Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK, Fransız uyruklu akademisyenlere getirdiği B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğunu kaldırdı: “Kurumlara olan güveni yeniden kazanmak zor olacak ve her zaman bu durumun tekrarlanmasından korkacağım”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 yılının Şubat ayında Fransız uyruklu akademisyenlere Türkiye’deki üniversitelerde eğitim verebilmeleri için B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmişti. Bu şartı sağlayamayan dört akademisyen Galatasaray Üniversitesi’ndeki (GSÜ) görevlerinden ayrılmıştı. GSÜ bileşenlerinden edindiğimiz bilgiye göre YÖK, 2 Eylül’de bu şartı kaldırdı. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen şubat ayında Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan Fransız uyruklu öğretim üyelerine B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmişti. Bunun üzerine akademisyenler, 29 Mayıs’ta Yunus Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan sınava girmişti. Sınavda B2 Türkçe belgesi alamayan dört akademisyen Galatasaray Üniversitesi’nden (GSÜ) ayrılmış, iki akademisyen ise eylül ayına kadar belge almaya çalışacağını belirtmişti.

GSÜ bileşenlerinden edindiğimiz bilgiye göre, Fransız akademisyenlere getirilen bu şart, 2 Eylül tarihinde YÖK tarafından GSÜ’ye ulaştırılan yazıyla kaldırıldı.

“Kurumlara olan güveni yeniden kazanmak zor olacak ve her zaman bu durumun tekrarlamasından korkacağım”

Yapılan sınavda B2 belgesi alamadığı için üniversiteden ayrılarak Fransa’ya dönen fakat GSÜ ile ilişiğini resmi olarak kesmeyen bir akademisyen Medyascope’a konuştu: 

“Tabii ki kalabildiğim için mutluyum ama bu hikayenin hayatımız üzerindeki sonuçları bitmedi. Örneğin artık İstanbul’da bir dairem yok. İstanbul’da fiyatların nasıl hızla arttığını bilirsiniz. Tüm bunlar gerçekten bir karmaşa. Politikacılar insanlarla sanki önemsiz birer eşyalarmış gibi oynuyor. Bir hiç yüzünden okuldan ayrılan öğretmenlerin neler hissedebileceğini hayal bile edemiyorum. Tüm bu hikayeyi unutmak zaman alacak. Şahsen ben artık ne Galatasaray Üniversitesi’nde ne de Türkiye’de hoş karşılanmıyorum. Kurumlara olan güveni yeniden kazanmak zor olacak ve her zaman bu durumun tekrarlamasından korkacağım.”

Rektörlük, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı ile temas halindeydi”

3 Ağustos’ta Medyascope’a konuşan Galatasaray Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Elgiz Yılmaz Altuntaş, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini söylemişti:

“Galatasaray Üniversitesi olarak baş aktör değiliz, bu sistemin bir parçasıyız. Rektörümüz hâlâ diplomatik düzeyde Dışişleri Bakanlığı ile görüşerek, ‘Bir adım atılabilir mi, mütekabiliyet kapsamında bir uzlaşma sağlanabilir mi?’ diye görüşmeler yapıyor.”

Ne olmuştu?

YÖK, şubat ayında Fransa vatandaşı öğretim üyelerine B2 seviyesinde Türkçe bilme şartı getirmişti. Bu karar, Fransa’da “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele yasası” kapsamında imamlara ve çeşitli kademelerde Türkçe eğitimi verecek Türk okutmanlara B2 seviyesinde Fransızca bilme şartı getirilmesi üzerine alınmıştı.

Fransa vatandaşı akademisyenler, 2020’nin ekim ayında GSÜ bünyesinde yapılan Türkçe sınavına katılmıştı. Ancak üniversite bünyesinde yapılan sınav sonuçlarının geçerli sayılmadığı söylenerek akademisyenlerin TÖMER, Yunus Emre Enstitüsü, DİLMER veya İstanbul Üniversitesi’nde yapılacak sınavlara girmeleri istenmişti.  

Öğretim üyeleri konuyla ilgili açıklamalarında, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının çoğunun oturma izinlerinin 15 Eylül 2020’den bu yana yenilenmediğini ve bu nedenle ev tutamadıklarını, telefon ve internet sözleşmesi yapamadıklarını hatta HES kodu zorunluluğu yüzünden toplu taşıma kullanamadıklarını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.