Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Ekim 2021): Pandora’dan Demirören çıktı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 15 derece. İzmir’de hava 19, Antalya’da 18, Ankara’da 7, Diyarbakır’da ise 10 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 30 bin 19 yeni vaka tespit edildi, 217 kişi ise hayatını kaybetti, birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla birlikte toplam aşı olanların sayısı 111 milyon 705 bin 559’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin, koronavirüse karşı en çok aşı yapılan ülkeler arasında tüm dünyada yedinci sırada yer aldığını bildirdi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 88 kuruş, avro kuru 10 lira 26 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.396 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 502 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,02 dolar.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), motorinde pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde litre başına 23 kuruş artış olduğunu açıkladı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’na katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür-Sanat Çalıştayı’na iştirak edecek.

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Mücella Yapıcı’nın da olduğu 16 kişinin yargılandığı dava ile Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişiye yönelik süren dava birleştirilmesinin ardından ilk duruşma bugün yapılacak. 

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışma Kulübü’nün 10 Mayıs 2019’da okul kampüsünde düzenlediği Onur Yürüyüşü’ne katılan 19 kişinin yargılandığı davanın yedinci duruşması Ankara’da görülecek. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde iki öğrencinin tutuklanmasını protesto etmek isteyen öğrenciler dün (7 Ekim) yine polis engeliyle karşılaştı, 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden 10’u akşam saatlerinde serbest bırakılırken, dördünün bugün adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığı gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

Deutsche Welle Türkçe’den Pelin Ünker ve Serdar Vardar’ın haberine göre, Demirören ailesinin sırları da Pandora’dan çıktı. Belgelerde, Türkiye’de aldığı kredileri ödemeyen Demirören ailesinin, vergi cenneti Britanya Virjin Adaları üzerinden Londra’da gayrimenkuller satın aldığı ve yatırımlarını vergi cennetlerinde değerlendirdiği görülüyor.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş’ın Fox TV canlı yayınına çıkmasının ardından hedef gösterilmesine ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Demirtaş, “Dün akşam ekranlarda ailemi hedef haline getiren linç güruhları iyi bilsin ki ailemin tek bir ferdinin saç teline zarar gelirse sorumlusu sizsiniz. Milyonların yürekli dayanışmasını unutmayacağım gibi bunu da asla unutmayacağım” diye yazdı.

AKP ile MHP, yurt başvurusu yapan ancak yerleştirilmeyen üniversite öğrencilerine asgari ücretin yarısı kadar burs verilmesini öngören CHP önergesini reddetti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, dün (7 Ekim) Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı DEVA Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki lider, yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından basının karşısına birlikte çıktı. İki genel başkan da ekonomik sorunlara vurgu yaparken öncelikli hedefin parlamenter sisteme dönmek olduğunu söyledi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nun yedinci haftasında Norveç ile karşı karşıya gelecek. İstanbul’da Ülker Stadyumu’nda oynanacak ve 21.45’te başlayacak karşılaşma, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak.

UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde ise Belçika ile Fransa, Allianz Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Belçika, ilk yarısını Yannick Carrasco ve Romelu Lukaku’nun golleri ile 2-0 önde tamamladığı maçta Fransa’ya elenmekten kurtulamadı. Fransa’nın maçtaki gollerini Karim Benzema, Kylian Mbappe ve Theo Hernandez kaydetti. UEFA Uluslar Ligi’nde Fransa ile İspanya’nın karşılaşacağı final müsabakası, 10 Ekim Pazar günü oynanacak.

Fenerbahçe Beko, Euroleague’in ikinci haftasında Panathinaikos’a konuk oldu. Sarı-lacivertliler büyük bir bölümünü önde götürdüğü maçta rakibine 91-87 mağlup oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İngiltere, Türkiye’de yapılan aşıların ülkelerinde tanınacağını duyurdu. Böylece, Türkiye’den İngiltere’ye gitmek isteyen yolcular için 10 gün boyunca evde karantinaya girme zorunluluğu kalkmış oldu. 

Yunanistan Parlamentosu, Fransa ile imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı onayladı.

Brüksel’de bulunan NATO karargâhında çalışan sekiz Rus diplomatın akreditasyonu, ajan oldukları iddiasıyla iptal edildi. 

Almanya’da Köln Belediyesi, cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunabileceğini bildirdi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.