Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a “Kapalı Maraş” misillemesi – KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar dahil birçok siyasetçinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu iptal edildi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Bakanlar Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkilileri ve Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’ine tekabül eden kısmının açılması kararında rol alan siyasetçilerin Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptal edilmesi ve yenilenmemesi kararı aldı. Pasaportları iptal edilen veya yenilenmeyen kişiler arasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bulunuyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Bakanlar Kurulu, Kapalı Maraş’ın açılmasında etkin rol oynayan Türk siyasetçilerin, Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptal edilmesine karar verdi. Pasaportları iptal edilenler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da var.

Yenidüzen gazetesinin haberine göre, Güney Kıbrıs Sözcüsü Marios Pelekanos GKRY’nin aldığı bu kararının gerekçesini, “eylemleriyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü baltalama” olarak açıkladı.

Güney Kıbrıs Sözcüsü Marios Pelekanos

Pelakanos, “Kıbrıs, ‘sözde kabinede’ yer alan ya da Kapalı Maraş’ın yeniden açılmasına dahil olan kişilerin pasaportlarını iptal edebilir, pasaportları yenilemeyi veya bu kişilere pasaport vermeyi reddedebilir” diye konuştu.

Kıbrıs’ta pasaport tartışması

Başta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere, Bakanlar Kurulu’nda görev yapan birçok ismin Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik ve pasaportuna sahip olduğu kamuoyuna yansımıştı. Geçen mayıs ayında GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Paskalya Bayramı mesajında Kıbrıslı Türkler ile ilgili “vatandaşlarımız” ifadesini kullanmasının akabinde Tatar, Anastasiadis’e sert bir tepki göstermişti.

Anastasiadis de bunun üzerine, “Sayın Tatar’a sormak istiyorum, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip 97 bin Kıbrıs Türkü bundan utanmalı mıdır?” diye sormuş ve bizzat Tatar’ın da Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna sahip olduğunu belirtmişti. Tatar da bunun üzerine, “Ben 1974 yılından önce doğdum, kimliğim var ama kullanmadım. Bir yöntemi varsa iade edeceğim” demişti.

Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği 1974 yılından önce Kıbrıs’ta doğanlara ve onların çocuklarına, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti Anlaşması’nda geçerli olan haklar nedeniyle veriliyor. Bu pasaport ile yaklaşık 100 bin Kıbrıs Türkü’ne, başta AB ülkeleri olmak üzere dünyadaki birçok ülkede geçerli serbest dolaşım hakkı sağlanıyor.

Başbakan Ersan Saner: “GKRY’nin ‘düşmanlık’ adına aldığı bu kararı yeniden düşünmesini temenni ediyorum”

Güney Kıbrıs’ın aldığı bu karar, Kuzey Kıbrıs’ta sert tepki ile karşılandı.

KKTC Başbakanı Ersan Saner

Başbakan Ersan Saner, GKRY’nin aldığı bu karara üzüldüğünü belirtti ve “Alınan kararı Sayın Cumhurbaşkanı ile tartıştıktan sonra kamuoyuna açıklayıcı bilgiler sunacağız. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin düşmanlık adına aldığı bu kararı yeniden düşünmesini talep ediyorum” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman: “Karar, hukuken bir saçmalık”

Tufan Erhürman

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında karara, “Pasaport kararı hukuken tam bir saçmalık! Siyaseten, karşılıklı olarak, boş işlerle uğraşmaya devam!” diyerek tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Kuzey Kıbrıs’ın Gazimağusa kentindeki Kapalı Maraş’ın bazı bölümleri 46 yıl sonra ilk kez geçen ekim ayında ziyarete açılmıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46. yıldönümü vesilesiyle geçen temmuz ayında KKTC’ye yaptığı ziyarette, Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’ine tekabül eden kısmın açılacağını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarına başta Yunanistan ve GKRY olmak üzere, AB ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tepki göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.