Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi: Şubat ayında dördü çocuk en az 138 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2021 yılı şubat ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayınladı. Raporda, “devlet ve sermaye güçlerinin uyguladığı politikalar nedeniyle salgının bedelini işçilerin ödediği” ifade edildi.

Koronavirüs salgını sürecinde alınması gereken önlemlerin, bireysel önlemlere indirgendiğini söyleyen İSİG Meclisi, “Evde kal’, ‘fiziksel mesafe’, ‘kendi OHAL’ini ilan etme’ çağrısı gibi söylemlerin yaşamak için çalışmak zorunda olan ve evde kalamayacak olan milyonlarca işçiyi ve ailelerini kapsamadığı bir gerçekti. İşçi sınıfına ‘şantiyede ol’, ‘fabrikada ol’, ‘markette ol’, ‘tersanede ol’ denmeye devam edildi. İşçilerin açlık tehdidiyle zorla çalıştırılması, salgın sürecinin en önemli gasplarından biri oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında fabrika ve işyerlerinin büyük bir kısmı yasaktan muaf tutuldu” dedi

Şubat ayında en az 138 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi

Şubat ayında yaşamını yitiren işçilerin yedisi kadın, 131’i ise erkek. Kadın işçi ölümleri ticaret, sağlık ve konaklama işkollarında yaşandı.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Şubat ayında dört çocuk işçi can verdi.

Hayatını kaybeden işçilerin 46’sı, 51 yaşın üstündeydi. Bu kişiler çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ticaret, büro, sinema, eğitim, inşaat, taşımacılık, gemi, sağlık, güvenlik ve belediye işçileriydi.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen/mülteci işçi bilgilerine de yer verildi. Şubat ayında beş göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi.

Ölen işçilerin altısı sendikalıydı. Sendikalı işçiler tekstil ve sağlık  işkollarında çalışıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.