Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Ekim 2021): Paris İklim Anlaşması TBMM’de kabul edildi

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 13 derece. İzmir’de hava 18, Antalya’da 19, Ankara’da 6, Diyarbakır’da ise 12 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 30 bin 438 yeni vaka tespit edildi, 236 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 111 milyon 423 bin 707’ye çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü (6 Ekim) Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yayımladı. Koca, “Gençlerimizin daha çok hastalığa yakalanıyor olmasının ardında aşılama programımızda 18 yaş ve üzerinin öncelikli olması var” dedi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 87 kuruş, avro kuru 10 lira 26 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.371 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 501 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 80,58 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının eylül ayı reel getiri oranlarını kamuoyuyla paylaşacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2020 yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu görüşülecek.

Paris İklim Anlaşması TBMM’de kabul edildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarda dün akşam gözaltına alınan 10 öğrenciden sekizi serbest bırakıldı, iki öğrenci ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen günlerde, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’nin aracının önünün öğrenciler tarafından kesilmesine ilişkin “Böyle öğrenci olamaz, bunlar üniversitelerin içerisine sızmış teröristlerdir” demişti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından 10 öğrenci gözaltına alınmıştı.

Gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar’ın, Gezi Parkı eylemleri sırasında 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın öldürülmesine dair soruşturmaya ilişkin haberleri nedeniyle yargılandıkları davada bugün kararın açıklanması bekleniyor. Bir önceki duruşmada savcı, gazetecilerin üçer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istemişti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV’ye eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın katıldığı program gerekçesiyle inceleme başlattığını duyurdu. Başak Demirtaş, dün (6 Ekim), “İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat” programına konuk olmuştu. 

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından kullanılan Büyükada İskelesi’nin üst katı, mahkeme kararıyla dün (6 Ekim) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredildi. İBB’ye bağlı zabıta ekipleri binanın tahliyesi için Büyükada İskelesi’ne gitti fakat ekipleri engelleyen TÜGVA çalışanları durumu polise bildirdi. Polisin olay yerine gelmesiyle arbede yaşandı. Arbedede Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat yaralandı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP’li 38 ilçe başkanı Büyükada İskelesi’ne giderek açıklamada bulundu.

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni yasama yılının ilk TBMM grup toplantısında konuştu. “Başbakanlığa talibim” sözlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Akşener, “Cumhurbaşkanlığına talip değilim ama bu seçimlerden birinci parti çıkmaya, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin ilk başbakanı olmaya talibim. Millet ile devlet arasındaki bağları yeniden kurmaya, Türkiye’yi güçlendirmeye talibim” dedi.

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın eylül ayı anketinin sonuçları basına yansıdı. Sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 41,6’ya geriledi. Millet İttifakı’nı oluşturan iki partiden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin toplam oyu, eylül ayında yüzde 2,8 artarak yüzde 44,1 oldu.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) liderliğinde hazırlanan Pandora Belgeleri günbegün açıkladığı vergi cenneti ifşalarıyla dünya liderlerini, iş insanlarını, sporcuları ve sanatçıları sarsmaya devam ediyor. Pandora Belgeleri’nde Türkiye’den isimlere dair detaylar da zaman içinde açığa çıkıyor. Rönesans Holding’den sonra belgelerden, Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen, Çalık Holding ve holdingle bağlantılı dört off-shore şirketi çıktı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), hayatını kaybeden işçiler ile ilgili iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG’in hazırladığı Eylül 2021 raporuna göre geçen ay en az 175 işçi, 2021 yılının ilk dokuz ayında ise en az bin 674 işçi hayatını kaybetti.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nda yarın oynayacağı Norveç maçının hazırlıklarına devam ediyor. 

Öte yandan dün (6 Ekim) gece UEFA Uluslar Ligi’nde yarı final heyecanı yaşandı. İspanya, İtalya’yı deplasmanda 2-1 mağlup ederek finale yükseldi. İspanya, böylelikle İtalya’nın 37 maçlık yenilmezlik serisine de son vermiş oldu. Turnuvanın ikinci finalistini belirleyecek olan maç bugün Belçika ile Fransa arasında oynanacak. 

Basketbolda ise derbi heyecanı yaşandı. Fenerbahçe Safiport, Kadınlar Euroleague B Grubu ilk maçında karşılaştığı Galatasaray’ı deplasmanda 89-69 mağlup etti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İngiltere’de Yüksek Mahkeme, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’un, eski karısının ve avukatlarının telefonlarının casus yazılım Pegasus’la hacklettiğine karar verdi.

Avusturya’da Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı, Başbakan Sebastian Kurz ve yakın çalışma arkadaşları hakkında rüşvet, yolsuzluk ve halkı yanıltma gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrikası’nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı yeni geliştirilen aşının yaygın kullanılmasını tavsiye ederek ilk defa bir sıtma aşısını onayladı.

İsveç ve Danimarka, Moderna aşısının gençlere uygulanmasını durdurdu.  İsveç Halk Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, Moderna aşısının gençler üzerinde kalp kası veya kalp zarı iltihabı gibi yan etki riskinin arttığına dair bulgular elde edildiği belirtildi.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, dün (6 Ekim) Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, Beyrut Limanı’ndaki patlamanın sorumluluğunu üstlenmiş olabilecek herkesin dokunulmazlığını kaldıran bir yasa tasarısını imzaladığını ve sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.