Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

130 bin metal işçisi için toplu sözleşme süreci başlıyor: Türk Metal ilk altı ay için yüzde 29 zam talep etti

Metal işkolunda 130 bin çalışanı kapsayan 2021-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi (TİS) için Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve işçi sendikaları arasındaki görüşmeler eylül ayında başlayacak. Metal işverenlerini MESS’in temsil edeceği görüşmelerde işçileri ise Türk-İş’e bağlı Türk Metal, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş sendikaları temsil edecek. Türk Metal Sendikası, bugün (25 Ağustos) Ankara’da düzenlediği toplantıda sözleşme taslağını açıkladı, ilk altı ay için ortalama yüzde 29 zam talep etti. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş de sözleşme taslağını cuma günü açıklayacak.

Türk Metal’den ilk altı ayda yüzde 29 zam talebi

Türk Metal, “Ölümüne çalıştık, kazanacağız” sloganı ile yürüteceği TİS görüşmelerine ilişkin taslağı açıkladı. Türk Metal Genel Başkan Pevrul Kavlak, ilk altı ay için istenen ortalama zam oranını yüzde 29,57 olarak duyurdu. Taslakta, saatlik ücreti 20,50 TL’nin altında olanlara bu ücreti geçmemek üzere 0,90 TL zam ve bütün ücretlere yüzde 27 zam talep edildi. İkinci altı ay için enflasyon, üçüncü altı ay için enflasyon ve 1 TL, dördüncü altı ay için ise enflasyon oranında zam isteyen Türk Metal, sosyal yardım zam talebini ise yüzde 35 ve ikinci yıl için enflasyon ve yüzde 4 olarak açıkladı.

Türk Metal, diğer taleplerini şu ana başlıklar altında sıraladı:

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamına eş ve çocuklar da alınsın: “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın (TSS) aslında ne kadar faydalı bir kazanım olduğunu zaman içinde gördük. Hele salgın dönemindeki etkisi anlatmakla bitmez. TSS, sadece bir hizmet olarak değil, reel anlamda da önemli tasarruf yapmamızı sağladı. Bu konuda tek eksiğimiz, eş ve çocuklarımızın kapsam dışında kalması. Şimdi onların da kapsam içine alınmasını talep ediyoruz. Gözümüz arkada kalmasın diyoruz.”

Arife ve bayramda çalışma ücretlerine yüzde 200 zam talebi: “Ulusal ve dini bayramlarla arife günleri hepimiz için çok özel günlerdir. Ancak mesai yüzünden çoluk çocuğumuzun yanında törenlere katılamamak büyük bir burukluktur. Ya da arifede ve dini bayramlarda bir araya gelen büyük aile ile buluşamamak da öyle. Bu önemli bir fedakârlıktır. Bu fedakârlığın karşılığı olarak ulusal ve dini bayramlar ile arife günlerinde çalışmanın ücreti yüzde 200 zamlı ödenmelidir.”

Gece çalışma tazminatı yüzde 15’e yükseltilsin: “Gece çalışmasının üyelerimizin beden sağlığı için ağır bir yük getirdiği herkesin bildiği bir gerçek. O yüzden işyerlerinde 20.00 ile 06.00 arasında çalıştırılan üyelerimize verilen saatlik ücretin yüzde 10’u oranındaki gece çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesini, bu oranın üzerinde ödeme yapılıyorsa aynen devam etmesini talep ediyoruz.”

Teknik personel tazminatı ödensin: “Sendika üyesi işçilerden tüm üretim birimlerindeki bakım onarım işlerini yapan, kontrol ve otomasyon süreçlerini takip eden, kontrollerini yapan teknik elemanlara almakta oldukları saat ücretlerinin yüzde 10’u tutarında ‘bakım onarım ve teknik personel tazminatı’ talep ediyoruz.”

Yılda 3 gün mazeret izni: “Üyelerimize birinci dereceden yakınlarının yatarak tedavilerinde refakat etmek, çocuğunun düğünü veya sünneti için kullanmak üzere ve mazeretini belgelemek kaydıyla yıllık 3 gün izin verilmesi.”

İşe giriş ücretine zam yapılsın: “Asgari ücretle işe giren bir işçinin sendikaya üye olması durumunda ücretine; Metal Sanayii İş Değerlendirme Sistemi (MİDS) uygulanan işyerlerinde grubuna göre yüzde 6 ile yüzde 14 arasında, diğer işyerlerinde ise yüzde 10 zam yapılması, hakkaniyete uygun olacaktır.”

Anaokulunda çocuğu olana yardım: “Çocuk gelişimi için anaokulu artık bir zorunluluk. Amansız hayat yarışında çocuğunun geride kalmasını istemeyen anne babalar, anaokulu maliyetinin yükü altında eziliyor. Çocuklarımızın yarışa eşit koşullarda başlayabilmesi için anakoluna gitmesinin şart olduğunu, gönderenlere de yardım yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Saklı haklar: “Bu sözleşmede yer almayan ancak işyeri uygulaması olarak kullandırılmaya devam eden her türlü ödemenin parasal karşılıklarının ücrete gelen zam oranında artırılarak uygulanmaya devam edilmesi gerekir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.