Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan davasında karar açıklandı: Polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı, tutuklama kararı verilmedi

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davanın 20. duruşması, İstanbul Adliyesi’nde yapıldı. 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık polis memuru Fatih Dalgalı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Beş saat süren duruşma sonucunda, Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesine neden olduğuna hükmedilen polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Dalgalı’nın “kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmedildi. Yurtdışına çıkışı yasaklanan Dalgalı, tutuklama kararı verilmediği için cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.

Bir önceki duruşmada esas hakkında mütalaa okunmuş ve sanık Dalgalı’nın “bilinçli taksir suçundan” iki yıl sekiz aydan dokuz yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. 

Duruşmayı CHP milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, Sera Kadıgil, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, SOL Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar ve Mücella Yapıcı izledi. 

Duruşma 11.50’de başladı. Mahkeme başkanı davaya yeni atandığını belirtti ve dava sürecine giren dosyaları incelediğini söyleyerek “Bizim adil yargılama yapmaktan başka bir amacımız yok. Somut delillere, kanuna ve vicdana uygun karar vermeye çalışıyoruz” dedi. Savcı ise mütalaasında bir değişiklik olmadığını belirtti. 

Çiğdem Akbulut: “Bu dosyada Berkin’in canı var”

Savcının ardından duruşma Elvan ailesinin avukatı Çiğdem Akbulut’un konuşmasıyla devam etti. Akbulut, başkanın davaya yeni atanmasından dolayı, yargılama boyunca yaşananlarını anlattı. “Bu dosyada Berkin’in canı var” diyen Akbulut, Berkin Elvan’ın vurulmasından bu yana geçen zamanda yargılama sürecinde neler yaşandığından, dava dosyasına giren keşif raporlarından, taleplerinden, soruşma yürütme sürecinden bahsetti ve “Bu dosya özel ve siyasi bir dosyadır” diye konuştu.  

Sanık Fatih Dalgalı’nın SEGBİS ile davaya katılmasına değinen Akbulut, sanığın sağlıklı bir şekilde teşhis edilememesinin sebebinin mahkeme olduğunu söyledi:

“Yargılama boyunca tehşis edilmesinin mümkün olmadı ve sağlıklı teşhis yapılmadı. Sanığın sağlıklı teşhis edilememesinin sebebi onu buraya getirmeyen mahkemenizdir. Bıyık taktı, gözlük taktı. İlk duruşmalarda birebir yanında olan meslektaşlarımız böyle düşündüler. Bu bizim fikrimiz olabilir ama gözlüğü akseuar olarak taktığını söyleyen bir sanık vardı, bu da sağlıklı teşhisi zorlaştırdı.”

“Bir cezasızlıkla karşı karşıyayız, bunun son bulmasını istiyoruz” 

Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin ilk keşif altı yıl sonra yapılabilmişti. Keşfe değinen Akbulut, başından beri delillerin karartılmaya çalışıldığını söyledi ve yargılama boyunca sanığın tutuklu yargılanması gerektiğini ancak taleplerinin sürekli reddedildiğini belirtti:

“Jandarma, olay yerinde yıllar sonra keşif yaptı. Daha sonra bu konuda uzman olmadıklarını söyledi. Başından beri delil karartılmaya çalışıldı. Bu da bir tutuklama gerekçesidir. Bir cezasızlıkla karşı karşıyayız ve bunun son bulmasını istiyoruz.”

“Bir polis tetiği çektiğinde bir kez daha düşünsün diye kasten öldürmeden ceza almasını istiyoruz”

Avukat Çiğdem Akbulut, sanık Fatih Dalgalı’nın tetiği çeken kişi olduğunu fakat birlikte hareket ettiği, emir aldığı kişiler hakkında da soruşturma yürütülmesini talep ederek sözlerini bitirdi:

“Bir polis tetiği çektiğinde bir kez daha düşünsün diye kasten öldürmeden ceza almasını istiyoruz. Bugün biz kasten öldürmeden ceza almasını istiyoruz çünkü bir polis tetiği çektiğini bir kez daha düşünsün istiyoruz. Sanık tetiği çeken kişidir fakat birlikte hareket ettiği, emir aldığı kişiler vardır. Diğer sorumlular hakkında soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz.”

Deniz Özen: “Fatih Dalgalı, Berkin Elvan’ın katilidir”

Akbulut’un ardından avukat Deniz Özen söz aldı ve “Fatih Dalgalı, Berkin’in katilidir” dedi. Polislerin nişan alarak atış yaptığını söyleyen Özen, tanık anlatımlarıyla da bunun sağlandığını belirtti. Görüntülere ve rapora değinen avukat Özen, “Sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyeyim. Fatih Dalgalı Berkin Elvan’ın katilidir. Görüntüler ve raporlar öyle söylüyor” diye konuştu.

Özen’in ardından söz alan avukat Akçay Taşçı, Berkin Elvan’ın vurulma anında bir gösterinin olmadığını söyledi. Berkin Elvan’ın vurulma anı görüntünlülerini tekrar izlettiren Taşçı, ZET polisinin doğrudan nişan aldığını belirtti.

Can Atalay: “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sözleşmeli avukatları bu polisi savunuyor”

Akçay Taşçı’nın ardından Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay söz aldı. Atalay da Taşçı gibi Berkin Elvan’ın vurulma saatinde bir toplantı ve gösteri olmadığı belirtti. Atalay, diğer duruşmalarda olduğu gibi, altı yıl sonra olay yerinde yapılan keşifte polislerin jandarmaya müdahale ettiğini söyledi:

“Bir çocuk Okmeydanı’nda yaşadığı ve Alevi olduğu için şüpheli kabul edilemez. Annesi inancı nedeniyle meydanlarda yuhalatılamaz. Bu ancak ırk ayrımcılığı rejiminde olabilir.”  

“Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz”

Yargılama sürecinde elde edilen görüntülerde görülen kolu sargılı kişinin Fatih Dalgalı olduğunu belirtten Atalay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sözleşmeli avukatlarının sanık polisi savunduğunu söyledi ve “Emri ben verdim” diyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirtti:

“Bu çocuk öldükten sonra adalet talebi suçlulaştırılmaya çalışıldı. O kadar ki miting meydanlarında annesi yuhalatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sözleşmeli avukatları bu polisi savunuyor. ‘Emri ben verdim, ne var?’ diyen ve belli bir kesimin inancını medyadanlarda yuhalatan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz.”

Gülsüm Elvan: “Benim çocuğumu öldürmeyeceklerdi, benim feryadım ‘Başka çocuklar ölmesin’ diye”

Elvan ailesinin avukatlarından sonra Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan söz aldı. Oğlunun bilinçli bir şekilde vurulduğunu söyleyen Elvan, “Benim çocuğum bilerek ve isteyerek öldürüldü. Çocuğum bilinçli bir şekilde vuruldu. Kızkaçıranla yıllarca oynadı çocuklar. Bayramlarda, yılbaşlarında oynuyorlardı. Benim çocuğumu öldürmeyeceklerdi, benim feryadım ‘Başka çocuklar ölmesin’ diye. Ben adalet istiyorum. Benim çektiklerimi başka anneler çekmesin. Çocuğumu istiyorum. Benim çocuğumu geri verin. Ben çocuğumu istiyorum.”

Özge Elvan: “Bu salonda sanki biz yargılanıyoruz”

Gülsüm Elvan’ın ardından Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan söz aldı. Sözlerine devam edemeyen Elvan, “Fatih Dalgalı bugün tutuklu olsaydı bu katliamlara neden olanlar feyz alamayacaktı. Az önce yaşananların sebebi benden bir yaş küçük olan kardeşimi kaybetmemizdir. Bu acıyı nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum. Bu salonda sanki biz yargılanıyoruz” dedi.

Gamze Elvan: “Sana seslenyorum Fatih Dalgalı”

Berkin Elvan’ın büyük ablası Gamze Elvan da hiçbir cezanın Berkin Elvan’ı geri getirmeyeceğini belirtti ve “Sana sesleniyorum Fatih Dalgalı lütfen ölme ve vicdanınla boğuş. Hiçbir ceza Bana Berkin’i geri getirmeyecek. Ne olursa olsun, Berkin’in adını anmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Gamze Elvan’ın savunmasının ardından duruşmaya yarım saat ara verildi.

Sami Elvan: “Sekiz yıldır evimde cenaze var”

Yarım saatlik aranın ardından Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan söz aldı. Olay günü yaşananları anlatan Sami Elvan, bu davanın emsal bir dava olması gerektiğini söyledi:

“Sekiz yıldır benim ailem acı çekiyor. Biz kendi acımızı yaşarken etraftaki acıları görünce acılarımız tazeleniyor. Dün İzmir’de yaşanan olaya değinmeden geçemeyeceğim. Deniz Poyraz kızımızın ailesine sabırlar diliyorum. Gelelim 13 Haziran 2013’e. Ailece oğlumuzun mezuniyeti için kıyafet almaya gittik. Akşam eve geldiğimiz zaman tam yemek yerken mahalleden tencere, tava sesleri gelmeye başladı. Büyük kızım hemen balkona gitti. Daha sonra dışarı çıkmak istediler. Ben kapıya dayandım ve gitmelerini istemedim. Büyük kızım ‘Biz çıkmazsak sen çıkmazsan bu haksızlık nasıl bitecek?’ dedi ve ben ellerimle kapıyı açtım. Ertesi gün oldu, Berkin ekmek almaya gitti. Ben rahatsız olmasaydım ben gidecektim. Eğer Berkin ekmek almaya gidiyorsa, iki ucu koparmış şekilde o ekmek gelirdi. Sekiz yıldır o ekmek evime gelmiyor, sekiz yıldır benim evimde cenaze var. Bu sanık benim oğlumu öldürdü ve o inkâr ediyor. Onun arkasında devlet var. Sizler her şeyi yapabilirsiniz. Sayın savcı size sesleniyorum! Makamınızda TC ibaresi var, bu katliamı durdurun. Biz çocuğumuz geri gelmeyeceğini biliyoruz ama bu dava emsal teşkil etsin ve bunlar bir daha yaşanmasın. Siz bunları durdurabilirsiniz. Siz bunun için adım atarsanız, halk sizin arkanızda olacak. ‘Emri ben verdim’ diyen çocuğumun birinci katilidir, ekranda görünen sanık ise tetikçidir. İddia makamına sesleniyorum; benim evimde sekiz yıldır cenaze var, sizler gerçek kararı verirseniz, benim yine yüreğim rahatlamayacak ama böyle bir durum olduğu zaman o polis tetiği çekerken 20 kere düşünecek.”

Sanık Fatih Dalgalı: “Ben baştan beri devletime hizmet ettim, etmeye de devam edeceğim. Beraatımı talep ediyorum”

Sami Elvan’ın ardından tutuksuz yargılanan sanık Fatih Dalgalı’ya söz verildi. Başından beri çok fazla konuşmaya gerek duymadığını söyleyen sanık Dalgalı, Elvan ailesinin ortaya koyduğu iddiaları ispatlaması gerektiğini belitti ve beraatını talep etti: 

“Başından beri konuşma gereği duymadım çünkü karşı tarafın iddiaları ispatlaması gerekir. Yüzde 30’luk bir benzerlikle sanık sandalyesine oturtuldum. Delillerin karartıldığını söylüyorlar ancak İçişleri Bakanlığı’nın dosyaya sunduğu görüntülerle bu hale geldi dava. Gaz fişekleri yüksek ısı çıkarır, Berkin Elvan’ın kafasında yanık izi yok. Ben baştan beri devletime hizmet ettim, etmeye de devam edeceğim. Beraatımı talep ediyorum.” 

Sanık Fatih Dalgalı’nın ardından savunma yapmak için söz alan sanık avukatları; bilirkişi raporlarının ve tanık beyanlarının çelişkili olduğunu, ZET tüfeğinin yapısından dolayı hedef ve nişan alınamayacağını belirtti. Sanık Fatih Dalgalı’nın soyut delillerle yargılandığını söyleyen avukatlar, müvekkillerinin beraatını talep etti. 

Sanık avukatlarının savunmasının ardından Fatih Dalgalı’nın son sözü soruldu. Beraatını talep eden Dalgalı, “Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya yarım saat ara verdi ve hükmü açıklayacağını söyledi. 

Sanık Fatih Dalgalı, 16 yıl sekiz ay hapse çarptırdı, tutuklama kararı verilmedi

Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesine neden olduğuna hükmedilen polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Dalgalı’nın “kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmedildi. Yurtdışına çıkışı yasaklanan Dalgalı, tutuklama kararı verilmediği için cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.