Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Ümraniye’deki Millet Bahçesi’nin açılışından izlenimler: Açılışa katılanların yarısı kurdele kesme törenine kalmadı, Erdoğan yine Kılıçdaroğlu’na yüklendi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan bugün (5 Kasım) İstanbul’da Ümraniye Millet Bahçesi’nin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşurken açılışa katılanlar yavaş yavaş alandan ayrılmaya başladı. Kurdele kesme törenine gelindiğinde ise alanın yarısı boşalmıştı. Erdoğan’ın hedefinde yine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Ufuk Çeri’nin Ümraniye Millet Bahçesi’nin açılışından izlenimleri…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışına katıldığı Ümraniye Millet Bahçesi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Programın başlama saatinin cuma namazı sonrasına denk gelmesi sebebiyle civardaki camilerden çıkan cemaat, tören alanına geldi. Çok sayıda servis aracı da Ümraniye dışından vatandaşları açılışa taşıdı.

Törene kadınların katılımı erkeklere göre daha yoğundu. Ümraniye Belediyesi çalışanları da açılış töreninin düzenlendiği alanda yerini almıştı. Programın 14.00’te başlanacağı açıklanmıştı fakat Erdoğan alana 14:45’te geldi.

Parkın girişindeki arama noktasının yanı sıra, açılış töreninin düzenleneceği alanın girişinde de ikinci bir arama kontrol noktası bulunuyordu. İkinci arama noktasının önünde toplanan vatandaşlar, x-ray cihazından geçerek açılış töreninin düzenlendiği alana girebildi. Alana girenlerin çakmakları toplandı.

AKP’li görevliler ise sık sık tören alanı dışında bulunan vatandaşları alana girmeleri yönünde uyardı. Görevlinin vatandaşlara “Alan boş duruyor. Lütfen banklarda oturmayalım” uyarısında bulunduğuna şahit oldum. Açılış törenine katılanların Erdoğan’ı görmek için geldiği belliydi. Nitekim zaman ilerledikçe alan boşalmaya başlamıştı.

Kendi aralarında siyaset konuşanlara rastlamadım. Vatandaşların bulunduğu alanın büyük bir kısmı kadın-erkek olarak ayrılmıştı. Rabia işareti yapanların yanı sıra bozkurt işareti yapanlar da vardı. Alanda sadece Türk bayrağı bulunuyordu.

Erdoğan’ın gelmesiyle tören başladı. İlk olarak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin imam hatibi Bünyamin Topçuoğlu, Kuranıkerim okudu. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım konuştu.

Erdoğan sahneye çıktığında coşku yüksekti. Daha önce mitinglerindeki konuşmalarına benzer ifadeler kullanan Erdoğan, bu konuşmasında da CHP’yi eleştirdi:

“Yaşı 60’ın üzerinde olanlar 1970’lerin, 1980’lerin, 1990’ların Ümraniyesi’ni hatırlayacaklardır. Ümraniye ismi medyada ancak ya öldürülen işçilerle ya patlayan çöplüğüyle ya da sefalet görüntüleriyle yer alırdı. Kim vardı o zaman buranın belediyesinde? Kim vardı? CHP. CHP deyince akla ne gelir? Çöp, çamur, çukur, pislik. Bu gelir akla. Öyle ki Ümraniye denince akıllardaki İstanbul ile ilgisi olmayan, uzak mı uzak bir yer akla gelirdi.”

Erdoğan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da şu sözlerle yüklendi: “Vesayetin ayak oyunlarından terör örgütlerinin saldırılarına, darbe girişimlerinden küresel ekonomik tuzaklara kadar nice engeli aşarak ülkemizi dünyada hak ettiği yere getirmek için çalıştık, çabaladık. Gabar’da terörü gömdük, Bestler Deresi’nde terörü gömdük. Yine aynı şekilde Bay Kemal ve avenesi, bunlar PKK terör örgütüyle beraber hareket ettiler, onları da gömdük. Şimdi ne yapıyorlar? Terör örgütünün başı cezaevinde. Bunlar da onlarla beraber hareket ediyorlar. İYİ Parti de onlarla beraber, CHP de onlarla beraber, diğerleri de onlarla beraber.”

Erdoğan’ın konuşması devam ederken açılış törenine gelenler alandan ayrılmaya başladı. Kurdele kesme törenine gelindiğinde ise alanın yarısından fazlası boşalmıştı. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rodos kuşatmasını tasvir eden, belediye bünyesindeki sanatçılarca bir yılda hazırlanan tabloyu hediye etti. Kurdele kesildikten sonra Erdoğan sahneden indi ve tören sona erdi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.