Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (18) – Zenit St. Petersburg’un değişen oyun kurucu rotasyonu ve sezon beklentileri

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 8

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 7.

Zenit St. Petersburg’da gelenler ve gidenler

Koç: Xavi Pascual (sözleşme uzattı)

Yeni transferler: Shabazz Napier (PG, Washington Wizards), Jordan Loyd (SG, Kızılyıldız), Sergey Karasev (SG/SF, Khimki Moskova), Mindaugas Kuzminskas (SF / PF, Lokomotiv Kuban), Jordan Mickey (PF/C, Khimki Moskova), Conner Frankamp (PG, UCAM Murcia), Dmitry Kulagin (SG, Lokomotiv Kuban)

Sözleşme uzatanlar: Billy Baron (SG), Mateusz Ponitka (SF), Anton Pushkov (PF/C), Alex Poythress (C), Arturas Gudaitis (C)

Takımdan ayrılanlar: Kevin Pangos (PG, Cleveland Cavaliers), Vitaly Fridzon (SG, serbest), KC Rivers (SG, serbest), Austin Hollins (SF, Kızılyıldız), Will Thomas (PF, UNICS Kazan), Tarik Black (C, serbest)

Zenit’in guard rotasyonundaki değişim

Geçen sezon son sıradan play-off bileti alıp, EuroLeague’in en güçlü kadrosu Barcelona karşısında seriyi beş maça taşıyan Zenit, beklentileri aştığı bir sezonu geride bıraktı. 49 yaşındaki tecrübeli koç Xavi Pascual ile yola devam kararı alan Zenit, takıma liderlik eden oyun kurucusu Kevin Pangos’u kaybetti. 28 yaşındaki Kanadalı basketbolcu, 2018-2020 yılları arasında Barcelona’da beklenen performansı gösteremediği iki sezonun ardından 2020-21 sezonunda Zenit’te 65 maça çıkıp 13,1 sayı, 2 ribaund ve 6,7 asist ortalamaları tutturarak kendini buldu. Gösterdiği performans Pangos’a NBA biletini sağladı.

Zenit, Pangos’un yerine guard pozisyonuna iki önemli ekleme yaptı: Shabazz Napier ve Jordan Loyd. 2014’te Miami Heat tarafından ilk tur 24. sıradan seçilen Napier, yetenekleri sayesinde beklentilerin olduğu bir oyuncuydu. Ancak 1,83 boyundaki oyun kurucu fiziksel olarak NBA’de önemli bir rol oyuncusu olmakta zorlandı, sırasıyla Orlando Magic, Portland Trail Blazers, Brooklyn Nets, Minnesota Timbervolwes ve Washington Wizards formaları giydikten sonra şansını Avrupa’da denemeye karar verdi. 30 yaşındaki Porto Rikolu geçen sezon Wizards formasıyla 20 maçta 11,6 sayı, 2,4 ribaund, 3,8 asist, 1,5 top çalma istatistikleri tutturdu.

Kombo gard Jordan Loyd, Napier’a kıyasla daha erken Avrupa’ya geldi. 28 yaşındaki ABD’li oyuncu, profesyonel kariyerine NBA’de G League’de başladıktan sonra İsrail’e (Hapoel Eilat) geldi. Bir sezon şansını Toronto Raptors’ta deneyen Loyd, sırasıyla Valencia ve Kızılyıldız formaları giydi. Geçen sezon Kızılyıldız’da oldukça etkileyici bir performans ortaya koyan Loyd, 16,2 sayı ortalamasını 3,1’er ribaund ve asist ile destekledi.

Zenit St. Petersburg için sezonun belirleyici faktörü, oyun kurucu değişikliği olacak. EuroLeague’de ciddi bir skor potansiyeli taşıyan Napier-Loyd ikilisi, Pangos’tan farklı profilde oyuncular. Napier’ın Avrupa’ya sağlayacağı uyum ve Loyd’un skorer içgüdülerini sistem içine nasıl adapte edeceği kritik öneme sahip. 

Kanat ve uzun rotasyonu

Zenit’te NBA’e gittikten sonra performansı düşüşe geçen iki forvetin göstereceği performans merak konusu. Zalgiris Kaunas ve Malaga’da gösterdiği performansın ardından New York Knicks ile NBA’e giden ve o noktadan beri beklentilerin altında kalan Midaugas Kuzminskas, EuroLeague’e döndü. Sergey Karasev, Cleveland Cavaliers ve Brooklyn Nets’te tutunamadıktan sonra 2016-2019 yılları arasında Zenit forması giymişti. Rus basketbolcu son iki sezonda Khimki formasıyla beklentilerin altında kalsa da henüz 27 yaşında. Çok yönlü oyunuyla yerini doldurması güç bir isim olan Mateusz Ponitka, üç yıl sözleşme uzatarak takımın kanat rotasyonundaki güvenilir tercihi olacak.

NBA’de Boston Celtics tarafından draft edildikten sonra Khimki’de Avrupa’nın dikkat çeken uzunlarından biri olan Jordan Mickey, Alex Poythress ve Arturas Gudaitis ile EuroLeague’deki güçlü pota altı rotasyonlarından birini oluşturacak. 27 yaşındaki ABD’li uzun geçen sezon EuroLeague’de 15,6 sayı, 5,8 ribaund ortalamalarının yanı sıra atletizmi ile etkili bir oyun ortaya koydu.

Yeni transfer Jordan Loyd’un, Kızılyıldız formasıyla geçen yıl ASVEL karşısında 29 sayıyla yıldızlaştığı maç:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler