Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (2) – Anadolu Efes unvanını korumak için parkeye çıkacak

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 3. (EuroLeague 2020/2021 şampiyonu)

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 1.

Anadolu Efes’te gelenler ve gidenler

Koç: Ergin Ataman

Yeni transferler: Filip Petrusev (C, KK Mega Bemax)

Sözleşme uzatanlar: Vasilije Micic (PG), Rodrigue Beaubois (SG), James Anderson (SF), Tolga Geçim (SF), Adrien Moerman (PF), Yiğitcan Saybir (PF)

Takımdan ayrılanlar: Sertaç Şanlı (C, Barcelona), Dzanan Musa (SG, Rio Breogan)

Şampiyona saygı duruşu

Anadolu Efes, 2020-2021 EuroLeague sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak Avrupa basketbolunun en büyük kupasını, Fenerbahçe’nin ardından ikinci kez Türkiye’ye getirdi ve 1996’da kazandığı FIBA Koraç Kupası ile birlikte başarılarla dolu kulüp tarihinin en önemli kupasını kazandı. 

Ergin Ataman liderliğindeki Anadolu Efes’in geride kalan üç yılda ortaya koyduğu değeri, yalnızca EuroLeague kupası veya kâğıt üzerindeki başarılarla özetleyemeyiz. Anadolu Efes’i takip eden basketbolseverler istikrarlı şekilde iyi bir takım ve güzel bir basketbol izledi, son yıllarda kulübün başarısız dönemlerinde yok olan tribün kültürü tekrar canlandı. Belki en değerlisi, Sinan Erdem Spor Salonu’nda maç izlemeye gitmek, Türkiye’de bir sporseverin yapabileceği keyifli aktivitelerden birine dönüştü.

Türkiye’de benzerine az rastlanır bir kulüp kültürü oluştu ve bunda profesyonel ve bütüncül yaklaşımın izlerini görmek mümkün. Sponsorluk ilişkilerinden sosyal medya kullanımına modern bir profesyonel spor kulübü görüyoruz ve bu yaklaşımın meyvelerinden biri, özellikle yabancı basketbolcuların üç yıldır takımda ne kadar keyifli olduklarını gözlemlemek.

Takımı koruyarak sağlanan istikrar

Anadolu Efes, 2018’den bugüne Avrupa basketbolunda sık görülmeyen bir kadro istikrarı yakaladı. 2018-2019 sezonunda Final Four’a kalan ve finalde CSKA Moskova’ya mağlup olan takımdan yalnızca Brock Motum ve Metecan Birsen ayrıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle tamamlanamayan 2019-20 sezonunda takıma Chris Singleton, Alec Peters ve Tolga Geçim katıldı.

Sonu şampiyonlukla noktalanan 2020-21 sezonunda takımın çekirdeğini tamamen koruyan Efes, Peters’la yollarını ayırırken sezon başında altyapısından yetişen Erten Gazi’yi, sezon içinde Dzanan Musa’yı transfer etti. Bu süre zarfında Shane Larkin, Vasilije Micic, Rodrigue Beaubois, Krunoslav Simon, James Anderson, Adrien Moerman, Bryant Dunston, Tibor Pleiss, Sertaç Şanlı, Buğrahan Tuncer ve Doğuş Balbay 11’lisi, takımın çekirdeği olarak korundu.

Bu nüveyi aynen koruyan Anadolu Efes, yeni sezon öncesi zaman zaman süre bulan bir diğer altyapıdan yetişme oyuncu Yiğitcan Saybir ile birlikte altı ismin sözleşmesini uzattı. Takıma entegre olamayan Dzanan Musa’yla yollarını ayıran Efes, ilk kez takımda tutmak isteği bir isim olan Sertaç Şanlı’yı kaybetti.  

Sertaç Şanlı’nın ayrılığı

Sertaç Şanlı, 2021 yazının EuroLeague’de en gözde serbest oyuncularından biriydi. Sertaç, Galatasaray, Tofaş, Gaziantep, Uşak ve Trabzonspor’da forma giydikten ilk çıkışını Beşiktaş formasıyla yaptı. Beşiktaş’ta gösterdiği performans ile A Milli Basketbol Takımı’nın oyuncu havuzuna dahil olan Sertaç Şanlı, Anadolu Efes’e transfer oldu ve EuroLeague’de forma giyme şansı yakaladı.

Her sene basketboluna orta mesafe şut, üçlük, ikili oyun savunması gibi önemli özellikler ekleyen Sertaç, Anadolu Efes’te geçirdiği üç sezonun ardından, 30 yaşında, EuroLeague’in en değerli uzunlarından biri oldu. Örnek sporcu kimliği ve oyun zekâsı ile Barcelona’ya transfer olmak, aynı EuroLeague şampiyonluğu gibi Sertaç için sonuna kadar hak edilmiş bir başarı.

Türk bir sporcunun Avrupa’nın en üst düzey kulüplerinden biri tarafından tercih edilmesini ve kendisinin konfor alanından çıkarak hayatı ve kariyeri için yeni bir meydan okumaya cesaret etmesinin, oldukça anlamlı. Sertaç Şanlı’nın Barcelona’da, İbrahim Kutluay’ın Panathinaikos ve Atina’da bıraktığı gibi bir iz bırakmasını beklemek çok da yanlış olmaz. 

Filip Petrusev transferi

Anadolu Efes adına Sertaç’ın kaybı can sıkıcı bir gelişme olsa da Filip Petrusev, yeni sezon öncesi Efes taraftarları ve basketbolseverlerde heyecan uyandırdı. Hazırlık maçlarında etkili bir performans sergileyen potansiyelli genç, Anadolu Efes sisteminin bir parçası olarak kariyerinde bir üst basamağa çıkabilir.

2000 doğumlu pivot, 2,11 boyunda. İki yıl kolej liginde Gonzaga forması giydikten sonra geçen sezon Mega Soccerbet forması giyen Sırp oyuncu, 2021 NBA Draftı’nda ikinci tur 50. sıradan Philadelphia 76ers tarafından seçildi. Filip Petrusev, 2020-21 sezonunda Adriyatik Lig’de en skorer oyuncu olarak ligin en potansiyelli ve en değerli oyuncusu ödüllerini kazandı.

Sertaç Şanlı’nın boşluğunu doldurmak için EuroLeague’in tecrübeli pivotlarından biri yerine potansiyelli bir gence giden Anadolu Efes’in görece aldığı riskin getirelerinden biri de oyuncunun ekstra motivasyonu. Petrusev gibi hedefi NBA’e gitmek olan, kariyeri çıkışta bir oyuncu profilinin Efes’i tercih etmesi değerli.

Hedef zirvede kalmak

2020-2021 EuroLeague sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak üç yıllık emeklerinin karşılığını alan Anadolu Efes’i, en az kupa yolculuğu kadar zor bir sınav bekliyor. Şu anda Avrupa’nın zirvesinde yer alan takım, orada kalmaya çalışacak. Barcelona, Olimpia Milano, CSKA Moskova, Real Madrid gibi doğal şampiyonluk adaylarına rağmen Ergin Ataman ve takımın karakteriyle Anadolu Efes, bu zorlu görevi başarıyla tamamlayabilir.

Anadolu Efes’in kombo gardı Shane Larkin’in EuroLeague 2020/2021 sezonundaki en güzel hareketleri:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler