Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınların İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı eylemleri sürüyor – Fidan Ataselim: “Size rağmen kadın cinayetlerini durduracağız”

Türkiye, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmî Gazete’de yayımlanan kararıyla İstanbul Sözleşmesi‘nden çekildi. Karara yönelik tepkiler sürerken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleriİlerici Kadınlar DerneğiEşitlik İçin Kadın Platformu ve Komünist Kadınlar bu akşam (26 Mart) İstanbul Kadıköy’de kararı protesto etti. Saat 18:30’da “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” sloganıyla Kadıköy’de bir araya gelen kadınların eylemi, saat 20:00’de sona erdi. 

Fidan Ataselim: “Size rağmen kadın cinayetlerini durduracağız”

Kadınlar, Bahariye Caddesi’nde eylemlerini sürdürürken Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürümek istedi ancak polis, kadınların parka girişine izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar, barikatın kendilerine değil “erkek şiddetine kurulması gerektiğini” belirterek polise tepki gösterdi. 

Polis barikatı açmayınca yükselen “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganının ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, barikata dönerek, “Kadınlar yaşamak istediğinde korumayanlar, hakları için mücadele eden kadınları bariyerlerle durdurmayı düşünüyor. Katillerin karşısında görmediğimiz barikatları kadınların önüne kuramazsınız. Size rağmen kadın cinayetlerini durduracağız” dedi.

Sözleşme uygulanana kadar mücadele edeceklerini belirten Ataselim, kadınların eşitlik ve özgürlük istediğini söyledi. Ataselim ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede vazgeçilemeyeceğini belirtti:

“Gece yarısı bir adamın kararıyla İstanbul Sözleşmesi hayatımızdan çıkmayacak. Her bir maddesini uygulatana kadar mücadele edeceğiz. ‘Kağıt parçalarına fazla anlam yüklüyorlar, vicdanla bu işi çözeceğiz’ diyorlar. Biz kadınlar vicdan istemiyoruz. Batsın sizin vicdanınız. Biz eşitlik istiyoruz, özgürlük istiyoruz, yaşamak istiyoruz.”

Melek Önder: “Kararın geri çekilmesi için meydanlarda olmaya devam edeceğiz”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Melek Önder de İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar ve LGBTİ+’lar için önemini anlattı. Sözleşmeden çıkma kararının ardından kadına yönelik şiddetin arttığını vurgulayan Önder, meydanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+’ların özgür, eşit yaşaması için hayati öneme sahip. Bizler İstanbul Sözleşmesi kararının ardından her güne kadın cinayetleriyle uyanıyoruz. Bu karar, şiddet gören faillere cesaret veriyor. Bizler, kararın geri çekilmesi için meydanlarda olmaya devam edeceğiz.”

“Gökkuşağının renklerini silemeyeceksiniz”

Eylem, kadınların gökkuşağı renklerini andıran sis bombaları eşliğinde atılan “Gökkuşağının renklerini silemeyeceksiniz. Renklerimizden ve yönelimlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” sloganlarıyla son buldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.