Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeljko Obradovic ve Igor Kokoškov’un yardımcılığını yapan Erdem Can, Utah Jazz teknik ekibinde

2012’den beri Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı teknik ekibinde yer alan, yedi yıl boyunca Zeljko Obradovic’in yardımcılığını üstlenen Erdem Can, NBA takımlarından Utah Jazz’ın teknik ekibine katıldı. Can, NBA’de görev alan ilk Türk yardımcı antrenör olacak.

Erdem Can’ın Fenerbahçe öncesi kariyeri

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan ve aynı üniversitede yüksek lisans yapan Erdem Can, Sümerbank ve Mülkiyespor’da basketbol oynadıktan sonra 1999 yılında, 19 yaşındayken Mülkiye Spor Kulübü’nde altyapıda antrenörlüğe başladı. 2004’e kadar burada görev yapan Erdem Can, 2005-2006 sezonunda Banvit’te Tab Baldwin’in yardımcısı oldu.

Baldwin ile birlikte Yeni Zelanda Milli Takımı ve PAOK (2007-2008) teknik ekibinde yer alan Can, iki farklı uluslararası antrenörlük deneyimi yaşadı. PAOK’ta Baldwin ile birlikte görevlerine son verildikten sonra iki yıl Türk Telekom’un (2008-2010) teknik ekibinde yer alan 40 yaşındaki antrenör, 2011’de Olin Edirne’de Gökhan Taştimur’un yardımcısı oldu. İlk başantrenörlük tecrübesini 2012’de Olin Edirne’de yaşayan Erdem Can’ın görevine iki ay sonra son verildi.

Fenerbahçe dönemi

2012’de Fenerbahçe yolculuğu başlayan Erdem Can, yedi yıl boyunca Zeljko Obradovic’in yardımcılığını üstlendi. Bu süreçte bir Turkish Airlines EuroLeague, dört Basketbol Süper Ligi, üç Türkiye Kupası ve üç Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşadı ve beş kez de sarı-lacivertlilerle Final-Four başarısı gösterdi.

Obradovic’in ayrılığı ve yerine Igor Kokoškov’un gelmesinin ardından bir sezon Sırp koçun yardımcısı olan Erdem Can’ın, ikinci başantrenörlük tecrübesi geçen sezon yaşandı. EuroLeague playoff mücadelesinde CSKA Moskova karşısında Fenerbahçe Beko’da Kokoškov, iki teknik ekip üyesi ve beş basketbolcu Covid-19 olduğu için seride yer alamamıştı. Jan Vesely’nin de sakatlığı nedeniyle ilk iki maçı kaçırdığı seriye Erdem Can başantrenörlüğünde çıkan Fenerbahçe Beko, CSKA Moskova’ya 3-0 mağlup olarak EuroLeague sezonunu kapattı.

Yaz döneminde Igor Kokoškov’un, Dallas Mavericks’ten gelen asistan koçluk teklifini kabul etmesinin ardından Erdem Can, başantrenör olması için değerlendirilen isimlerden biriydi ancak Sasha Djordjevic Fenerbahçe Beko’nun yeni koçu oldu. Utah Jazz’a gideceği netleştikten sonra Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda Erdem Can, başantrenörlük teklifi alıp almadığıyla ilgili soruya şu karşılığı verdi: “Obradovic ile çalışmak çok önemli ve özel bir şey. Sizi antrenör, hayata bakış ve insan olarak çok geliştiren ve dönüştüren bir süreç. Obradovic ayrıldıktan sonra Igor Kokoškov değil de başka biri başantrenör olsaydı, asistan koç olarak kalma şansım zordu. Kokoškov’u daha önceden tanıyordum, basketbol bilgisi beni çok etkilemişti. Sürecin sonunda bir aday olduğum dışarıdan söylendi ama bu tarz süreçlerin nasıl işlediğini biliyorsunuz. Bu konularda karar verici ben değilim. Takdirlere saygıyla yaklaşmak lazım. İnşallah o takdire layık olacağımız günler de gelir.

NBA Yaz Ligi tecrübeleri

Erdem Can, üst üste altıncı kez NBA ekibi Utah Jazz’ın davetiyle 2021 NBA Yaz Ligi’ne gitti ve takımın teknik ekibinde görev aldı. Can’ın Utah Jazz ile kurduğu ilişki sayesinde 2019 Yaz Ligi’nde takımın bir diğer yardımcı antrenörü Berkay Oğuz da başarılı antrenöre eşlik etmişti.

Bu yazki organizasyonun ardından Erdem Can, Utah Jazz’ın teknik ekibine katılarak 2014’ten beri takımın başında yer alan Quin Snyder’ın yardımcılarından biri olacak. Böylece NBA’de görev alan ilk Türk yardımcı antrenör olacak Erdem Can, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Fenerbahçe Beko’ya veda etti: “2012 Ağustos ayında girdim içeri. Fenerbahçe ailesinin parçası olduğum ilk andan beri tüm gücümle elimden gelen her şeyi ortaya koydum. En güzel günlerde de en zorlarında da ailemin bir parçasıydım. Beni bilen bilir hiç geri adım atmadım, hiç geri çekilmedim, hiç korkmadım ya da saklanmadım. Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı. Hep daha iyisi için mücadele etme, ülkemi, ailemi, ismimi Fenerbahçe’mi gururla temsil etme zamanı!

2019 yılında Sportstv yayınında NBA’den koçluk teklifi aldığını ama Fenerbahçe’yle, beraber çalıştığı koçla birlikte gelişim sürecinin devam ettirmek için kabul etmediğini paylaşan Erdem Can, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda Utah Jazz kararını şu sözlerle değerlendirdi: “Hayatımda her zaman en üst noktayı hedefledim. Hedefim, olabilecek en iyi koç olarak gösterilmek. Daha güçlü bir şekilde Avrupa’ya başantrenör olarak dönmek ve birçok kupa kazanarak ülkesini gururla temsil eden bir koç olmak. Planlı ve motive bir şekilde ilerlemeye çalışıyorum. Utah Jazz şampiyonluk hedefi olan bir takım. Benim de hedefim o ekibin içinde olup şampiyonluk yüzüğünü takabilmek, bunu bir ilk olarak ülkeme getirebilmek. Hedefim Avrupa’da ya da NBA’de mümkün olan en büyük başarıları kazanarak ismimi ve ülkemi en iyi şekilde temsil etmek.

Utah Jazz günleri başlıyor

Utah Jazz’ın başında 2014 yılından beri, 2012-2013 sezonunda CSKA Moskova’da Ettore Messina’nın teknik ekibinde yer almış ABD’li koç Quin Snyder bulunuyor. Fransız Rudy Gobert, Fenerbahçe’den NBA’e giden Hırvat Bojan Bogdanovic, Barcelona ve Maccabi Tel Aviv formalarıyla EuroLeague’de mücadele etmiş Avustralyalı Joe Ingles gibi uluslararası oyuncuların çekirdeğini oluşturduğu Utah Jazz, geçen sezon 52-20’lik derecesiyle normal sezonu Batı Konferansı’nda birinci sırada tamamladı.

NBA’de asistan koçluk

Erdem Can, 2020 yazında Kokoškov’un Fenerbahçe Beko’nun başına geçtiği dönemde Socrates Podcast’in “Acil Servis” programında, “Bir noktada bir olgunluk seviyesine geliyorsunuz. Hayatta yeni bir mücadele istiyorsanız, buna hazırsanız, enerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, onunla ilgili harekete geçmek için o enerjiyi bulmanız gerektiğini düşünüyorum. Ben de hayatı boyunca asistan koç olarak yaşamayı düşünen biri değilim.” sözleriyle yeni meydan okumalara açık olduğunu ve koçluk yapmak istediğini paylaşmıştı. NBA’de asistan koçlara yaklaşım, Avrupa’dakinden farklı. NBA’de son yıllarda asistan koçlar, giderek daha fazla başantrenörlük şansı buluyor.

2021-2022 sezonu öncesi takımın başına geçen koçlardan Boston Celtics’in koçu olan Ime Udoka, New Orleans Pelicans’ın koçu Willie Green, Oklahoma City Thunder’ın koçu Mark Daigneault, Orlando Magic’in koçu Jamahl Mosley ve Washington Wizards’ın koçu Wes Unseld Jr., asistan koçluktan başantrenörlüğe geçen isimler. Bir süredir koç olan isimlerden Charlotte Hornets’in koçu James Borrego, Cleveland Cavaliers’ın koçu J.B. Bickerstaff, Houston Rockets’ın koçu Stephen Silas, Memphis Grizzlies’in koçu Taylor Jenkins ve Minnesota Timberwolves’un koçu Chris Finch de aynı şekilde göreve geldi. Şu ana kadar NBA’de koç olan tek uluslararası antrenör Igor Kokoškov.

20 yılı aşkın kariyerinde yaklaşık 15 yıl yardımcı antrenörlük yapmış, farklı kariyer ve tarzda iki çok önemli Avrupalı koçun sağ kolu olmuş, EuroLeague şampiyonluğunu ve altı kez NBA Yaz Ligi’ni tecrübe etmiş, NBA’de görev alacak ilk Türk yardımcı antrenör olacak 40 yaşındaki Erdem Can’ın kariyerinin devamında NBA’de ve EuroLeague’de nasıl bir yol alacağını heyecanla takip edeceğiz. Bu konuda bize ipucunu, 2018’de Hürriyet’e verdiği röportajda Zeljko Obradovic vermiş olabilir: “Erdem, basketbola benim bakış açımla yaklaşıyor. Gelişime açık bir kişiliği var ve çok da gelişti. Şu anda benim yerime takımın başantrenörü olabilecek durumda ve bir gün çok iyi bir başantrenör olacağına eminim, bundan hiç şüphem yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler