Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Çin’den ücretsiz ithal edilen 1 milyon doz aşı Keymen İlaç firması tarafından Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi?”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis’teki grup toplantısında, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki gümrük beyanlarına göre Aralık 2020’de Çin’den getirilen 1 milyon 342 bin 298 doz aşının Keymen İlaç tarafından gümrükten alındığını fakat gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı için ücret alınmadığını açıkladı. Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Sayın bakana ve Erdoğan’a soruyorum, beyannamesine göre ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi?” sorusunu yöneltti.

Bakan Koca “Sinovac ve Devlet Malzeme Ofisi arasında herhangi bir aracı yok” demişti

Koronavirüs aşısı tedarik edilirken üzerinde durulan konulardan biri, “aracı firma” tartışmasıydı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 9 Aralık’ta “Çin aşısı 10 gündür el altından AKP’li siyasilere, aile dostlarına, nüfuzlu kişilere ve tanıdıklara yapılmaya başlanmış bile” açıklamasını yapmıştı. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu kesinlikle doğru değil. Biz anlaşmamızı doğrudan Sinovac’ın kendisiyle yaptık. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ve Sinovac arasında herhangi bir aracı yok” cevabını vermişti. Ancak 30 Aralık günü ise Türkiye’ye gelen ilk aşılar Çin’in başkenti Pekin’de gümrükteyken görüntülenmiş ve aşıların üzerinde ithalatçı firma olarak Keymen İlaç’ın isminin yazdığı ortaya çıkmıştı.

“Sinovac firmasının Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç firmasıdır”

Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı bir açıklama yaparak, Keymen İlaç’ın yedi senedir Sinovac’ın distribütörü olduğunu ve anlaşmanın idari ve mali tüm koşullarının bu firmadan bağımsız olarak, ana üretici ile yapılan görüşmelerde belirlendiğini belirtti: “BioNTech ve Oxford aşısı dahil olmak üzere tüm aşı üreticileri ile devlet olarak bizzat aracısız görüştük. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye’deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. Sinovac firmasının Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Üstelik yedi yıldır bu durum böyledir. Sinovac firması iki şirketin bilgilerini verdikten sonra mektubunda şöyle söylemektedir: ‘Keymen, Türkiye ve Azerbaycan’da tek yetkili distribütörümüzdür. Koronavirüs aşısına yönelik tüm görüşmeleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Azerbaycan Cumhuriyeti sağlık bakanlıkları ile Sinovac doğrudan müzakere ederek yürütmektedir. Keymen, Sinovac’ı, DMO da Türkiye’yi temsil etmektedir.”

“Ücretsiz ithal edilen 1 milyon doz aşı Keymen İlaç tarafından DMO’ya her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi?” 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin bugünkü (23 Şubat) grup toplantısında, Türkiye’nin Çin’den getirdiği koronavirüs aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Aralık 2020’de Ankara Esenboğa Havalimanı’dan 1 milyon 342 bin 298 doz aşının gümrükten Keymen İlaç tarafından çekildiğini ancak gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı için ücret alınmadığını açıkladı. CHP lideri, Sağlık Bakanı Koca ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Aralık 2020 tarihinde Esenboğa gümrüğünden geçiyor aşılar. Gümrükten geçen 1 milyon 342 bin 298 doz aşı, gümrükten Keymen tarafından çekiliyor. Buradaki önemli nokta şu: Gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı için ücret alınmıyor. 1 milyon doz aşı ücretsiz, gayet açık ve net yazıyor, yani 12 milyon dolarlık aşı ücretsiz verilmiş. Sayın bakana ve Erdoğan’a soruyorum, beyannamesine göre ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Keymen İlaç tarafından Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi? Keymen firması 12 milyon doları aldı mı almadı mı?  Bu sorunun cevabını bekliyorum” diye seslendi.

“Keymen İlaç’a 121 milyon dolar ödendi”

Kılıçdaroğlu, “9 Şubat 2021 tarihine kadar, 10 milyon 162 bin 123 doz aşı getirildi, bunlar için DMO, Keymen firmasına 121 milyon 945 bin 476 dolar para ödedi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler