Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BEDAŞ çalışanları, yüzde 5’lik zammı kabul etmiyor – DİSK/Enerji-Sen: “BEDAŞ gönderdiği mesajla hem işçileri hem de sendikayı tehdit ediyor”

Cengiz Holding’e ait Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, konu Yüksek Hakem Kurulu’na (YHK) taşındı. YHK, BEDAŞ çalışanlarına birinci yılın ilk altı ayı yüzde 6, ikinci altı ayı yüzde 5, ikinci yıl ise yüzde 5+4 zam yapılmasına karar verdi. 

BEDAŞ çalışanları ise enflasyonun altında kalan zam oranına karşı 30 Nisan’da iş bıraktı. İşi bırakanlara, BEDA Enerji tarafından bir açıklama gönderildi. Açıklamada, eyleme katıldıkları gün için işçilere yevmiyelerinin ödenmeyeceği vurgulandı:

“İşyerinde çalışma barışı ve düzenini ağır bir şekilde etkileyen bu eylemlere katıldığı belirlenen çalışanların, yasadışı eyleme katıldığı belirlenen günlere ilişkin yevmiyelerinin ödenmeyeceği, bu eylemler nedeniyle oluşan şirket zararının çalışanlardan ve çalışanları bu eyleme yönlendiren ilgili sendikadan tahsili için gerekli yollara başvurulacağı, ayrıca bu tür eylemlere katılarak iş yavaşlatma eylemi yaptığı tespit edilen çalışan hakkında gerekli hukuki süreçlerin işletileceği hususu önemle duyurulur.”

TES-İŞ İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Rıdvan Uyar tarafından yönetim kurulu adına işçilere atılan mesajlarda ise şu ifadeler yer aldı: 

“Taleplerimizden asla geri adım atmaksızın, koronavirüs salgını şartlarında özellikle halkımızı sıkıntıya sokmadan işlerimizi iş sağlığı ve güvenliğine her zamankinden daha fazla riayet ederek yapacağız. Fakat bu haklı tepkimizi, işverence taleplerimiz kabul edilinceye ve insanca yaşama şartları tesis edilinceye kadar göstermekten de çekinmeyeceğiz. Bu nedenle sahadaki herkes birbiriyle dayanışma içinde kalmalıdır. Hukukun içinde kalarak ve haklı bir mücadele yürüttüğümüzü de unutmadan bu haklılığımızı sonuna kadar muhafaza ederek, birlikte mücadele etmeliyiz.”

“Taşeron firmalar tarafından eylemler kırılmaya çalışıldı”

BEDAŞ’ta yaşanan gelişmeleri, süreci yakından takip eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin ile konuştuk.

YHK’dan gelen zam oranlarına tepki amacıyla BEDAŞ çalışanlarının eyleme başladığını söyleyen Keskin, “İşçiler, üç-beş güne yayılan eylemler yaptı. Eylemlerin arasında işe çıkmamak da vardı. İşçiler eylemelerine devam ederken BEDA’ya bağlı taşeron firmalar tarafından eylemler kırılmaya çalışıldı. Ama işçiler birlik beraberlik içinde eylemlerine devam etti” dedi.

Pazar (2 Mayıs) günü işçilerin üyesi olduğu TES-İŞ’ten mesaj atıldığını belirten Keskin, “Sendika işçilere, pazartesi (3 Mayıs) işbaşı yapmalarını söyledi. Perşembe günü de tekrar değerlendirme yapacaklarını söylediler. İşçiler kendi oluşturdukları sosyal medya üzerinden tepkilerini örgütlemeye, duyarlılık yaratmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

İşçilerin halen sahada aktif olarak çalıştığını söyleyen Keskin, “İşçiler çalışıyor ama verilen ücretleri kabul etmiyor. BEDAŞ gönderdiği mesajla hem işçilere hem de sendikaya tehditte bulundu. ‘Süreçte yaşanan zararı sendikaya ödetirim’ diyen BEDAŞ karşısında, var olan sendika havlu attı” dedi.

Enerji sendikası olarak süreci takip ettiklerini söyleyen Keskin, “Biz sendika olarak BEDAŞ işçilerinin haklı mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz. Enerji-Sen, BEDAŞ’ta doğmuştur. BEDAŞ işçilerinin kendi kurduğu sendikadır” diye ekledi.

Süleyman Keskin ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.