Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Peker’in iddialarında adı geçen Ankara’daki Next Level İş Merkezi, AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’a aitken borçları nedeniyle Varlık Fonu’na devredilmişti

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in YouTube kanalından yayınladığı videolar Türkiye gündemini sarsmaya devam ediyor. Peker, son videosunu dün (23 Mayıs) yayınladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki iddialarına yenisini ekleyen Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun akrabası olduğunu söylediği Sadık Soylu’nun Ankara’da bulunan Next Level İş Merkezi’nde bürokrat ve iş insanlarıyla sürekli görüştüğünü iddia etti. Peker bu görüşmelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihaleleri için yapıldığını öne sürerken “Next Level diye geçiyor, devletin bir yeri. Devletin bütün adamları buraya geliyor. Bütün iş adamları orada. Burayı devlet mi yönetiyor yoksa Sadık Soylu mu? Kamera kayıtları var gidin, bakın. İnanın, bakanlık personeli Murat Kurum’u o adam kadar aramıyordur” dedi. Sadık Soylu ise hakkındaki iddialarla ilgili olarak “Bakanlara vurmak için beni yem yaptılar” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise iddialarla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

17-25 Aralık’ta gözaltına alındı

Peker’in ortaya attığı iddialarla gündeme gelen Sadık Soylu, kamuoyunda 17-25  Aralık operasyonları olarak bilinen operasyonlar kapsamında gözaltına alınmıştı. Operasyonun Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ayağında gözaltına alınan Sadık Soylu, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın danışmanlığı görevini yürütüyordu. O dönem AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Süleyman Soylu, gözaltına dair, “Eğer en ufak bir şey varsa bunun üzerine gidilmelidir. Bu örtülmemelidir. Herkes için geçerlidir. Bu ülke bizden daha kıymetli. Hiçbir şeyin üstü örtülmez, örtülmeyecektir” açıklamasını yapmıştı.

Next Level İş Merkezi şu an Varlık Fonu tarafından yönetiliyor

Peker’in iddialarına konu olan Next Level İş Merkezi ise şu an Varlık Fonu tarafından yönetiliyor. “Lüks markaların mağazaları, yemek katı ve sinemasıyla şehir merkezinde şık alışveriş merkezi” sloganı ile 2013’te açılan Next Level, ofis, rezidans ve alışveriş merkezi özelliklerine sahip karma bir iş merkezi statüsünde. Next Level, Varlık Fonu’na geçmeden önce AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın sahibi olduğu Pasifik İnşaat’a aitti. İş merkezi, Pasifik’in borçları nedeniyle Aralık 2019’da Ziraat Bankası’na devredildi.

Açılışını Erdoğan yaptı

Pasifik İnşaat’ın yaptırdığı Next Level, 2013’te dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle açılmıştı. Ankara’nın en değerli noktalarında biri olan Eskişehir ve Konya yolu kesişiminde yer alan iş merkezi toplam 19 bin 590 metrekarelik bir arsa, 190 bin metrekarelik bir inşaat alanına sahipti. Devasa bir proje olarak takdim edilmiş ve proje maliyeti 500 milyon TL olarak açıklanmıştı. Next Level’in açılışında konuşan Erdoğan, “Next Level, ofis, rezidans ve alışveriş merkezi nitelikli konseptiyle, Ankara’nın ilk karma kullanımlı projesi olarak Ankara’yı dünyada şehir yaşamının ulaştığı son trend ile tanıştırdı” demişti.

TOKİ arsası üzerine yapıldı

AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi olan Fatih Erdoğan, Rize’de küçük bir inşaat şirketinin sahibi olarak ticarete atılmıştı. Ankara’daki en değerli arsalardan biri olan ve Sedat Peker’in ortaya attığı iddialarda geçen Next Level’ın bulunduğu arsayı 2010 yılı başında TOKİ ile anlaşarak almıştı. Fatih Erdoğan, arsanın “hasılat paylaşımı modeli” ile alındığını açıklamıştı. Bu paylaşım modeline göre, ihale en yüksek oranı verene değil, maksimum geliri teklif eden istekliye bırakılıyor. Ancak Pasifik İnşaat A.Ş.‘nin TOKİ’ye vaat ettiği maksimum geliri verip vermediğine dair ise bir bilgi yok. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ihalenin suç olduğunu belirtmiş ve kamu kaynaklarının belli gruplara peşkeş çekildiğini savunmuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 337 milyon liralık ihale

Fatih Erdoğan’ın şirketi, sadece inşaat işiyle ingilenmedi, aynı zamanda yoksullara yapılan yardımlardan milyonluk ihaleler kazandı. Pasifik A.Ş.’nin sahibi Fatih Erdoğan 2007-2013 yılları arasında Melih Gökçek‘in belediye başkanlığı döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 337 milyon 796 bin 600 liralık ihale aldı. İhalelerin tümü, yoksul yurttaşlara dağıtılmak üzere 20 kalem çeşitli gıda ve temizlik malzemeleri için açılmıştı. 

Çin’e gidemeyen tren

Aralık 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Çin’e tren gönderiyoruz” diyerek törenine katıldığı, Pasifik Eurasia isimli firmanın işbirliğiyle İstanbul’dan yola çıkan “ilk ihracat treninin” Çin’e aslında gitmediği, İstanbul Halkalı Garı’na geri çekildiği ortaya çıkmıştı. Pasifik Eurasia‘nın Pasifik İnşaat A.Ş.’nin sahibi Fatih Erdoğan’a ait olduğu da haberlere konu olmuştu.

Organize suç örgütü Sedat Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik “Senin bir akraban var Ankara’da, Sadık Soylu. Bir iş merkezi var, Next Level diye geçiyor, devletin bir yeri” dediği iş merkezi, aldığı kredileri ödeyemediği için 412 milyon TL borç karşılığı, Aralık 2019’da Ziraat Bankası’na devredildi. Firma halen birçok inşaat projesini sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler