda doluyor. Ancak yatırımcılar, desteklerin salgın süresince devam edecek şekilde uzatılmasını bekliyordu. 

Salgın döneminde geçerli ekonomik yardım paketleri ABD Merkez Bankası’nın denetiminde ancak paketler hazinenin parası kullanılarak oluşturuluyor. Yardımlar, mart ayından bu yana ülkeyi etkisi altına alan koronavirüs salgınından etkilenen işletmelere ve önemli pazarlara nefes aldırmak konusunda büyük bir rol oynadı. Yardımların yıl sonunda kesilmesi, salgının ikinci dalgasıyla mücadele eden ABD ekonomisinin toparlanmasını daha da zor hale getirebilir. 

Mnuchin’in Merkez Bankası’ndan kullanılmayan rezervleri iade etmesini istemesi, Biden yönetiminde hazine bakanlığı koltuğuna oturacak ismin 2021 yılı için geniş ölçekli ekonomik yardım paketlerini başlatmasını geciktirebilir. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.