Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taksim Camii ibadete açıldı – Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şimdi de Beşiktaş’a Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni yapacağız”

Temeli 2017 yılında atılan Taksim Camii bugün (28 Mayıs) açıldı. Yapımı 1968 yılından bu yana tartışılan caminin açılışını AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Açılış törenine binlerce kişi katılırken, Erdoğan törende ” Camimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an nidaları inşallah kıyamete kadar eksik olmayacaktır” dedi. İstanbul-Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Bulvarı üzerinde yapılan caminin de kısa bir zaman içerisinde bitirileceğini duyuran Erdoğan, “Şimdi de Beşiktaş’a Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni yaparak orayı mabetsiz olmaktan çıkaracağız” diye konuştu.

Kamera: Ali Macit / Kurgu: Sedat Elbasan

Mimarlığını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin Mimarı Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın yaptığı Taksim Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle bugün açıldı. Törene, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo Hmidti, AKP Genel Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş ve Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda bakan ve milletvekili katıldı.

Açılış öncesi Taksim Meydanı’na gülsuyu sıkılırken Taksim Meydanı’ndaki caminin minarelerinden öğle vakti ezan ve sela sesi yükseldi. Cuma namazı öncesi camide Kur’an-ı Kerim okundu, tekbir ve salavat getirildi. Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, Fetih Suresi’nden ayetler okudu.

“İstiklal Caddesinde Kuran nidaları kıyamete kadar eksik olmayacak”

Cuma namazının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taksim Camii bizim dünyamızda farklı bir öneme sahipti. Caminin yerinde mescit bile yok, burada maalesef cami yapımına müsaade yok. Adeta kümes gibi bir yerde, gazeteler üzerinde müminler namazların eda etmeye çalışıyorlardı. 40’lı, 50’li yıllardan bugünlere kimler geldi kimler geçti. İstanbul’umuzun en güzel yerlerinden biri olan Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı’nın kesişim noktasında yer alan camimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an nidaları inşallah kıyamete kadar eksik olmayacaktır” dedi.

Camiinin yapımıyla ilgili uzun süreli tartışmalara da değinen Erdoğan, “Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle Taksim Cami arayışları hız kazanmıştır. Somut adım atılamadan 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. 1965 yılında Süleyman Demirel, caminin inşası için arsanın devrini sağlamıştır. Bu tahsis CHP’li belediyenin mahkemeye götürmesiyle durdurulmuştur. Bakanlar Kurulu kararı ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmiştir. Rahmetli Özal’ın başbakanlığı döneminde Elmas Ailesi kendisine başvurarak niyetlerini söylemişlerse de şartlar uygun olmadığını netice alamamışlardır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, İstanbul-Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Bulvarı üzerinde yapılan caminin de kısa bir zaman içerisinde bitirileceğini duyurdu. Beşiktaş ilçesi için “Orası adeta mabetsiz bir beldedir” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu arada hızla bir eserimiz daha yükseliyor. O da Barbaros Bulvarı üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni inşa ediyoruz. Onu da kısa zamanda bitireceğiz. Çünkü Barbaros, oradan Beşiktaş’a indi. Orası da adeta bir mabetsiz beldedir. Ama şimdi Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni yaparak orayı mabetsiz olmaktan çıkaracağız.”

Taksim Camisi’nin açılışına gelen yüzlerce vatandaş, caminin içinin dolmasından dolayı namazlarını meydanda kıldı. Koronavirüs salgını önlemleri dolayısıyla namaz kılınabilecek alanlar geniş tutuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapmak üzere söz aldığında ise vatandaşlar mesafe ve maske kurallarını unuttu. Camii açılışı sırasında Medyascope’a konuşan bir yurttaş, “Çok mutluyuz, çok gururluyuz. Recep Tayyip Erdoğan’dan binlerce kere razıyız. Görüyorsunuz diğerleri konuşuyor, Erdoğan yapıyor” dedi.

Bir başka vatandaş ise, “Bugünleri gösteren cumhurbaşkanıma teşekkür ediyorum. Dün Ayasofya Camii, bugün burası. Yarın inşallah Mescidi Aksa’da namaz kılmayı nasip edecek Rabbim” ifadelerini kullandı.

Beşi yer altında, dokuz katlı olarak inşa edilen caminin alanı 17 bin metrekareye yakın.

Biri 30 metre yükseklikte 12 kubbesi ve iki minaresi olan camide, aynı anda 2 bin 250 kişi namaz kılabilecek.

Caminin 600 araçlık otoparkı, konferans ve sergi salonu da var. 

Cami, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığından bu yana sıkça gündeme getirdiği bir projeydi. Taksim Camii, Ramazan ayının son cuma günü açılacaktı ama açılış 29 Nisan-17 Mayıs arasındaki “tam kapanma “dönemine denk gelince açılış ertelendi

Yapımı dört yıl süren caminin tartışmaları neredeyse 60 yıldır devam ediyordu. İlk olarak 1983 yılında, Taksim’e cami, çarşı, otopark yapılmasının kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile projeye izin verilmemişti. Taksim’e cami yapılması tartışması 1990’lı yılların ortasında yeniden gündeme gelmiş ve proje 2011 yılında yeniden dava konusu olmuştu. Cami projesinin bugüne kadar olan sürecini inceledik.

  • Taksim Meydanı’nda bir cami inşa edilmesi ilk olarak 1968 yılında yerel seçim zamanında gündeme geldi. 
  • 1977’de Beyoğlu İlçesi İmar Planı değiştirildi. Yeni plana göre otopark olarak görülen arazi, cami için tahsis edildi.
  • 1983 yılına gelindiğinde ise Danıştay’ın kararı sebebiyle inşaat yapılmadı. Danıştay kararında “Taksim Camii projesinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından uygun olmadığına karar verildi” denildi.
  • 1990’lı yıllarda tekrar cami inşaatı gündeme geldi. 1992’de Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı kuruldu. Yine bu dönem (1993) Beyoğlu’nun birçok bölümü “Kentsel Koruma Alanı” olarak ilan edildi
  • 2008’de Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) kullanımına “tarihi ömrünü doldurduğu” gerekçesiyle AKP hükümeti tarafından son verildi.
  • 2011 yılında, genel seçim öncesi Taksim’e cami projesi yeniden gündeme geldi.
  • 2012 yılına gelindiğinde cami projesinin belirlendiği duyuruldu. Aynı yıl, Çamlıca Camii ve Ataşehir’de bulunan Mimar Sinan Camii’nin de yapılacağı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirildi.
  • 2013 yılında Erdoğan, Taksim Gezi Parkı yerine 1806 – 1940 yılları arasında Taksim Meydanı’nda faaliyet gösteren Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasına karar verdi. 2013 yılının mayıs ayında iş makineleri Topçu Kışlası’nın inşaatı için Gezi Parkı’na girdi. Taksim Dayanışması üyeleri iş makinalarının önüne geçerek parkta yıkım yapılmasını engelledi. Türkiye’nin dört bir yanına taşan eylemlerde iki güvenlik görevlisi ve sekiz vatandaş yaşamını yitirdi, 10 bine yakın insan da yaralandı. Gösteriler sebebiyle onlarca kişi tutuklandı. 
  • 2016 yılının sonlarına gelindiğinde Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın tasarımını yaptığı cami projesi, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunuldu. 
  • 19 Ocak 2017 tarihinde proje kabul edildi. Taksim Camii’nin yapımına böylece Beyoğlu Belediyesi, Ziraat Bankası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün organizasyonuyla başlandı.
  • 2017’de inşaatı başlayan camiinin, 2018 yılında açılması hedefleniyordu. 
  • Proje inşaatın tüm bedeli Sur Yapı tarafından karşılandı. 
  • Şubat 2018’de AKM’nin yıkımına başlandı. 2021 yılının sonunda kullanıma açılması planlanan binanın inşaatı hala devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.