Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Temmuz 2021): “Pegasus” dinleme skandalı dünyayı sarsmaya devam ediyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! İyi bayramlar! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul ve Ankara’da havanın açık olacağı tahmin ediliyor.  

Ülke genelinde yağış beklenmiyor.  

Trafik yoğunluğu İstanbul’da sakin görünüyor.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 7 bin 667 yeni vaka tespit edildi, 50 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 63 milyon 737 bin 653’e çıktı.

İlk kez Ekim 2020’de Hindistan’da tespit edilen ve ülkedeki vaka sayılarının kontrolden çıkmasına sebep olan koronavirüsün Delta varyantı, Türkiye’de de görülmeye başlandı. Semanur Kızılarslan, Delta varyantının Türkiye için ne kadar tehlikeli olduğunu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile konuştu.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 56 kuruş, avro kuru 10 lira 13 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.351 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 501 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 68,63 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Haziran 2021’de 81,7 olan endeks, Temmuz 2021’de 79,5 oldu. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Lefkoşa’daki Hala Sultan Camii’nde kılacak. Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları ile toplu açılış ve temel atma törenlerine katılacak.

Kısaca düne bakalım:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklere katılmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gitti. KKTC Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu’nda milletvekillerine hitap eden Erdoğan, “KKTC’de külliye, parlamento binası ve millet bahçesi inşaatı yakında başlayacak” dedi.

Afyon’da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan işçiler, Kürtçe konuştukları gerekçesiyle saldırıya uğradı, ikisi kadın yedi kişi yaralandı. Yaralılar daha sonra hastaneye kaldırıldı. Saldırganlar, bir araçla kaçtı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa kupalarında Türkiye temsilcilerinin rakipleri, dün İsviçre’nin Nyon şehrinde çekilen kuralar ile belli oldu:

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Hollanda temsilcisi PSV Eindhoven’ı elemesi halinde Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Celtic-Midtjylland eşleşmesinin galibi ile karşılaşacak.  

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek Sivasspor ve Trabzonspor’un rakipleri de belli oldu. Sivasspor, UEFA Konferans Ligi’nde Moldova temsilcisi Petrocub’ı elemesi halinde 3. ön eleme turunda Dinamo Batum (Gürcistan)-BATE Borisov (Belarus) eşleşmesinin galibi ile karşılaşacak. Trabzonspor ise UEFA Konferans Ligi üçüncü ön eleme turunda Molde (Norveç)-Servette (İsviçre) mücadelesinin galibi ile karşı karşıya gelecek.  

Öte yandan Fenerbahçe, dün Kasımpaşa ile oynadığı hazırlık maçını İrfan Can, Samatta, Serdar Dursun ve Mert Hakan Yandaş’ın golleri ile 4-1 kazandı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İsrailli gözetim şirketi NSO Group’un ürettiği bilgisayar korsanlığı yazılımı, satıldığı otoriter ülkeler tarafından insan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve avukatları izlemek için kullanıldı. Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü tarafından ulaşılan ve daha sonra medya kuruluşları ile paylaşılan verilerde, 50 binden fazla kişinin telefon numarası yer alıyor. Türkiye’den de 500 kişinin Pegasus casus yazılımı tarafından izlendiği belirtildi. Pegasus programının Suudi Arabistan ve yakın müttefiki BAE tarafından, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde de kullanıldığı söylendi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Oregon eyaletinde 6 Temmuz’da başlayan ve Oregon ile beraber Kaliforniya eyaletini de etkileyen orman yangınları, yaklaşık iki haftadır kontrol altına alınamıyor. Yangınlarda bugüne dek Los Angeles kenti büyüklüğünde bir ormanlık alan yok oldu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.