Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Sağduyuya davet ederken bütün Suriyeliler’i sorumlu gösterme yanlışı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazıda, Ankara’nın Altındağ ilçesinde 10 ve 11 Ağustos akşamları kalabalık grupların, Suriyeliler’e ait olduğunu düşündükleri ev ve dükkanlara saldırması ve tahrip etmesi şeklinde gelişen olayların basında yer alış tarzını eleştirdi.

Böylesi dönemlerde ‘olay yeri gazeteciliği’ ile yetinmeyip olaylar çıkmadan konuların üzerine eğilmek ve uyarıcı olmak, çatışmalarda da taraf olmak yerine nedenlerini ortadan kaldıracak çözümler üretmek gerekir. Bu da ancak iki tarafın yaklaşımlarını ve sorunları anlamak, empati geliştirmek, anlık problemler yerine uzun vadeli sorunlara odaklanmayı öngören ‘barış gazeteciliği’ ile yapılabilir. Sorunlar, ‘provokasyon’, ‘tahrik’, ‘kışkırtma’, ‘galeyan’, ‘infial’ gibi şablonlarla çözülemez.

Günümüzde bir yandan 4 milyonu aşan, Afganistan’dan da gelenlerle birlikte sayılarının daha da artması beklenen mülteci/ sığınmacı ve düzensiz göçmenler temel insani haklarını bile kullanamaz durumda; bir yanda da bu insanların gelişi siyasi, sosyal ve kriminal sorunlar yarattı. Ama bütün bunların çözümü için siyasi iktidarın ne bir programı var ne de herhangi bir hazırlığı.

Öyle olunca da gazeteciliğin iki görevi acilen yerine getirmesi zorunluluğu doğuyor: Birincisi, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin üçüncü maddesinde yer alan ‘Gazeteci, insanlar, topluluklar ve uluslararasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır’ ilkesine uygun olarak mülteci/sığınmacı ve göçmenlere insanca davranılmasını, temel haklarına saygı gösterilmesini sağlayacak yayıncılık yapmak.

İkincisi de siyasi iktidarı, bu insanların bir an önce güvenli biçimde ülkelerine geri dönüşü için teşvik edici politikalar oluşturması, geri dönüş koşullarını hazırlaması, kalanlar için de entegrasyon programları yapması için zorlamak… “ diyen Faruk Bildirici‘nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.