Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi rektör ataması protestoları: Öğrencilerin tutukluluğuna karşı verilen 11 sayfalık itiraz dilekçesi, bir sayfalık kararla reddedildi

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması protestolarında tutuklanan dokuz öğrenciden beşi hakkındaki tutukluluk itiraz dilekçelerine “ret” yanıtı geldi. Öğrencilerin avukatlarının Medyascope’a verdiği bilgiye göre, kararların bazıları henüz yazılı olarak verilmese de avukatlar dosyadan ya da telefonla “ret” yanıtlarına ulaştı.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun

Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan ve 4 Ocak 2021’den bu yana devam eden protestolarda tutuklanan 11 öğrenciden dokuzu hala cezaevinde.

Tutuklamalara itirazlar yedi gün içinde yapılıyor ve yanıt gelmesi bekleniyor. İtirazların ardından da ayda bir tutukluluk incelemesi yapılıyor.

Hâkimlik “Usul ve kanuna aykırı yön yok” dedi

Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş 31 Ocak’tan beri “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama” suçlamasıyla tutuklu. Avukatları Levent Pişkin, 5 Şubat’ta tutukluluklara itiraz ve tahliyeleri için yaptığı başvuruya yanıtı 15 Şubat’ta aldıklarını anlattı.

İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliği, avukat Pişkin’in 11 sayfalık dilekçesine verdiği bir sayfalık yanıt ile tutukluluğa itirazları reddetti.

Kararda, “tutuklamayı gerektiren nedenlerin ve tutuklama tedbirinin ölçülülük ilkesine uygun olduğu, tutuklama yerine adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağını gösteren delillerin somut olgularla gerekçelendirilerek açıklandığı” ve “tutuklama kararında usul ve kanuna aykırı bir yön bulunmadığı, kararın yerinde olduğu” belirtildi.

5 Şubat’ta, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla tutuklanan Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz için de tutukluluğa itiraz başvuruları yapılmıştı. Avukat Çağan Yazıcı, Delipalta ve Akyüz hakkındaki tutukluluk itiraz dilekçelerine dair henüz tebligat gelmediğini ancak avukatların mahkeme kaleminden talebin reddedildiğini öğrendiklerini aktardı.

6 Şubat’ta “kamu malına zarar verme, polise görevini yaptırmamak için direnme, eyleme katılma” suçlamasıyla tutuklanan öğrencilerden Akın KarakuşÖmer ŞengelNecmettin ErdemMurat Can Demir ile 10 Şubat’ta “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla tutuklanan Hasan Koral Hacıbeyoğlu hakkında da itiraz dilekçeleri verildi.  Avukat Burçin Şahan, Karakuş hakkındaki ilk başvuruya ret kararı verildiğini dosyadan gördüklerini, tekrar itiraza hazırlandıklarını belirtti. Avukat Baran Kaya ise müvekkili Ömer Şengel ve diğer tutuklu öğrenciler hakkında henüz yanıt gelmediğini söyledi.

7 Şubat’ta “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla tutuklanan Beyza Buldağ ve  Muhammed Ünal hakkında da tutukluluğa itiraz talepleri reddedilmiş ancak savcının bu talebin reddini istemesinin ardından, 12 Şubat’ta her iki öğrenci tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.