Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (119) – DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra kendi zenginini oluşturmaya dayalı bir model kökleşti”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı oldu. Programda Türk Lirası’nın (TL) değer kaybetmesi, Merkez Bankası’ndaki görev değişiklikleri ve bugün açıklanan 2022 yılı bütçesi konuşuldu. 

“Merkez Bankası’nın en önemli gücü itibarıdır”

Merkez Bankası’nın en önemli gücünün itibarı olduğunu belirten İbrahim Çanakcı, bunun kaybedilmesi halinde eldeki araçların yetersiz kalacağını söyledi. Merkez Bankası’nın çok vahim hatalar yaptığını savunan Çanakcı, yöneticiler değişmesine rağmen ekonomik sorunların devam etmesinin daha sistematik bir soruna işaret ettiğini belirtti. 

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra rant paylaşımına dayalı bir model kökleşti”

TL’nin 2018’den beri düzenli olarak değer kaybetmesinin mevcut hükümet sistemiyle doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Çanakcı, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra rant paylaşımına ve kendi zenginini oluşturmaya dayalı bir model kökleşti. 2018’den önce de bunun yansımaları vardı ancak son üç-dört yıl içinde bu süreç kurumsallaştı. Varlık Fonu gibi kara delikler oluşturuldu” dedi.  

“Kimse elinde Türk Lirası tutmak istemiyor”

TL’nin değer kazanması için yurttaşların tasarruflarını TL cinsinden değerlendirmesi gerektiğini ve yabancıların TL’ye yatırım yapması gerektiğini aktaran Çanakcı, “Vatandaşımız Türk Lirası’na güvenmiyor. Kimse elinde TL tutmak istemiyor” diye konuştu.

“Bütçe, bir borç ve faiz bütçesi haline geldi”

Son olarak, bugün (15 Ekim) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklanan 2022 yılı bütçesini değerlendiren İbrahim Çanakcı, “Türkiye’de yaklaşık beş-altı yıldır bütçelerin ekonomi politikası aracı olma vasfı zayıfladı. Bütçe, bir borç ve faiz bütçesi haline geldi” değelendirmesinde bulundu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.