Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’de grup aşaması tamamlandı: Polonya, turnuvaya veda etti – Macaristan, Almanya karşısında son dakikalarda yıkıldı

EURO 2020‘de grup mücadeleleri, dün (23 Haziran) oynanan dört karşılaşma ile sona erdi. Polonya, mutlak üç puan parolası ile çıktığı karşılaşmada Emil Forsberg (2) ve Viktor Claesson’un attığı goller ile İsveç‘e 3-2 yenilerek turnuvaya veda etti. Kırmızı-beyazlı ekibin İsveç karşısındaki gollerini Robert Lewandowski kaydetti. İspanya ise Slovakya‘yı Martin Dubravka (kendi kalesine), Aymeric Laporte, Pablo Sarabia, Ferran Torres ve Juraj Kucka’nın (kendi kalesine) attığı goller ile 5-0 mağlup ederek E Grubu’nu İsveç’in arkasında ikinci sırada tamamladı. F Grubu’nda ise Portekiz-Fransa ve Almanya-Macaristan karşılaşmaları oynandı. Fransa ile Portekiz, Karim Benzema ve Cristiano Ronaldo’nun karşılıklı golleri ile 2-2 berabere kalarak ”ölüm grubu” olarak nitelendirilen bu gruptan çıkmayı başardı. Almanya-Macaristan mücadelesi ise nefesleri kesti. Gruptan çıkabilmek için Almanya’yı mutlaka yenmesi gereken Macaristan, 84. dakikada Leon Goretzka’nın attığı gole engel olamayarak rakibi ile 2-2 berabere kaldı ve EURO 2020’ye veda etti. Almanya, bu beraberliğin ardından grubunu ikinci sırada noktaladı. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda grup aşamalarının tamamlanması ile son 16 turu eşleşmeleri de belli oldu. EURO 2020’nin son 16 turu eşleşmelerine ve Medyascope çalışanlarının turnuva öncesi yaptıkları grup tahminlerine haberimizden ulaşabilirsiniz. 

Emil Forsberg, İsveç’i galibiyete taşıdı

EURO 2020’de dünün (23 Haziran) ilk karşılaşmaları, E Grubu’nda İsveç ile Polonya ve Slovakya ile İspanya arasında oynandı. Rakibi karşısına mutlak üç puan parolası ile çıkan Polonya, mücadelenin henüz ikinci dakikasında yenik duruma düştü. Polonya savunmasının bir türlü uzaklaştıramadığı topu önünde bulan Emil Forsberg, uzak kale direğine vuruşunu gerçekleştirerek takımını 1-0 öne geçirdi. Maçın ilk dakikalarında kalesinde gol gören Polonya, 17. dakikada Robert Lewandowski ile futbol tarihine geçebilecek bir gol kaçırdı. Kırmızı-beyazlı ekibin sağ kanattan kullandığı köşe vuruşunda Lewandowski’nin yakın mesafeden yaptığı kafa vuruşu üst direkten döndü. Direkten dönen topu bir kez daha kafası ile tamamlamak isteyen yıldız futbolcu, ikinci kez üst direği geçemeyerek inanılmazı başardı. Polonya, ilk yarının son dakikalarında ise Piotr Zielinski ile beraberlik şansını değerlendiremedi. İsveç’in tecrübeli kalecisi Robin Olsen, Zielinski’nin sert şutunu son anda kurtararak takımını soyunma odasına önde götürdü.

İlk yarıyı Piotr Zielinski’nin yarattığı tehlike ile kapayan Polonya, ikinci yarıya da yıldız orta sahasının etkili şutu ile başladı. Ancak Robin Olsen, ilk yarıda olduğu gibi Zielinski’nin şutunnu kurtardı. Kalecisinin kurtarışları ile skoru korumayı başaran Janne Andersson‘un öğrencileri, 59. dakikada Emil Forsberg’in attığı gol ile iyice rahatladı. Hızlı gelişen İsveç atağında Dejan Kulusevski, meşin yuvarlağı uygun pozisyondaki Forsberg’e verdi. Yıldız futbolcu ise zaman kaybetmeden şutunu çekerek kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydetti. Ancak Robert Lewandowski’nin söyleyecek sözleri henüz bitmemişti. Dakikalar 61’i gösterdiğinde İsveç ceza sahasının sol çaprazında top ile buluşan dünyaca ünlü santrfor, uzak köşeye harika bir şut çekerek takımını maça yeniden ortak etti. Bu golün ardından ataklarına hız kesmeden devam eden Polonya, 84. dakikada Robert Lewandowski ile bir gol daha buldu. Przemyslaw Frankowski’nin sol kanattan açtığı ortada top ile buluşan Lewandowski, rahat bir gol vuruşuna imza atarak skora dengeyi getirdi. Kırmızı-beyazlı ekip, 2-2’lik skorun ardından tüm riskleri alarak rakip kaleye yüklenmeye başladı. Ancak İsveç, Polonya’nın aldığı bu riskleri kendi lehine çevirmeyi başardı. Dakikalar 90+4’ü gösterdiğinde Kulusevski’nin pasında kaleci Szczesny ile karşı karşıya kalan Viktor Claesson, düzgün bir vuruş yaparak maçın skorunu belirledi. Karşılaşmayı 3-2 kazanan İsveç, E Grubu’nu topladığı yedi puan ile zirvede noktaladı ve son 16 turunda Ukrayna’nın rakibi oldu. Polonya ise EURO 2020’ye galibiyet ile tanışamadan veda etti.

İsveç-Polonya karşılaşmasının özet görüntüleri:

Robert Lewandowski’nin kaçırdığı inanılmaz gol pozisyonu:

Almanya’nın RB Leipzig takımında oynayan Emil Forsberg, İsveç-Polonya karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

İspanya, Slovakya önünde gövde gösterisi yaptı

Grubundaki ilk iki maçından beraberlik ile ayrılan İspanya, turnuvadaki üçüncü maçında Sevilla Olimpiyat Stadyumu’nda Slovakya‘yı konuk etti. Mücadeleye etkili başlayan ev sahibi, 10. dakikada penaltı kazandı. Karşılaşmanın hakemi Björn Kuipers, ceza sahası içerisinde Jakub Hromada ile Koke arasında geçen pozisyonda Slovakya lehine faul verdi. Ancak VAR incelemesi sonrasında karar, İspanya lehine değişti. Kazanılan penaltıyı ise son dönemin tartışmalı isimlerinden Alvaro Morata kullandı. Ancak Slovak kaleci Martin Dubravka, Morata’nın kullandığı bu penaltıyı kurtarmayı başardı. Aradığı golü bulamayan İspanya’nın imdadına ise penaltı vuruşunu kurtaran Dubravka yetişti. Lubomir Satka’nın hatalı pasında topu kontrol eden Pablo Sarabia’nın şutu üst direğe çarparak havalandı. Slovakya’nın başarılı kalecisi Dubravka, havalanan bu topu dışarıya tokatlamak isterken büyük bir hata yaptı ve meşin yuvarlağı kendi ağlarına gönderdi. Slovakya, 30. dakikada yediği talihsiz golün ardından oyundan tamamen koptu. Dakikalar ilerledikçe oyunun kontrolünü eline alan ev sahibi, 45+3. dakikada Aymeric Laporte‘nin attığı kafa golü ile ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı.

Soyuma odasına 2-0 önde giden İspanya, ikinci yarının hemen başında skoru 3-0’a getirdi. Slovakya ceza sahasına sol kanattan bindirme yapan Jordi Alba’nın pasında Pablo Sarabia, düzgün bir vuruşa imza atarak takımını iyice rahatlatan golü atmayı başardı. İspanya, oyundan kopan rakibi karşısında üst üste goller bulmaya devam etti. Sağ kanattan paslaşarak kullanılan köşe vuruşu sonrasında güzel bir organizasyona imza atan İspanyol futbolcular, meşin yuvarlağı ön direğe hareketlenen Ferran Torres ile buluşturdu. Genç yıldız adayı ise kendisine yapılan bu ikramı geri çevirmeyerek takımının dördüncü golü kaydetti. Karşılaşmanın skorunu, Slovakya ceza sahası içerisinde yaşanan karambol sonrasında meşin yuvarlağı kendi ağlarına gönderen Juraj Kucka belirledi. Slovakya engelin 5-0 ile geçen İspanya, İsveç’in ardından E Grubu’nu ikinci sırada tamamladı ve son 16 turunda Hırvatistan’ın rakibi oldu. Slovakya ise EURO 2020‘ye veda etti.

Slovakya-İspanya karşılaşmasının özet görüntüleri:

Martin Dubravka’nın kendi kalesine attığı gol:

İspanya’nın Barcelona takımında oynayan Sergio Busquets, Slovakya-İspanya karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

Cristiano Ronaldo ile Karim Benzema’nın gecesi

EURO 2020‘de heyecan, Portekiz-Fransa ve Almanya-Macaristan karşılaşmaları ile devam etti. Avrupa Futbol Şampiyonası ile FIFA Dünya Kupası’nın son şampiyonlarını karşı karşıya getiren maçta Fransa, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Puskas Arena’da Portekiz ile karşı karşıya geldi. Mücadelenin ilk pozisyonuna Horozlar girdi. Paul Pogba’nın harika pasına hareketlenen Kylian Mbappe’nin şutunu, Portekiz’in tecrübeli kalecisi Rui Patricio kurtardı. Ancak Portekiz, kritik mücadelede rakip fileleri sarsan ilk ekip oldu. Joao Moutinho’nun kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlağa doğru hareket etmek isteyen Danilo Pereira, Fransa’nın başarılı kalecisi Hugo Lloris‘in müdahalesi ile yerde kaldı. Mücadelenin hakemi Mateu Lahoz, Danilo’nun yerde kaldığı bu pozisyonda penaltı noktasını gösterdi. Kazanılan penaltı vuruşunu Cristiano Ronaldo kullandı ve takımını öne geçiren golü kaydetti. İlk yarının uzatma dakikaları ise bir penaltı pozisyonuna daha sahne oldu. Mateu Lahoz, bu sefer de Nelson Semedo’nun müdahalesi ile yerde kalan Kylian Mbappe için Fransa lehine penaltı noktasını gösterdi. Penaltı noktasının başına geçen Karim Benzema, hem skora eşitliği getirdi hem de yedi yıl sonra Fransa forması ile ilk golünü attı. Mücadelenin ilk yarısı, 1-1’lik eşitlik ile noktalandı.

İlk yarının son bölümünde beraberlik golünü atan Fransa, ikinci yarının henüz başında Karim Benzema ile öne geçti. Paul Pogba‘nın milimetrik pasında top ile buluşan Benzema, güzel bir vuruş yaparak kendisinin ve takımının maçtaki ikinci golünü kaydetmeyi başardı. Ancak Portekiz, bu gole kısa süre içinde cevap verdi. Cristiano Ronaldo’nun sol kanattan açtığı ortada top, Jules Kounde’nin eline çarptı ve Mateu Lahoz, maçta üçüncü kez penaltı noktasını işaret etti. Kazanılan penaltı atışını kullanan Ronaldo, tıpkı Benzema gibi kendisinin ve takımının karşılaşmadaki ikinci golünü atarak skora dengeyi getirdi. Fransa, dakikalar 68’i gösterdiğinde üst üste iki önemli pozisyondan yararlanamadı. Maçın yıldızlarından Paul Pogba’nın ceza sahası dışından çektiği sert şut, Rui Patricio’nun müdahalesi ile direkten döndü. Patricio, direkten dönen topa gelişine vuran Antoine Griezmann‘ın şutunda da gole izin vermedi. F Grubu’nun geleceği açısından büyük önem taşıyan karşılaşmada Portekiz ve Fransa, 2-2 berabere kalarak son 16 turuna yükseldi. Fransa, topladığı beş puan ile grubunu lider bitirirken Portekiz ise en iyi üçüncü olarak üst tura adını yazdırdı. Horozlar’ın son 16 turundaki rakibi İsviçre oldu. Cristiano Ronaldo’lu Portekiz ise turnuvanın favorilerinden Belçika ile eşleşti.

Portekiz-Fransa karşılaşmasının özet görüntüleri:

Dünya Kupası ve Avrupa şampiyonalarında toplam 20 gol atan Cristiano Ronaldo, bu alanda Miroslav Klose’yi geride bırakmayı başardı. Öte yandan Ronaldo, Portekiz formasıyla son 45 maçta 48 gol atarken milli takım kariyerinin de 109. golünü Fransa filelerine gönderdi. 36 yaşındaki dünyaca ünlü yıldız, böylelikle İranlı Ali Daei’nin “milli takımda en çok gol atan oyuncu” rekoruna da ortak oldu.

İspanya’nın Real Madrid takımında oynayan Karim Benzema, Portekiz-Fransa karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

Almanya, Macaristan’ı son dakikalarda attığı gol ile turnuva dışında bıraktı

F Grubu’nun diğer maçında Almanya, Münih şehrindeki Allianz Arena’da Macaristan‘ı konuk etti. Fransa beraberliği ile gruptaki bütün dengeleri değiştiren Macaristan, Almanya maçına da gol ile başladı. Hızlı gelişen Macaristan atağında Roland Sallai, ceza sahası içerisindeki Adam Szalai‘ye orta yaptı. Zor pozisyonda olmasına rağmen harika bir kafa vuruşuna imza atan Adam Szalai ise takımını öne geçiren golü kaydetti. Szalai’nin golünün ardından rakip kalede etkili olmaya başlayan Almanya, 21. dakikada önemli bir gol pozisyonundan faydalanamadı. Joshua Kimmich’in kullandığı kornerde Mats Hummels’in kafa vuruşu, üst direkten oyun alanına geri döndü. Bu pozisyonun hemen ardından Matthias Ginter ile bir gol pozisyonundan daha faydalanamayan ev sahibini, 36. dakikada hızını artıran yağmur durdurdu. Yağan yağmurun da etkisi ile mücadelenin ilk 45 dakikalık bölümü, Macaristan’ın 1-0’lık üstünlüğü ile sona erdi.

Soyunma odasına 1-0 üstün giden Macaristan, ikinci yarının ilk 15 dakikalık bölümünde kalesinde tehlikeli pozisyon görmedi. Marco Rossi‘nin öğrencileri, kendilerine üst turun kapılarını ardına kadar açacak bir fırsattan 62. dakikada eli boş döndü. Sol kanattan kazanılan serbest vuruşta Roland Sallai’nin şutu, yan direğe çarparak dışarı gitti. Almanya ise 66. dakikada Peter Gulacsi‘nin hatasını değerlendirerek skora eşitliği getirdi. Macaristan kalecisi Gulacsi, Kimmich’in ceza sahası içerisine doldurduğu topta boşa çıktı. Gulacsi’nin bu hatasını iyi değerlendiren Hummels, meşin yuvarlağı Kai Havertz‘e indirdi ve genç futbolcu da Almanya’nın golünü kaydetti. Ancak Panzerler’in gol sevinci, yalnızca iki dakika sürdü. Adam Szalai’nin savunma arkasına gönderdiği topa hareketlenen Andras Schafer, Almanya’nın tecrübeli kalecisi Manuel Neuer‘den önce meşin yuvarlağa dokunarak takımını yeniden öne geçirdi. Gruptan çıkabilmek için puana ihtiyacı olan Almanya, mücadelenin kalan bölümünde oyunu rakip yarı sahaya yıktı. Joachim Löw‘ün öğrencilerinin beklediği gol ise 84. dakikada geldi. Macaristan savunmasının bir türlü uzaklaştırmayı başaramadığı topu önünde bulan Leon Goretzka, düzgün bir vuruş yaparak skora 2-2’lik eşitliği getirdi ve Almanya’nın son 16 turuna yükselmesini sağladı. Rakibi ile 2-2 berabere kalan Panzerler, grubunu ikinci sırada tamamlayarak üst turda D Grubu’nun lideri İngiltere ile eşleşti. Macaristan ise EURO 2020’ye büyük renk katmasına rağmen turnuvaya veda etmek zorunda kaldı.

Almanya-Macaristan karşılaşmasının özet görüntüleri:

Almanya’nın Bayern Münih takımında oynayan Joshua Kimmich, Almanya-Macaristan karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

EURO 2020’de grup aşamalarının tamamlanmasının ardından son 16 turu eşleşmeleri de belli oldu. EURO 2020’de son 16 turu heyecanı, 26 Haziran Cumartesi günü oynanacak Galler-Danimarka ve İtalya-Avusturya karşılaşmaları ile başlayacak.

Medyascope çalışanları olarak biz de EURO 2020 başlamadan önce gruplarda oluşabilecek sıralamalar hakkında tahminler yapmıştık.

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan A Grubu hakkındaki tahminimiz:

1) İtalya

2) Türkiye

3) Galler

4) İsviçre

A Grubu’nda oynanan maçlar sonunda oluşan puan durumu:

A Grubu hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan B Grubu hakkındaki tahminimiz:

1) Belçika

2) Rusya

3) Danimarka

4) Finlandiya

B Grubu’nda oynanan maçlar sonunda oluşan puan durumu:

B Grubu hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan C Grubu hakkındaki tahminimiz:

1) Hollanda

2) Ukrayna

3) Avusturya

4) Kuzey Makedonya

C Grubu’nda oynanan maçlar sonunda oluşan puan durumu:

C Grubu hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan D Grubu hakkındaki tahminimiz:

1) İngiltere

2) Hırvatistan

3) Çekya

4) İskoçya

D Grubu’nda oynanan maçlar sonunda oluşan puan durumu:

D Grubu hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan E Grubu hakkındaki tahminimiz:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

E Grubu’nda oynanan maçlar sonunda oluşan puan durumu:

E Grubu hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan F Grubu hakkındaki tahminimiz:

1) Fransa

2) Almanya

3) Portekiz

4) Macaristan

F Grubu’nda oynanan maçlar sonunda oluşan puan durumu:

F Grubu hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.