Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK’ün Fransız akademisyenlere getirdiği Türkçe bilme şartını sağlayamayan dört akademisyen Galatasaray Üniversitesi’nden ayrıldı: “Politikacılar, ülkelerindeki gençlerin geleceğini baskı aracı olarak kullanıyorlar, eğitimin kalitesiyle ilgilenmiyorlar”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yılın şubat ayında Fransız uyruklu öğretim üyelerine, Türkiye’deki üniversitelerde eğitim verebilmeleri için B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmişti. Bu şartı sağlayamayan dört Fransız öğretim görevlisi Galatasaray Üniversitesi’nden (GSÜ) ayrıldı. İki öğretim görevlisi ise eylül ayına kadar Türkçe B2 belgesi almaya çalışacak. GSÜ’den B2 belgesi alamadığı için ayrılmak zorunda kalan bir akademisyen Medyascope’a “Politikacılar, ülkelerindeki gençlerin geleceğini politik baskı aracı olarak kullanıyorlar, verilen eğitimin kalitesiyle hiç ilgilenmiyorlar” diye konuştu.

YÖK’ün bu yılın şubat ayında Fransız uyruklu akademisyenlere, Türkiye’deki üniversitelerde eğitim verebilmeleri için B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmesi nedeniyle akademisyenler 29 Mayıs’ta, kurucu heyeti içinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de olduğu Yunus Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Ensitüsü tarafından yapılan sınava girdi.

Sınavda B2 Türkçe belgesini alamayan dört akademisyen Galatasaray Üniversitesi’nden ayrıldı. İki akademisyen ise eylül ayına kadar Türkçe B2 belgesini almaya çalışacak.

“Galatasaray Üniversitesi olarak başaktör değiliz, bu sistemin bir parçasıyız”

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Galatasaray Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Elgiz Yılmaz Altuntaş, “Galatasaray Üniversitesi olarak başaktör değiliz, bu sistemin bir parçasıyız. Rektörümüz hâlâ diplomatik düzeyde Dışişleri Bakanlığı ile görüşerek, ‘Bir adım atılabilir mi, mütekabiliyet kapsamında bir uzlaşma sağlanabilir mi?’ diye görüşmeler yapıyor” dedi.

“Bu karar, eğitimin toplumdaki yerini sorgulatıyor”

Galatasaray Üniversitesi’nden B2 Türkçe belgesini alamadığı için ayrılmak zorunda kalan bir öğretim görevlisi de yaşananları Medyascope’a değerlendirdi. İsminin verilmesini istemeyen öğretim görevlisi kısa bir süredir Türkiye’de bulunduğunu ve bu süre içinde o belgeyi almasının imkansız olduğunu söylerken politikacıların gençlerin aldığı eğitimi önemsemediğini söyledi:

“Politikacılar, ülkelerindeki gençlerin geleceğini politik baskı aracı olarak kullanıyorlar, verilen eğitimin kalitesiyle hiç ilgilenmiyorlar, sadece siyasi baskılarla ilgileniyorlar. Bu karar, eğitimin toplumdaki yerini sorgulatıyor. Aslında, Galatasaray Üniversitesi’nden ayrıldıktan sonra, öğretmeyi bırakacağımı düşünüyorum çünkü bu aslında çürümüş bir dünya. Kötü muamele gören öğretmenlerden başka hiç kimse öğrencilerle ilgilenmiyor…”

Ne olmuştu?

YÖK, şubat ayında Fransa vatandaşı öğretim üyelerine B2 seviyesinde Türkçe bilme şartı getirmişti. Bu karar, Fransa’da “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele yasası” kapsamında imamlara ve çeşitli kademelerde Türkçe eğitimi verecek Türk okutmanlara B2 seviyesinde Fransızca bilme şartı getirilmesinin üzerine alınmıştı.

Fransa vatandaşı akademisyenler, 2020’nin Ekim ayında GSÜ bünyesinde yapılan Türkçe sınavına katılmış ancak akademisyenlerin aldıkları puanların sonradan geçerli sayılmadığı söylenerek akademisyenlerin TÖMER, Yunus Emre Enstitüsü, DİLMER veya İstanbul Üniversitesi’nde yapılacak sınavlara girmeleri gerektiği duyrulmuştu. 

GSÜ öğretim üyeleri konuyla ilgili açıklamalarında, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının çoğunun oturma izinlerinin 15 Eylül 2020’den bu yana yenilenmediğini ve bu nedenle ev tutamadıklarını, telefon, internet sözleşmesi yapamadıklarını hatta HES kodu zorunluluğu yüzünden toplu taşıma kullanamadıklarını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.