Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Haziran 2021): Berkin Elvan davasında kararın açıklanması bekleniyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlayalım. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da bugün de yağmur var. Hava parçalı bulutlu yer yer çok bulutlu. Bir türlü yaz havasına giremedik…

Ankara’da ise hava parçalı ve az bulutlu. 

Meteorolojiye göre ülkenin kuzey, iç ve batı kesimleri parçalı bulutlu. Marmara ve Batı Karadeniz’de ise sağanak yağış gözüküyor. 

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 904 yeni vaka tespit edildi, 62 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 12’ye yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 39 milyon 865 bin 211’e çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı. Buna göre vaka sayısı en çok azalan iller şöyle: Bilecik, Karaman, Malatya, Kastamonu ve Isparta. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Gün başlarken dolar kuru 8 lira 71 kuruş, avro kuru 10 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.414 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 500 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,46 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yeni guvernör Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki üçüncü toplantısında da politika faizi oranını yüzde 19 oranında sabit tuttu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayısta kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin istatistikleri duyuracak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulması sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davada bugün kararın açıklaması bekleniyor. Mahkeme, bir önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaayı açıklamıştı. Tutuksuz yargılanan sanık Fatih Dalgalı hakkında “bilinçli taksirle insan öldürmek” suçundan hapisle cezalandırılması istenmişti. Medyascope olarak bugün Berkin Elvan davasını takip edeceğiz. Gelişmeleri Twitter ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına bir kişi silahla saldırdı. Olaylar sırasında Deniz Poyraz isimli bir kadın hayatını kaybetti. Saldırgan Onur Gencer, saldırının hemen ardından gözaltına alındı. Katil zanlısı Onur Gencer’in polise verdiği ifadede, “Hiç kimseyi tanımıyorum. Kimseyle de bağlantı kurmadım. Terör örgütü PKK’dan nefret ettiğim için böyle bir şey yapmak istedim. Binaya girdim ve rasgele ateş ettim, ardından da teslim oldum” dediği öğrenildi. Gelişmeleri Twitter hesabımızdan anı anına paylaştık, bugün de aktaracağız.

Kısaca düne bakalım.

Marmara Denizi’ni istila eden müsilaj ile mücadele sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj temizliği çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, ara vermeden müsilaj temizliğinin devam ettiğini söyledi.

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım

Avrupa Futbol Şampiyonası, D ve E gruplarındaki üç karşılaşmayla devam edecek. Günün ilk maçında İsveç ile Slovakya sahaya çıkacak. D Grubu’nda Hırvatistan ile Çekya karşılaşacak. Günün son maçında ise İngiltere ile İskoçya kozlarını paylaşacak.

Dünkü maçlarda ise şu sonuçlar alındı:

Ukrayna 2 – Kuzey Makedonya 1

Danimarka 1 – Belçika 2

Hollanda 2 – Avusturya 0

A Milli Kadın Basketbol Takımı, İspanya ve Fransa’nın ev sahipliğinde oynanan 2021 FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk maçında Slovenya’ya 72-47 yenildi. İkinci maçımız Bosna-Hersek’le.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım. 

İran bugün sekizinci cumhurbaşkanını seçmek üzere bugün (18 Haziran) sandığa gidecek. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, seçime katılmak için başvuran 592 kişiden yalnızca yedisine izin vermişti. Seçime günler kala ise üç aday çekilmişti. Bugünkü seçimlerin favorisi ise muhafazakâr aday İbrahim Reisi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Haziran günü NATO Zirvesi kapsamındaki görüşmede, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Bugün Medyascope’ta saat 14.00’te “Prof. Dr. Mustafa Öztürk ile Teopolitik” var. Ayrıca, saat 14.30’da “Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür ile İki Satır” programını da YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. Son olarak Kemal Can ve Ruşen Çakır’ın saat 16.00’daki haftalık programı “Haftaya Bakış”ı da sizlere öneririm. Keyifli izlemeler, dinlemeler. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.