Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Temmuz 2021): Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde PSV Eindhoven ile karşılaşacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava parçalı bulutlu gözüküyor. 

Ankara’da ise öğle saatlerinden itibaren yağmur yağacağı tahmin ediliyor. 

Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Doğu Akdeniz’in kuzey kesimlerinde bugün yağış bekleniyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da sakin görünüyor.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım:

Son 24 saatte 8 bin 780 yeni vaka tespit edildi, 46 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 63 milyon 861 bin 736’ya çıktı.

Delta varyantı kaynaklı vakalar da artmaya devam ediyor. Peki Delta varyantı salgının seyrini nasıl etkileyecek? Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, bu sorunun yanıtını Medyascope yayınında verdi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 57 kuruş, avro kuru 10 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.351 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 498 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 68,84 dolar.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) son araştırmasına göre, Türkiye’de gençlerin yüzde 70’i ekonomik endişe içinde. Türkiye dışında Şili, Meksika ve Slovenya’da da gençler benzer düşüncelere sahip. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Siyasi partiler arasında video konferans yöntemiyle bayramlaşma programları düzenlenecek.

Kısaca düne bakalım:

Suruç katliamının altıncı yıldönümünde İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, pek çok ilde anmalar düzenlendi. Üç şehirde de polis, eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Çok sayıda insan darp edilerek gözaltına alındı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapalı Maraş’ta hayatın yeniden başlayacağını ve bölgenin yüzde 3,5’ine tekabül eden askeri bölge statüsünün kaldırılacağını söyledi. Işın Eliçin, ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) milletvekillerinden Asım Akansoy‘la konuştu. 

Öte yandan, Erdoğan’ın, KKTC’de inşa edileceğini duyurduğu külliye ve millet bahçesi projelerinin ayrıntıları belli oldu. Külliye inşaatı kararı mart ayında verildi ve Türkiye, bunun için 14 milyon TL ödenek ayırdı. Millet bahçesi projesi ise önceki KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Lefkoşa Şehir Parkı projesiyle benzerlik gösteriyor.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım:

Temsilcimiz Galatasaray, bugün UEFA Şampiyonlar Ligi serüvenine başlayacak. Sarı-kırmızılılar, Türkiye saati ile 22.00’de Hollanda’nın PSV Eindhoven takımı ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Mücadeleyi, İspanya Futbol Federasyonu’ndan Alejandro Hernández yönetecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda sekiz maç oynanacak.

UEFA Konferans Ligi 2. ön eleme turunda ise dört maç oynanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım:

Bulgaristan’da 11 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından oluşturulan 46. Dönem Parlamentosu’nun ilk genel oturumu bugün düzenlenecek.

İsrail merkezli NSO Group şirketinin geliştirdiği Pegasus casus yazılımının, siyasi muhalifleri gözetlemek için kullanılmış olabileceğine dair endişeler, dünyanın dört bir yanında öfkeye dönüştü. Casus yazılım ile izlenenler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Thedros Ghebreyesus’un da olduğu ortaya çıktı.

Amazon şirketinin kurucusu ve dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay araştırmaları şirketi Blue Origin’in geliştirdiği “New Shepard” adlı fırlatma aracı, uçuşunu başarıyla tamamladı. Bezos’un ilk uzay seyahati yaklaşık 11 dakika sürdü. Bezos’un bu uçuşu gelecekte önemli kazançlar elde edilmesi beklenen uzay turizmindeki rekabet açısından da büyük önem taşıyor. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.