Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Temmuz 2021): Küba’da hükümet karşıtı protestolar düzenlendi

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul ve Ankara’da hava bulutlu gözüküyor. 

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde sağanak yağış var, diğer yerlerde ise havanın açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 404 yeni vaka tespit edildi, 49 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 58 milyon 707 bin 662’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 63 kuruş, avro kuru 10 lira 25 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.356 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 502 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,33 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mayıs ayına ilişkin özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunu açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı sanayi üretim, perakende satış ve ciro endekslerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup toplantıları düzenlenecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi görüşülecek. 

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Kısaca düne bakalım:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (12 Temmuz) kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Aşılama hızı ve salgının seyri hakkında konuşan Erdoğan, kamuda Kurban Bayramı tatilinin de dokuz gün olacağını duyurdu.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın beşinci duruşması dün (12 Temmuz) Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanık Cemal Metin Avcı tutuklu bulunduğu cezaevinden, tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı da İzmir’den Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Duruşma, sanık Cemal Metin Avcı’nın ifadesiyle başladı. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin “İptal edilmesi iyi oldu” diyen Avcı, “cani ve kadın düşmanı olmadığını” söyledi. Duruşma 26 Eylül 2021 tarihine ertelendi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını, hak savunucusu ve destekçiye açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada söz alan avukatlar suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek bu aşamada beraat talebinde bulundu, mahkeme başkanı ise bu talebi reddetti. Sekiz kişi savunmasını yaparken kayıp yakınları, kayıplarının fotoğrafları ile kürsüye çıktı, karşılaştıkları polis şiddetini ve kayıplar mücadelesini anlattı. Avukatlar ile mahkeme başkanı arasında çıkan tartışma sonucunda dava 24 Kasım’a ertelendi. 

Yargıtay’ın beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden başlayan ve Beşiktaş taraftar grubu “Çarşı” üyelerinin yargılandığı davanın ilk duruşması dün yapıldı. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verdi. Gelecek duruşma 8 Ekim’de.

İstanbul Kadıköy’de bir grup, Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nin üstüne çıktı. Kilisenin üstünde yapılan dans sosyal medyada tepki topladı. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı, daha sonra serbest bırakıldı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Olympiakos ile oynayacağı hazırlık maçı için dün Yunanistan’a giden Galatasaray , PCR testlerinin kabul edilmemesi ve Yunanistanlı yetkililerin gösterdiği tutum nedeniyle Türkiye’ye döndü.

Beşiktaş, tecrübeli futbolcu Mehmet Topal’ı kadrosuna kattığını kamuoyuna duyurdu.

Voleybolda Uluslararası Voleybol Federasyonu 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Şampiyonası, Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa ev sahipliğinde sürecek. Türkiye, G Grubu’nda ikinci etap ilk maçında Ruanda ile karşılaşacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi 1. eleme turu rövanş maçları başlayacak.

Süper Lig 19 Yaş Altı Gelişim Ligi Finali’nde Galatasaray ile Trabzonspor, Antalya’da karşılaşacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Türkiye’ye iki günlük çalışma ziyaretinde bulunacak.

Irak’ta koronavirüs hastalarının kaldığı hastanede yangın çıktı. En az 36 kişi hayatını kaybetti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog ile telefonda görüştü ve göreve başlaması dolayısıyla tebrik etti.

Küba’da son yılların en büyük hükümet karşıtı eylemi düzenlendi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle pazar günü (11 Temmuz) düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı. Protestoların ardından onlarca kişin gözaltına alındı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.