Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye’de 55 milyon doz aşı olmalıydı, mevcut durumda ise yaklaşık 18 milyon doz aşı bulunuyor

Koronavirüs salgınına karşı farklı firmaların aşı geliştirmesi ve bu aşıların kademeli olarak uygulanmaya başlamasıyla salgınla mücadelede yeni bir döneme girildi. Türkiye’de koronavirüse karşı ülke genelinde Çinli ilaç firması Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısı uygulanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki açıklamalarına göre Türkiye’de 55 milyon doz aşı olmalıydı, mevcut durumda ise yaklaşık 18 milyon doz aşı bulunuyor. Fahrettin Koca bugün (30 Mart) yaptığı açıklamada, Türkiye’ye getirilen BioNTech aşısının miktarının 2,8 milyon doza yükseldiğini duyurdu.

Koronavirüs salgını bir yıldan uzun zamandır dünyanın en önemli gündemi. Resmi rakamlara göre dünya genelinde iki milyon 800 binden fazla insan hayatını kaybederken Türkiye’de ise şu ana kadar (30 Mart 2021) üç milyon 240 binden fazla vaka tespit edildi. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yine resmi verilere göre 31 bin 230.

Farklı firmaların koronavirüs aşısı geliştirmesi ve bu aşıların kademeli olarak uygulanmaya başlamasıyla salgınla mücadelede de yeni bir döneme girildi. ABD’li ilaç firması Pfizer ile Alman BioNTech’in geliştirdiği Pfizer/BioNTech aşısı, İngiliz-İsveç menşeli firma AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği AstraZeneca/Oxford aşısı ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Moderna’nın ürettiği koronavirüs aşıları dünyanın en çok sipariş edilen aşıları arasında. Türkiye ise ülke genelinde Çinli ilaç firması Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısını uyguluyor. 

Türkiye’de aşı uygulamasıyla ilgili en çok tartışılan konuların başında ise Türkiye’nin tedarik planı ve buna ilişkin yapılan açıklamalar geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem Sinovac hem de Pfizer/BioNTech aşısının tedarik planına ilişkin şu ana kadar çok sayıda farklı açıklama yaptı.

“Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı 18 milyon dozun üzerinde”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Mart günü yaptığı yazılı açıklamada mevcut durumda Türkiye’nin elinde 18 milyondan fazla aşı bulunduğunu belirterek, “Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibariyle 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz. Anlaşma bu şekilde yapılmıştır. Bunlar, her birinize güven telkin edecek sayılardır” demişti. Ancak Bakan Koca’nın 2020 yılının sonlarında yaptığı açıklamalara göre mart sonu itibariyle Türkiye’nin elinde 55 milyon doz aşı bulunmalıydı. 

Koca aynı açıklamada, 1,4 milyon doz BioNTech aşısının da Türkiye’ye ulaştırıldığını belirtirken “Nisan ayı başında 4,5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olarak 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapılmıştır” bilgisini paylaşmıştı. Koca bugün (30 Mart) yaptığı açıklamada ise Türkiye’ye getirilen BioNTech aşısının miktarının 2,8 milyon doza yükseldiğini belirtti. Ayrıca, Rusya’da üretilen Sputnik V aşısının tedariki için de görüşmelerin başladığını duyurdu.

Sinovac aşısı hakkındaki açıklamalar: “Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz”

Fahrettin Koca, 26 Kasım 2020 tarihinde yaptığı basın toplantısında Sinovac firması ile 50 milyon doz için sözleşme imzalandığını belirtirken “Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı” demişti. 

“Aşılamaya aralık ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz”

Bakan Koca, 1 Aralık 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı açıklamada benzer şekilde, “Aşılamaya aralık ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. Aralık ayında en az 10 milyon ama muhtemelen 20 milyon temin etmiş olacağız. Ocak ayında 20 milyon, şubat ayında 10 milyon. Bu rakamları daha da artırma gayreti içindeyiz” diye konuşmuştu.

Çin’den sipariş edilen koronavirüs aşılarının 3 milyon dozluk ilk bölümü 30 Aralık 2020 sabahı Ankara’ya ulaştırılmıştı. 10 milyon doz olan ikinci sevkiyatın altı buçuk milyon dozluk ilk bölümü 25 Ocak sabahı, üç buçuk milyon dozluk ikinci kısmı da 29 Ocak sabahı Türkiye’ye getirilmişti. İlk aşamada Sinovac aşısından Şubat 2021 sonuna kadar 50 milyon doz getirilmesi planlanırken mart ayı sonu itibariyle Türkiye’nin elinde yaklaşık 18 milyon doz aşı bulunuyor. 

“Nisan sonuna kadar yüz milyon doz aşı elimizde olacak”

Bakan Koca, Hürriyet’ten Osman Müftüoğlu ile 17 Şubat 2021 tarihinde yaptığı mülakatta da “Sinovac ile yaptığımız anlaşmaya göre nisan sonuna kadar 100 milyon doz aşı elimizde olacak” açıklamasını yapmıştı.

Pfizer/BioNTech aşısına ilişkin açıklamalar

Fahrettin Koca, Pfizer aşısının tedarik planına dair ilk somut açıklamayı Twitter hesabı üzerinden 25 Aralık 2020 tarihinde yapmıştı. Gece saatlerinde anlaşmanın imzalandığını açıklayan Bakan Koca, 550 bin dozluk miktarın yıl sonu ya da 2021 yılı başında geleceğini belirtmişti ancak aşılar belirtilen tarihlerde Türkiye’ye gelmedi. Koca, aynı açıklamada mart ayı sonuna kadar da dört buçuk milyon doz aşı getirileceğini ifade etmişti.

“30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı”

Bakan Koca, 7 Ocak 2021 tarihinde yine yazılı bir açıklama ile daha önce duyurduğu anlaşmaları doğrulamıştı ve tedarik planlarında yapılan değişikliklerin kamuoyu ile paylaşılacağını vurgulamıştı. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Aşı tedariki ile ilgili gelişmelerden sizleri düzenli olarak bilgilendirmeye çalışıyorum. Bugün itibariyle 50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapmış ve üç milyon dozluk ilk bölümünü depolarımıza teslim almış durumdayız. Ayrıca mRNA temelli aşı için de bugün yine bir görüşme yaparak yeni tedarik planını gözden geçirdik. 4,5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı. Tedarik planı ile ilgili detaylar netleştikçe sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.”

“130 milyon doz aşı için gerekli anlaşmalar yapıldı”

Fahrettin Koca, 10 Şubat 2021 tarihindeki Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yaklaşık 15 milyon doz aşı temin ettiğini belirtirken Pfizer aşısının tedariki ile ilgili planlanan yeni takvimi şöyle duyurmuştu: “Bu ay için BioNTech aşısı ayrıca gelmiş olacak. Muhtemelen 500-800 bin arası gelmiş olacak. Mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlamak ihtimali üzerine gelmiş olacak. 30 milyona kadar da opsiyonel olarak imzalanmıştı. İlave olarak 50 artı 50 milyon Sinovac’tan talebimiz vardı. 130 milyona yakın aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim.”

Bakan Koca’nın Pfizer/BioNTech aşısı hakkında bugüne kadar yaptığı açıklamalar şu şekilde:

  • 2020 Aralık sonu ya da 2021 Ocak başı itibariyle 550 bin 
  • 2021 Ocak sonu itibariyle 1 milyon
  • 2021 Mart başı itibariyle 800 bin
  • 2021 Mart ayı sonuna kadar 4 buçuk – 5 milyon
  • 2021 Nisan ayı başında 4 buçuk milyon

2,8 milyon doz BioNTech aşısı getirildi

Resmi açıklamalara göre, Türkiye’ye getirilen ilk etap BioNTech aşısı 25 Mart’ta bir buçuk milyon doz olarak ulaştırıldı. Bakan Koca bugün (30 Mart) yaptığı açıklamada bu miktarın 2,8 milyona yükseldiğini duyurdu. Nisan ayı başında ise toplam dört buçuk milyon doz BioNTech aşısının Türkiye’de olması planlanıyor.

Sağlık Bakanı Koca, 30 milyon doz BioNTech aşısı ve 100 milyon Sinovac aşısı için gerekli anlaşmaların yapıldığını duyurmuştu. Nisan sonuna kadar 100 milyon dozluk Sinovac aşısının Türkiye’de olacağı ifade edilmişti ancak bu takvime yönelik yeni bir açıklama gelmezken hangi tarihte kaç doz aşının getirildiğinin açıklanıp açıklanmayacağı da belirsizliğini koruyor.

Mevcut durumda Türkiye’nin elinde 54 buçuk milyon doz aşı bulunmalıydı

Fahrettin Koca’nın 2020 yılı sona ermeden yaptığı açıklamalara göre mart ayı sonuna kadar Türkiye’nin elinde dört buçuk milyon doz Pfizer/BioNTech aşısı ile 50 milyon Sinovac aşısı olmak üzere toplam 55 milyon doza yakın aşı olmalıydı. Ancak Bakan Koca’nın paylaştığı verilere göre mevcut durumda Türkiye’nin elinde 18 milyon doz civarında aşı bulunuyor. 

60 yaş üzeri kişilerin ve eşlerinin aşılamasına geçildi

Aşılama takviminde ise ikinci aşamanın ikinci kısmına geçildi. Sağlık çalışanlarının aşılanmasının ardından yüksek risk kategorisinde bulunan kişilerin aşılaması başlamıştı. Dünden (29 Mart) itibaren 60-65 yaş arasındaki vatandaşlara da aşı uygulanmaya başladı. Bir sonraki adımda ise 55-60 yaş arasındaki kişilerin aşılanmasına geçilecek. 

15 buçuk milyon dozdan fazla aşı yapıldı

Çin’den getirilen koronavirüs aşısını ilk olarak 13 Ocak 2021 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri yaptırmıştı. Ertesi gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aşı olmuştu ve sağlık çalışanlarının aşılanma süreci başlamıştı. Bu tarihten itibaren ülke genelinde yaygın aşılamaya geçilirken şu ana kadar sekiz buçuk milyondan fazla kişiye birinci doz, altı buçuk milyondan fazla kişiye iki doz aşı yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.