Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Temmuz 2021): EURO 2020’de ilk finalist belli oluyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava bulutlu, yer yer sağanak yağış uyarısı yapılıyor. Yağışların sabahın ilk saatlerinden itibaren kuvvetli geçmesi bekleniyor. 

Ankara’da ise parçalı ve az bulutlu, öğleden sonra ise sağanak yağış gözüküyor.

Marmara ve Karadeniz’in iç kesimlerinde sağanak yağış, diğer yerlerde ise havanın açık geçeceği tahmin ediliyor. 

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 4 bin 678 yeni vaka tespit edildi, 35 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 53 milyon 751 bin 4’e çıktı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, daha önce farklı Avrupa ülkelerinin koronavirüs aşısını ücretli uyguladığını iddia etmişti. Kabine sonrası yaptığı açıklamada ise “Aynı şekilde aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz” dedi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 66 kuruş, avro kuru 10 lira 28 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.392 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 499 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 77,44 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 Dünya Nüfus Günü’ne ilişkin verileri paylaşacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup toplantıları düzenlenecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, dördüncü yargı paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine bugün başlanacak. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Protestolar kapsamında açılan bir sergi gerekçesiyle, yedi öğrencinin yargılandığı davanın ikinci duruşması dün tamamlandı. Öğrencilerin avukatlarının reddi hâkim talebi reddedildi. Bir sonraki duruşma 17 Kasım’da.

Kısaca düne bakalım:

Kara para aklama soruşturması nedeniyle Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Korkmaz’ın 5 Ağustos’taki duruşmaya kadar tutukluluğunun devamına karar verdi. Sezgin Baran Korkmaz, 19 Haziran’da Avusturya’da yakalanmış, Türkiye ve ABD iade talebinde bulunmuştu. Korkmaz, hakkındaki suçlamalara ilişkin herhangi bir savunma yapmadı.

HDP, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği ihlal kararına rağmen tahliye edilmeyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için dün Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’nde “Adalet Nöbeti”ne başladı. Sincan F Tipi Cezaevi’nin önüne giden HDP’liler, Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu ve basın mensupları polisin müdahalesiyle karşılaştı. Yaşanan arbede sırasında Salih Gergerlioğlu’nun da aralarında bulunduğu beş kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “kişilik haklarını hedef aldığını” iddia ettiği haberleri nedeniyle, Cumhuriyet gazetesine 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılış tarihine ilişkin “6 Eylül’de öğrencilerimizin gelmesini bekliyoruz” dedi.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda yarı final heyecanı, bugün oynanacak İtalya-İspanya karşılaşması ile başlayacak. Yarı finalin diğer karşılaşması ise yarın Danimarka ile İngiltere arasında oynanacak. Mücadeleler Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak ve TRT ekranlarından naklen yayınlanacak.

Teniste sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon’da tek kadınlarda çeyrek final maçları yapılacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği üzerinde uçan silahlı insansız hava araçlarının ABD güçleri tarafından vurularak düşürüldüğü bildirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, “Basın özgürlüğü düşmanı liderler” listesini yayınladı. Listede Cumhurbaşkanı Erdoğan da yer alıyor. Macaristan Başbakanı Victor Orban ise bu listeye giren ilk Avrupa Birliği üyesi ülke lideri oldu.

Hollanda, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde iki doz aşı olanlar için seyahat yasağını kaldırdı. Çift doz aşı yaptıranlar artık Hollanda’ya turistik ziyaret yapabilecek.

Bugün Medyascope’ta saat 15.00’te Müge İplikçi, “Zeytin Dalı” programında Pınar Öğünç’ü ağırlayacak. Gökçe Çiçek Kösedağı da Nuray Mert ile yeni bir programa başladı. “Nuray Mert ile Soru-Cevap”, ilk bölümüyle bugün saat 17:00’de. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.