Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (109) – İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican: “İktidar, mültecileri seçmen potansiyeli olarak kullanmak istiyor ve bu göçlerle bir ‘köle-işçi havuzu’ yaratılıyor”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican oldu. Son günlerde giderek artan Afgan göçü ve genel olarak mülteciler meselesi hakkında konuşan Andican, iktidarın bu insanları seçmen potansiyeli olarak kullanmak istediğini ve bu göçlerle bir “köle-işçi havuzu” yaratıldığını söyledi.

“Bir ‘köle-işçi havuzu’ yaratılıyor” 

Gelen mülteci göçlerine yönelik iktidarın temelde üç hedefi olduğunu vurgulayan Ahat Andican, “Gelecekte bu kadar insanın ciddi bir bölümü Türkiye’de kalacak. Bunlara vatandaşlık verilirse ciddi bir seçmen potansiyeli olacak. Bu insanlar Türkiye’de hayatını sürdürürken ekonomik hakları ve güvenliği açısından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına göre çok daha kötü şartlarda ve düşük maaşlarla çalıştırılıyor. Bir ‘köle-işçi havuzu’ yaratılıyor” diye konuştu.

“İran ile oturup geleceğe yönelik planlama yapılmalı”

Türkiye’ye İran üzerinden çok kontrolsüz bir göç akını olduğunu ve gelen kişilerin kayıt altına alınmamasının ileride güvenlik sorunlarına neden olabileceğini savunan Andican, “İran ile oturup geleceğe yönelik planlama yapılmalı. İran’dan gelen bu kontrolsüz göçleri durdurmamız gerekiyor. Gerekiyorsa Avrupa Birliği (AB) yoluyla maddi ya da manevi olarak bu göçmenlerin İran’da kalabilmelerini sağlayacak yardımlar yapılmalı” önerisinde bulundu.  

“Devlet ilk günden itibaren bu konuda bir vizyon belirlemediği için bugün Suriyeliler, yarın Afganlar hedef olma riskiyle karşı karşıya”

Yoğun mülteci akınına ilişkin devlet görevlilerinin hiçbir politika üretemediğini ve bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile sığınmacılar arasında sorunlar çıkabildiğini belirten Andican, “Devlet ilk günden itibaren bu konuda bir vizyon belirlemediği için bugün Suriyeliler, yarın Afganlar hedef olma riskiyle karşı karşıya. Devlet açık olarak nasıl bir planlama yapıldığını açıklamadığı sürece bölgesel çözüm arayışları öne çıkacak. Bu çözümler de hiçbir zaman doğru olmaz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.