Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Eylül 2021): Dolar yükseldi

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 13 derece. Ankara’da hava 5, Antalya’da 20, Diyarbakır’da 14, İzmir’de ise 16 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 27 bin 844 yeni vaka tespit edildi, 217 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 106 milyon 541 bin 76’ya çıktı.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre salgın başladığından beri 422’si aktif çalışan toplam 461 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Sağlık çalışanlarının aşılanmaya başlamasının ardından ölüm sayıları ciddi oranda azaldı. Son dört ayda 27 sağlık çalışanı vefat ederken TTB’nin açıklamalarına göre bu kişilerin 14’ü aşısız, 10’u ise eksik aşılıydı. Son altı ayda 60 sağlık çalışanı vefat ederken bir önceki altı aylık süreçte toplam 283 kişi hayatını kaybetmişti. Bu yılla birlikte vefat eden sağlık çalışanlarının toplam ölüm içindeki oranı ise yüzde 1’in altına indi.

Sağlık Bakanlığı, bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlattı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 77 kuruş, avro kuru 10 lira 30 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.401 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 490 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 77,25 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı sektörel güven endekslerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 18’e düşürdü. Siyasiler de faiz oranının düşürülmesine tepki gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Allahtan ekonomistsin, olmasaydın ne yapardık bilmiyorum” diye seslendi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Erdoğan, ‘Ben ekonomistim’ diye diye aldığın kararlarla ülkeyi bugün daha da fakirleştirdin. Milleti faturasını ödeyemez hale getirirken, yine yandaşlarını zengin ettin! Sevgili halkım unutmayın; Erdoğan sebep, hayat pahalılığı ve ödenemeyen faturalar sonuçtur!” dedi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Gazeteci Beyza Kural’ı haber takibi sırasında engelleyen ve ters kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Ankara Eryaman-Esat davası olarak bilinen davanın üçüncü duruşması bugün Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 

Özbekistan vatandaşı 23 yaşındaki Nadira Kadirova’nın ölümünün bugün ikinci yıldönümü. Kadirova, bakıcı olarak çalıştığı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde, 23 Eylül 2019 tarihinde yaşamını yitirmişti. 

Üniversiteler yüz yüze eğitime başlarken başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde barınma krizi yaşanıyor. Artan kiralar ve yurtlardaki kapasite yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulamayan üniversite öğrencileri, “Barınamıyoruz” sloganıyla birçok ilde eylemler düzenliyor. Öğrenciler dün gece de soğuk hava koşullarına rağmen İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere farklı kentlerde bulunan parklarda eylemdeydi. İzmir’de polis, eyleme katılan öğrencilerin ailelerini arayarak “Bu eylemleri terörist gruplar yönlendiriyor, farkında mısınız?” dedi. Eskişehir Valiliği, koronavirüs salgınını gerekçe göstererek, öğrencilerin eylemini yasakladı. Öte yandan Medyascope’a konuşan  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk, kasım ayında dördüncü öğrenci yurdunun açılacağını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise kalacak yer bulamayan üniversite öğrencilerini şefkat evlerine yerleştiriyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin sonunda New York’taki Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkilere değinen Erdoğan, “Biden ile iyi başladık diyemem, şu andaki gidiş pek hayra alamet değil” dedi. Muhatap tartışmalarına da değinen Erdoğan, Türkiye’de Kürt sorununun olmadığını iddia ederek, “Yok Kürt sorununu çözmektir, yok şudur, yok budur… Türkiye’de böyle bir sorun yok” diye konuştu. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de altıncı hafta, dün (23 Eylül) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Trabzonspor, Vitor Hugo’nun sekizinci dakikada kırmızı kart görmesi ile uzun süre 10 kişi oynamak zorunda olduğu karşılaşmada İttifak Holding Konyaspor ile 2-2 berabere kalmayı başardı. Abdullah Avcı’nın öğrencileri, böylelikle deplasmanda oynadığı son 21 Süper Lig maçını kaybetmeyerek kulüp rekoru kırdı.

Fenerbahçe ise sahasında ligin dibinde yer alan GZT Giresunspor’u Ferdi Kadıoğlu ve Mesut Özil’in attığı goller ile 2-1 mağlup etti. GZT Giresunspor’un golünü atan Souleymane Doukara, bu sezon takımının ligdeki ilk golünü kaydetti.

Süper Lig’in altıncı haftasında alınan sonuçlar şöyle:

VavaCars Fatih Karagümrük 0-0 Fraport-TAV Antalyaspor

Çaykur Rizespor 1-2 Altay

Beşiktaş 3-3 Adana Demirspor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 0-1 Demir Grup Sivasspor

Gaziantep FK 1-0 Medipol Başakşehir

Yukatel Kayserispor 3-0 Galatasaray

Göztepe 0-2 Atakaş Hatayspor

İttifak Holding Konyaspor 2-2 Trabzonspor

Aytemiz Alanyaspor 2-0 Kasımpaşa

Fenerbahçe 2-1 GZT Giresunspor

Süper Lig’de yedinci hafta heyecanı bugün (24 Eylül) oynanacak Altay-Beşiktaş karşılaşması ile başlayacak. Karşılaşma, saat 20.00’de oynanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), son aşılarını en az altı ay önce yaptırmış 65 yaş ve üzeri ve risk grubundaki kişiler için Pfizer & BioNTech aşısının üçüncü dozuna onay verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foete “Göçmenlerin sınır dışı edilmesi insanlık dışı” diyerek istifa etti. Foete, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a gönderdiği istifa mektubunda, ülkesinin göçmenleri silahlı çetelerin kontrolündeki bölgelere göndermesini “insanlık dışı” olarak niteledi.

Avrupa Birliği, koronavirüs salgını sebebiyle kısıtlama getirilen ülkeler listesini güncelledi. Kısıtlamanın uygulanmayacağı listelere Şili, Kuveyt ve Ruanda eklendi. Bosna-Hersek ve Moldova ise listeden çıkarıldı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.