Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

130 bin metal işçisi için toplu sözleşme süreci başlıyor: Birleşik Metal-İş ilk altı ay için yüzde 30,89 zam talep etti

Türk Metal’den sonra Birleşik Metal-İş Sendikası da 2021-2023 yıllarına ilişkin toplu iş sözleşmesi (TİS) taslağını açıkladı. Birleşik Metal-İş ilk altı aylık dönem için yüzde 30,89 zam istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), örgütlü olduğu 33 işletmeye bağlı 44 fabrikada çalışan yaklaşık 11 bin üyesi adına Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yapacakları Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde masaya getirecekleri taslaklarını açıkladı. İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yapılan toplantıda Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu taslağın ayrıntılarını paylaştı.

Serdaroğlu, MESS ile yapılan metal işkolu grup toplu sözleşmelerinin özel sektördeki en büyük toplu sözleşme olduğunu ve başka sektörleri de etkilediğini söyledi. Mücadelelerinin sadece metal işçilerini kapsamadığını belirten Serdaroğlu, “Metal işçisi kazanırsa herkes kazanır” dedi.

Koronavirüs salgını döneminde işçilerin harcamalarının artarken gelirlerinin düştüğünü vurgulayan Serdaroğlu, “Sendikamız Sınıf Araştırma Merkezi BİSAM’ın temmuz ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Raporu’na göre; açlık sınırı 2.864 TL ve yoksulluk sınırı 9.906 TL’dir. Oysa alınan ücretler yoksulluk sınırının çok altındadır. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi salgın yılı olan 2020 yılında kârını toplam yüzde 55 artırmıştır. Öte yandan, MESS’e üye ve sendikamızın örgütlü olduğu, aynı zamanda borsada (BİST’te) işlem gören işyerlerinde 2020 birinci çeyrek verileri ile 2021 birinci çeyrek verilerini karşılaştırdığımızda net karlarda ise yüzde 585 artış olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Serdaroğlu eylül ayı içinde başlayacak TİS görüşmelerinde taslaklarını şöyle açıkladı:

“Birincisi, ilk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10’u oranında artırılmasını istiyoruz.

İkinci olarak, halen çalışanlar arasında sektörümüzde düşük ücretli işçilerin bulunduğunu gerçeğini göz önüne alarak, bu işçilerin ücretlerinde bir miktar iyileştirme yapılmasını önemli görüyoruz. Bu nedenle, saat ücreti 20 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL’yi geçmemek üzere 0,70 TL iyileştirme yapılmasını istiyoruz. 

Bu iyileştirmeden sonra, ilk altı aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4,60 TL zam yapılmasını istiyoruz.

Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk altı aylık dönem için yüzde 30,89’dur.

Bu teklimiz ilk altı aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dahil net 1.458 TL artışa denk gelmektedir.

Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse, resmi enflasyonun gerçeği yansıtmaması nedeniyle, teklifimiz:

2. altı aylık dönemde enflasyon oranına üç puan eklenmesi,

3. altı aylık dönemde enflasyon oranına dört puan eklenmesi,

4. altı aylık dönemde enflasyon oranına üç puan eklenmesi şeklindedir.”

Serdaroğlu sosyal taleplerine ilişkin olarak da “Sosyal haklarda birinci yıl için ortalama yüzde 45 oranında artış teklif ediyoruz. Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz” diye konuştu.

Medyascope‘a konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Sekreteri Fehmi Elmacı, “Sendikamızın hazırladığı taslağımızın arkasındayız. Sonuna kadar gideceğiz. Mücadele etmekten kaçınmayacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.