Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (14) – Panathinaikos OPAP’ta yeni koçuyla hedef play-off

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 16.

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 16.

Panathinaikos OPAP gelenler ve gidenler

Koç: Dimitris Prifitis

Yeni transferler: Okaro White (PF, UNICS Kazan), Jeremy Evans (C, Olimpia Milano), Daryl Macon (PG, AEK), Kendrick Perry (SG, Cedevita Olimpija), Jehyve Floyd (SF, Hapoel Gilboa Galil), Vassilis Kavvadas (PF, BC Irakli)

Sözleşme uzatanlar: Howard Sant-Ross (G), Nemanja Nedovic (SG/SF), Ioannis Papapetrou (SF/PF), Lefteris Bochoridis (G), Leonidas Kaselakis (F)

Takımdan ayrılanlar: Oded Katash (Koç), Shelvin Mack (PG, serbest), Mario Hezonja (SG/SF UNICS Kazan), Kostas Mitoglu (PF, Olimpia Milano), Ben Bentil (PF, Bahçeşehir Koleji), Aaron White (PF, Kızılyıldız), Ian Vougioukas (C, serbest)

Koç değişimi

2020-2021 EuroLeague sezonunu 11 galibiyet, 23 mağlubiyetle 16. sırada tamamlayan Panatkinaikos, Zeljko Obradovic’in takımdan ayrılışından beri eski günlerinden çok uzak. Obradovic’in yokluğunda takımın heyecan yarattığı dönemlerde payı olan Rick Pitino ile yolları koronavirüs sürecinde ayıran Panathinaikos, 2021 yılının başında koç olarak Oded Kattash’ı görevlendirdi. 46 yaşındaki İsrailli koçun, oyuncuyken EuroLeague şampiyonluğu yaşadığı kulüple yolculuğu kısa sürdü. Atina temsilcisi yeni sezon için takımın başına, 2017’den beri UNICS Kazan’da çalışan Yunan koç Dimitrios Priftis’i getirdi. 52 yaşındaki antrenörün Rus ligi (VTB) ve EuroCup’ta istikrarlı bir performans ortaya koyduğu yolculuk, geçen sezon oynanan EuroCup finali ve EuroLeague’e dönüşle sonuçlandı. 2012’den Obradovic takımdan ayrıldığından beri sırasıyla Argiris Pedoulakis, Dusko Ivanovic, Sasha Djordjevic, tekrar Pedoulakis, Xavi Pascual, Pitino, üçüncü kez Pedoulakis ve son olarak Kattash’la çalışan Panathinaikos’un, UNICS’te istikrar yakalayan Priftis’e karşı sabırlı davranması gerekiyor.

Nedovic ve Papapetrou’nun takımda kalması

Avrupa basketbolunun en büyük potansiyellerinden biri olarak gösterilen ancak sakatlıklar ve istikrarsızlık nedeniyle bir türlü beklentileri karşılayamayan Nemanja Nedovic, 2020-21 sezonunda Panathinaikos’ta iyi bir sezon geçirdi. 34 maçın 25’inde oynayan Nedovic, 16 sayı, 1,9 ribaund, 3,7 asist ortalamaları tutturdu. Geçen sezon ikinci ASVEL maçında 33 sayı atan Nedovic için 16 sayı ortalamasından önemlisi, yalnızca dokuz maç kaçırmış olması. Artık 30 yaşında gelen Sırp basketbolcunun, bu sezon üstüne koyarak devam etmesi play-off hayallerini sürdürmesi anlamına geliyor.

2013-2018 yılları arasında Olympiakos forması giydikten sonra ezeli rakip Panathinaikos’a transfer olan Ioannis Papapetrou, Atina temsilcisinde geçirdiği üç sezonda etkili bir performans ortaya koydu ve Yunan Milli Takımı’nın formasını düzenli giyen isimlerden biri haline geldi. 27 yaşındaki Yunan forvet geçen sezon EuroLeague’de 12,1 sayı, 4,1 ribaund, 2,4 asist ortalamaları ile çok yönlü bir katkı sağladı. Bu iki isme ek olarak Darüşşafaka’nın EuroCup şampiyonu takımının bir parçası olan, CSKA Moskova ile EuroLeague kariyerine giriş yapan Howard Sant-Goss’un takımda tutulması da değerli. 30 yaşındaki Kübalı basketbolcu geçtiğimiz sezon EuroLeague’de, yalnızca iki maç kaçırarak 7,2 sayı ve 2,3 ribaund ortalamalarının yanında maç başına 3,7 asist katkısını sağladı. 

Hezonja başta olmak üzere takımdan ayrılanlar ve takviyeler

Altı oyuncuyla yollarını ayıran Panathinaikos’ta yokluğu en çok hissedilecek eksikler Mario Hezonja ve Kostas Mitoglu. 2015 NBA Draftı’nda beşinci sıradan Orlando Magic tarafından draft edilen Hezonja, New York Knicks ve Portland Trail Blazers’ta da şansını denedikten sonra geçtiğimiz sezon EuroLeague’e Panathinaikos formasıyla döndü. Sezon içinde takıma katılan 26 yaşındaki Hırvat oyuncu , maç başına 14,4 sayı, 2,5 ribaund ve 1,3 asistlik katkı yaptıktan sonra bu sezon UNICS Kazan’ın yolunu tuttu.

Kolejde basketbol oynadıktan sonra Avrupa’ya “Pana” formasıyla dönen, dört sezon Atina temsilcisinde forma giyen Kostas Mitoglu, OAKA’da bugün olduğu basketbolcuya dönüşmesi ve Yunan olması sebebiyle takımın çekirdeğinde yer alan bir parçaydı. Olimpia Milano’yla şampiyonluk kovalayacak 25 yaşındaki forvet, 9,3 sayı ortalamasının yanında sağladığı 5,4 ribaund ortalamasıyla dikkat çekti.

Beklediği katkıyı alamadığı Shelvin Mack, Aaron White ve Ben Bentil ile yollarını ayıran Panathinaikos’un kadrosuna kattığı altı basketbolcunun dördü EuroLeague’de çaylak sezonunu geçirecek. Daha önce EuroLeague’de oynamış iki transferi Jeremy Evans ve Vassilis Kavvadas ile pota altı bölgesine yaparken ikilinin toplam EuroLeague tecrübesi 75 maç. NBA’de Utah Jazz ve Dallas Mavericks’te forma giydikten ve All-Star’da smaç şampiyonluğu (2012) yaşadıktan sonra Avrupa’ya Khimki formasıyla ayak basan Evans, Darüşşafaka formasıyla da EuroLeague’de mücadele etti. Geçen sezon Olimpia Milano’da yalnızca 10 dakika ortalama süre alabilen 33 yaşındaki ABD’li uzun, bambaşka özelliklere sahip olduğu Georgios Papagiannis’le farklı bir pivot rotasyonu oluşturabilir.

2016 NBA Draftı’nda beklenenden yukarıda -13. sırada- Sacramento Kings tarafından seçildikten sonra NBA’de tutunamayan Papagiannis, 2018’den beri kendisini NBA’e gönderen Panathinaikos’ta forma giyiyor. Bu üç sezonda Yunanistan’da beş kupa kazanan, milli takım havuzuna giren 24 yaşındaki Yunan pivot, 2,21 boyu ve kalın fiziğiyle Avrupa’da pek çok takımı hücum ve savunmada zorlayan bir güç. Geçen sezon 8,8 sayı, 5,4 ribaund ve 1,6 blok ortalamaları yakayan Papagiannis, takımın en güvenilir kozlarından biri olacak.

Panathinaikos bir diğer önemli pota altı takviyesini, geçtiğimiz sezon UNICS Kazan’ın EuroCup ikinciliğine uzanan yolculuğunda kritik rol üstlenen Okaro White eklemesi ile yaptı. 10,1 sayı, 5,4 ribaund ortalaması tutturan White, ilk kez EuroLeague sahnesinde mücadele edecek. 29 yaşındaki oyuncunun geçtiğimiz sezondan koç Dimitris Prifitis’le sahip olduğu bağlantı avantaj sağlayacaktır. Daryl Macon, Kendrick Perry, Jehyve Floyd üçlüsü ilk kez EuroLeague’de mücadele edecek, Vassilis Kavvadas’ın yalnızca 16 maçlık tecrübesi olsa da sezonu iyi geçiren, kariyerinde bir sonraki basamağa geçmek isteyen isimleri kadrolarına kattılar.

Nemanja Nedovic’in, EuroLeague 2022/2021 sezonundaki en güzel hareketleri:

Panathinaikos’un meşhur “Gate 13” taraftar grubu:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler