Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (112) – İYİ Parti Meclis Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu: “Erdoğan, Afgan ve Suriyeli göçmenler konusunda ABD ve AB’ye taahhüt veriyor ancak bunun bilgisi Meclis’e ve Türkiye’ye verilmiyor”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu İYİ Parti Meclis Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu idi. Programda, Afganistan’daki gelişmelerin Türkiye’ye etkisi konuşuldu.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’ya düzenlenen saldırıyı değerlendiren Tatlıoğlu, “Türkiye’de bütün fikirlerin bağımsız ve özgürce ifade edilmesinden yanayız, kaos çıkaran kaosun bir parçası olur ve en fazla zararı onlar görür. ‘Devlet krizi’ dediğimiz bir süreci yaşıyoruz” diyerek hükümeti eleştirdi.

Afganistan’da yaşanan süreci “Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) prestij kaybı” olarak nitelendiren Tatlıoğlu, “Afganistan ve Taliban 1979’dan başlayan sürecin sonudur. Bunları radikalleştiren temel unsurları çok iyi okumamız lazım. Rusya ve ABD’nin manevralarının ne kadar yanlış olduğunu bir daha gördük” diye konuştu.

Olası bir Afgan göçüne dair de konuşan Tatlıoğlu, “Türkiye’de 8 milyon göçmen var. Türkiye büyük bir sorun yaşıyor. Bu sorun mevcut hükümetin sonucudur. Türkiye buradan gelecek göçleri ülke dışında karşılamalıdır” dedi.

“Erdoğan ABD ve AB’ye taahhüt verdi”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında 14 Haziran’da Brüksel’de düzenlenen zirveye dair de konuşan Tatlıoğlu Türkiye’nin, AB ve ABD’ye Afgan ve Suriyeli mülteciler için taahhüt verdiğini iddia etti. Tatlıoğlu şöyle konuştu: 

“Biden-Erdoğan görüşmesi özel görüşme değilse kayda düşürülmesi gerekir. Kayda düşürülmez ise devletler arası bir görüşme olmaz. Burada konuşulanlar ve verilen sözler, Erdoğan sonrasında da Türkiye’yi bağlar. Türkiye’nin onurunu zedelemek, itibarının düşürülmesi acıdır. Ülke ve milletin menfaatini gözetiyorsa neden bu görüşme kayda alınmıyor. Erdoğan, Afgan ve Suriyeli göçmenler konusunda ABD ve AB’ye taahhüt veriyor ancak bunun bilgisini Meclis’e ve Türkiye’ye vermiyor.”

“Türkiye, Afganistan’ın demokratikleştirilmesine katkı vermeli”

Türkiye’nin Afganistan’ın demokratikleşmesinde rol oynayabileceğini belirten Tatlıoğlu, “Türkiye bir yol haritası çıkarıp Taliban yönetiminin insan hakları, demokrasi, eğitim ve evrensel değerleri kucaklamasında yardımcı olacak hamleler yapabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler