Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan davasında esas hakkında mütalaa okundu, sanık Fatih Dalgalı’nın bilinçli taksir suçundan cezalandırılması istendi, bir sonraki duruşma 18 Haziran’da yapılacak

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davanın 19. duruşması, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yapıldı. 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görğlen duruşmaya sanık polis memuru Fatih Dalgalı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmada esas hakkında mütalaa okundu ve sanık Dalgalı’nın bilinçli taksir suçundan cezalandırılması istendi. Bir sonraki duruşma 18 Haziran 2021 tarihinde yapılacak.

Duruşma öncesi açıklama yapan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan “Umarım en iyi karar çıkar” dedi. Duruşmaya Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. 10.47’de başlayan duruşmada mahkeme başkanı, geçici olarak görevlendirildiğini söyledi ve “Yeni başkan Galip Mehmet Perk henüz göreve başlamadı” dedi. Davanın savcısı esas hakkında mütalaanın hazır olduğu söyledi fakat mütalaa okunmadı. Ardından Berkin Elvan ailesinin avukatı Can Atalay söz aldı. 

Can Atalay: “Bir adaletsizlik krizi yaşıyoruz” 

25 Ocak’ta mahkeme başkanın davadan çekilmesini istediklerini hatırlatan Atalay, “Davada karar aşamasına gelinmişken eski başkan telkin yoluyla görevden alındı. Yerine hâkim Galip Mehmet Perk atandı. Sayın başkan Gezi direnişini vandallık şeklinde tanımlamıştır. Gezi Parkı davasında Ali İsmail Korkmaz’a tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’ı ayağı incindiği gerekçesiyle davaya müşteki olarak kabul etti. Bu yüzden başkanın çekilmesi gerekir. Diğer yandan da mahkeme başkanının sosyal medyada Berkin Elvan’a ‘terörist’ diyen bir gönderiyi beğendiği iddiası çekilmesi gerektiğinin göstergesidir. Bu iddianın olması bile çekilmesini gerektirir. Biz bu aşamada mahkeme başkanının reddini değil, kendisinin çekilmesini istedik. Yürütme yargıya bu kadar pervasızca müdahale ederken biz hâkimi reddetmiyoruz çünkü bu bir sistem sorunudur. Bu yüzden çekilmesi gerekir” dedi.

Sanık Fatih Dalgalı bilinçli taksir suçundan cezalandırılacak 

Atalay’dan sonra Elvan ailesinin diğer avukatlarından Akçay Taşçı söz aldı ve mütalaanın okunmasını istedi. Akçay’ın bu isteği üzerine esas hakkında mütalaanın okunmasına geçildi. Mütalaada, sanık polis Fatih Dalgalı’nın savunmasına, dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verildi.

Davanın savcısı, mütalasında, sanık Dalgalı’nın bilinçle taksirle adam öldürmekten iki yıl sekiz aydan dokuz yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Mütalaaya karşı savunmalar bir sonraki duruşmada alınacak. Bir sonraki duruşma 18 Haziran 2021 tarihinde saat 10.30’da yapılacak. 

“Çocuğumun anmasını yapıp buraya geleceğim”

Berkin Elvan 16 Haziran 2013 tarihinde vurulmuştu. Bir sonraki duruşmanın Berkin Elvan’ın vurulduğu günden iki gün sonra olmasına anne Gülsüm Elvan “Çocuğumun anmasının yapıp buraya geleceğim” diyerek tepki gösterdi. 

Davaya Gezi davasında beraat kararı veren Galip Mehmet Perk atandı, Elvan ailesinin avukatları Perk’in davadan çekilmesini istedi

Berkin Elvan davasına bakan hâkim Canel Rüzgar, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla Yargıtay’a atanmıştı. HSK’nın 19 Ocak 2021 tarihli yeni kararnamesine göre Berkin Elvan davasına, Gezi davasında yargılananlar için beraat kararı veren hâkim Galip Mehmet Perk atandı. Gezi davasının duruşmaları sırasında Perk’in, sosyal medya hesabından Berkin Elvan için “terörist” denilen bir paylaşımı beğendiği ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine, bugün yapılan duruşmadan önce, Elvan ailesinin avukatları hâkim Perk’in davadan çekilmesi için talepte bulundu. Avukatlar Fikret İlkiz, Can Atalay, Çiğdem Akbulut, Yalçın Deniz Özen, ve Akçay Taşçı’nın hazırladığı dilekçede, davaya yeni atanan hâkim Galip Mehmet Perk’in sosyal medyada Berkin Elvan’ı ‘‘terörist’’ olarak niteleyen gönderileri beğendiği hatırlatılarak şöyle denildi:  

“Galip Mehmet Perk’in, Gezi davasındaki ve sosyal medyadaki tutumu tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Basında çıkan, hâkim Mehmet Galip Perk’in, Berkin Elvan’ın ‘terörist’ olarak nitelendirildiği sosyal medya paylaşımlarını ‘beğendiğine’ ilişkin haberlerin tarafsızlık görünümünü zedelediği kanaatindeyiz. Kendisinin bu davada yargıçlık yapmaktan kaçınmasını zorunlu kılmaktadır. Kendisinin haksız polis şiddeti konusundaki fikirleri hakkında kuşkumuz vardır, güvenilirliğine inancımız bulunmamaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.