Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Temmuz 2021): Tahir Elçi davasının üçüncü duruşması yapılacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da sabah saatlerinde yağış gözüküyor. 

Ankara’da ise havanın bulutlu olacağı söyleniyor.

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yerel sağanak yağış gözüküyor. Diğer yerlerde havanın az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 6 bin 285 yeni vaka tespit edildi, 46 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 59 milyon 602 bin 185’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 63 kuruş, avro kuru 10 lira 16 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.346 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 502 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,31 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ile 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinden AR-GE faaliyetleri için ayrılan ödenek ve harcamaları açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak.

TCMB, Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve İYİ Parti’nin Meclis grup toplantıları düzenlenecek.

Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısı, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında yapılacak.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti. Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili üç polis ve bir firari PKK’lının yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi dün akşam Twitter’dan, “Beş yılın ardından katıldığımız ilk duruşmada dışarıya atılmakla tehdit edildik. Bir mağdur olarak bana çok ağır geldi, bitmeyen baş ağrısı şikayeti sonucunca MR çektirdiğimde yer yer beyin kanamalarına rastlanıldı. Yarın üçüncü duruşmamız var, umarım  yine aynı şeyleri yaşamayız” dedi. 

Kısaca düne bakalım:

AKP tarafından Meclis’e sunulan ve torba yasa olarak anılan teklife göre 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarından bazılarının süresi uzatılıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan konu hakkında Medyascope‘a konuştu. Paylan, “Bu torba yasanın arkasındaki en temel gerekçe ülkedeki OHAL rejimini devam ettirmek” dedi.

CHP’nin emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya yükseltilmesi için TBMM’ye sunduğu teklif, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Ruşen Çakır, konuğu Levent Gültekin ile 15 Temmuz darbe girişiminin beşinci yılını, Sedat Peker’in tekrar gündeme getirdiği kayıp silahları ve muhalefetin ortak aday arayışını konuştu.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Dün oynanan Galatasaray-Trabzonspor finali ile U19 Gelişim Ligi’nin şampiyonu belli oldu. Trabzonspor, Emir Yazıcı’nın attığı gol ile Galatasaray’ı 1-0 mağlup ederek tarihinde ilk kez bu organizasyonu şampiyon olarak tamamlamayı başardı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve futbol takımı antrenörü Volkan Demirel, Ülker Stadı’nda basın toplantısı düzenleyecek.

FIBA 20 Yaş Altı Kadınlar Avrupa Challenger Turnuvası C Grubu maçları Konya’da sürüyor. 20 Yaş Altı Kadın Milli Basketbol Takımı, turnuvada ikinci maçında Fransa ile karşılaşacak.

Uluslararası Voleybol Federasyonu 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Şampiyonası, Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa ev sahipliğinde sürecek. Türkiye, G Grubu’nda 2. etap ikinci maçında Tayland ile karşılaşacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Küba’da halk ekonomik krizin tetiklediği tepkiyle hafta sonunda sokağa çıktı. Pek çok kentte düzenlenen kitlesel gösterilerde hükümet protesto edildi. Latin Amerika uzmanı gazeteci ve yazar Metin Yeğin, Küba’daki değişimi Işın Eliçin’e anlattı, dinleyelim…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda görüştü. Görüşmede, ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetinde koronavirüs hastalarının kaldığı hastanede çıkan yangında ölü sayısı 92’ye yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, eski senatör ve Cumhuriyetçi Parti’deki Trump karşıtı isimlerden Jeff Flake’i Ankara Büyükelçiliği görevine aday gösterdi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.