Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (118) – DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu: “Altı parti olarak sürdürdüğümüz parlamenter sistem görüşmelerinde amacımız, altı genel başkanın aynı kare içinde mutabakat metnini imzalaması”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu oldu. Özgür Özdemir’in sorularına yanıt veren Yeneroğlu, DEVA Partisi’nin kamuoyuyla paylaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisini ve altı muhalefet partisinin sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarını anlattı.

“Altı muhalefet partisi de heyecan içinde”

DEVA Partisi’nin geçen günlerde kamuoyuyla paylaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisine farklı kesimlerden destek geldiğini belirten Yeneroğlu, altı muhalefet partisinin yaptığı sistem görüşmelerinin de önemli bir aşama olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kamuoyuyla paylaştığımız önerimize AK Parti camiası dahil olmak üzere Türkiye’nin farklı kesimlerinden farklı destekler aldık. Türkiye’nin geleceği için farklı siyasi partilerin milletin hayrına ortak bir çalışma yapacak noktaya gelmesi önemli bir aşama. Türkiye şu an demokrasi ve hukuk devletine ara vermiş durumda. Biz DEVA Partisi olarak ne Evren anayasasını ne de şimdiki sistemi kabul ediyoruz. Parlamenter diye ifade edilen eski sistem de yasamanın zayıf olduğu, yürütmenin ise birbiriyle kavga ettiği bir sistemdir. Biz  güçlendirilmiş parlamenter bir sistemle özgürlükçü ve hukuk devleti olan bir Türkiye’yi inşaa etmek istiyoruz.”

“Eski sistemde cumhurbaşkanı yetkilerini milletten yana kullanmıyordu”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte hükümetin anayasal bir düzen dışında yönetim anlayışı içinde olduğunu ve anayasanın tamamen atıl bir durumda olduğunu belirten Yeneroğlu, partilerinin ne eski sistem ne de şu anki sistemden yana olduğunu söyledi. Yeneroğlu, “Eski sistemde cumhurbaşkanı yetkilerini milletten yana kullanmaktan ziyade ideolojik bir cumhuriyet tasavvuru içinde kullanıyordu. Bu yaklaşım biçimi toplumun önemli bir kesimini ötekileştiriyordu. Biz buna da karşıyız. Özgürlükçü bir demokrasiyi savunuyoruz” dedi. 

“90’ın üzerinde konu başlığı belirlendi”

Altı muhalefet partisi genel başkan yardımcısının sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerine dair bilgi veren Yeneroğlu, şunları söyledi: “Tüm partiler büyük bir heyecan içinde sürece katkı veriyorlar. Bu, Türkiye açısından ümit verici bir tablo. Burada bir mutabakat çıkma olasılığı çok güçlü. Şu an 90’ın üzerinde konu başlığı belirledik. Yasama, yürütme ve yargı gibi üst başlıklar dışında siyasi partiler kanunu, seçim kanunu ve siyasi etik kanunu üzerinde çalışıyoruz. Ortak bir metin üzerinde çalışıyoruz. Her hafta Meclis’te çalışacağız. Çıkacak metni genel başkanlara ileteceğiz. Burada amacımız ortak tek bir metin. Zannedersem yıl sonuna kadar bir noktaya gelmiş olacağız.”

“Hedefimiz altı genel başkanın da aynı kürsüde mutabakat metnini imzalaması”

Yeneroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu görüşmelere ittifaklar bağlamından bakmıyoruz. Şu an partiler güçlü demokrasi bağlamında birliktelilik içindeler. Hedefimiz ortak bir metin çıkması ve altı genel başkanın aynı kare içinde mutabakat metnini imzalaması. Genel başkanlarımız bizi bu konuda görevlendirdi. Türkiye’nin ümitleneceği bir tablonun ortaya çıkması için elimizden gelen çabayı ortaya koyuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler