Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: TIME dergisi Biden ve Harris’i “Yılın İnsanı” seçti, Trump görev süresinin dolmasına sayılı günler kala idam cezalarının infazını hızlandırıyor

TIME dergisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. başkanı seçilen Joe Biden ile yardımcısı Kamala Harris’i “Yılın İnsanı” seçti. Biden ve Harris ikilisinin yanı sıra, finale kalan isimler arasında ülkenin saygın bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci ve koronavirüsle mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanları ile 3 Kasım’daki seçimin kaybedeni, halihazırdaki ABD Başkanı Donald Trump da yer aldı. Derginin kapağında, Biden ve Harris’in birlikte çekilmiş bir fotoğrafına yer verildi. 

Derginin başeditörü Edward Felsenthal, Biden ve Harris’i “topluma empatinin bölücü öfkeden daha güçlü olduğunu göstererek yas tutan bir dünyayı iyileştirme vizyonunu paylaşarak Amerikan tarihinin seyrini değiştirdikleri için bu onura layık görüldüklerini” belirtti. 

ABD Başkanı Trump, görev süresinin dolmasına sayılı günler kala federal idam cezalarının infazını hızlandırıyor

Trump yönetimi, Biden başkanlık görevini devralmadan önce idam cezalarının infazını gerçekleştirmek için acele ediyor. ABD Yüksek Mahkemesi’nin infazının ertelenmesine ilişkin talebi reddetmesinden sonra infaz edilen Brandon Bernard, Trump yönetiminin hızlandırdığı beşinci infazdı. 

10 Aralık Perşembe gecesi gerçekleştirilen infaz, ABD tarihinde 130 yıldır ilk kez, görev süresi dolmak üzere olan bir devlet başkanı tarafından gerçekleştirilen infazlardan biri oldu. Donald Trump, ABD’de federal idam cezalarına verilen 17 yıllık arayı temmuz ayında sona erdirmişti. Bernard’ın infazı, temmuz ayından bu yana gerçekleştirilen dokuzuncu infaz. 

ABD’de başkanlık yetkisinin devri sürecinde federal idam cezalarının infazı oldukça nadir gerçekleşen bir durum. Daha önce benzer bir örnek, 1890’larda, Grover Cleveland’in başkanlığı sırasında görülmüştü. 130 yıllık geleneği bozan Trump’ın idam cezasından yana olduğu, 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralacak Joe Biden’ın ise idam cezasına karşı çıktığı biliniyor. 

Son olarak siyah bir ABD vatandaşı olan Bernard’ın infazı, 2000 yılındaki bir duruşmasında, savcının neredeyse tamamı beyazlardan oluşan jürinin Bernard’a karşı önyargılı olduğu iddialarını yeniden gündeme getirdi. Jüri üyelerinden bazıları daha sonra, Bernard’ın idam yerine ömür boyu hapis cezası almasını tercih etmedikleri için pişman olduklarını söylemişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.