Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB kapanma kararını değerlendirdi – TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Kararlar halk sağlığını korumayı amaçlamıyor”

İçişleri Bakanlığı, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00’dan başlayacak ve 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:00’e kadar sürecek tam kapanma kararlarına ilişkin genelgeyi dün gece (26 Nisan) yayımladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) bugün (27 Nisan), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tam kapanma kararlarını değerlendirmek üzere bir toplantı düzenledi. Çevrimiçi yapılan toplantıya TTB Merkez Konseyi üyeleri ve Pandemi Çalışma Grubu üyeleri ile İstanbul, Ankara ve Diyarbakır tabip odalarının başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, alınan yeni kararlar ile turizm gelirlerinin öncelendiğini ve üretimin durdurulmadığını söyledi. Fincancı, “Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, turizmi amaçlayan bir yaklaşım sergilenmiş durumda. Halk sağlığının öncelenmediği her durumda sağlık politikası çökecek düzeye ulaşıyor. Birinci basamaktan yoksun hastanede karşılanan bir salgınla geldiğimiz aşama ortada” diye konuştu.

TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Feride Aksu Tanık ise hastaneye yatması gerekmeyen hastaların, izolasyona girebilmesi için uygun koşulların ve sağlık bakımının sağlanması gerektiğini söyledi. Tanık, “Yurtlar, misafirhaneler, oteller gibi kamu hizmet kurum ve kuruluşları ihtiyaç dahilinde hizmete açılmalıdır. Bu koşullar sağlanmayan kişiler evde olan aile bireylerine kaçınılmaz olarak hastalığı yayacaklardır” dedi.

Türk Tabipleri Birliği, çalışma hayatına ilişkin öneri ve taleplerini şöyle sıraladı:

  • İşçilerin, işsizlerin, yoksulların yaşamlarının ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesini engelleyecek ücretsiz su-ısınma-elektrik giderlerinin karşılanması gibi destekler, açıklanan “tam kapanma” boyunca sağlanmalıdır.
  • Gündelik işlerde, kayıtdışı çalışan insanların sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi yaşamsal önem taşımaktadır.
  • Tek başına yaşayan yaşlıların günlük yaşamsal gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik kamusal önlemlerin alınması sağlanmalıdır.
  • Engelli, kronik hastalığı olan kişilerin, çalışmak zorunda olan ebeveynlerin çocuklarının gündüz bakımı sağlanmalıdır.
  • Aşılama mutlaka hızla yaygınlaştırılmalı ve herkesi kapsamalıdır.
  • Sağlık emekçilerinin aileleri mutlaka en kısa zamanda aşılanmalıdır.
  • Parklar, açık alanlarda fiziksel mesafeye dikkat ederek zaman geçirebilmek olanaklı olmalıdır.
  • Türkiye’de “sosyal destek kalkanı” toplam koronavirüs desteğinin yüzde 1’inden biraz fazladır. Kısa çalışma ödeneği ve benzeri kalemlerle verilen doğrudan destek bütün “canlandırma desteği”nin yüzde 10’unun altında kalmaktadır. Kapanma sırasında gelir kaybına uğrayan ve işini kaybedenlerin zararı tazmin edilmeli, talep edenlere gelir seviyeleri göz önünde bulundurularak destek verilmelidir.
  • Formel işgücünün önemli bir kısmı 50 ve üstü işçinin çalıştığı işyerlerinde çalışmaktadır. Yalnız İstanbul’da bu alanların toplumsal istihdamdaki oranı yüzde 40’a ulaşmaktadır. Fiziksel mesafe, havalandırma, kişisel koruyucu donanım olmaksızın bu işyerlerinde çalışmaya zorlanma kabul edilemez. Yaşamsal olmayan sektörlerdeki üretim mutlaka durdurulmalıdır.
  • Belli bir sayıdan fazla işçinin bir araya geldiği yerlerde de özel havalandırma, yarı kadro/tam ücret, dönüşümlü üretim kurala bağlanmalıdır. İşyerlerine servis tesis etme mecburiyeti getirilmelidir.
  • İşyeri koronavirüs kümelenmeleri tespit edilmelidir. Salgında işçi sağlığı önlemleri, halk sağlığı ve salgın politikası demektir.

Toplantının tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler