Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (92): LGBTİQ+ Meclisleri’nden Mahmut Birdal ile 19. İstanbul Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması 

Gökkuşağı Bülteni’nde bu hafta, LGBTİQ+ Meclisleri’nden Mahmut Birdal ile 19. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasını konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Can Özgül

Reji: Meryem Melek Köse, Özge Elvan

Katkı sağlayan: İlayda Öykü Biberoğlu

Yargıtay, kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan kocası Hasan Karabulut’u öldüren ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Çilem Doğan’ın cezasını onadı. Tutuksuz yargılanan Doğan, cezaevine girecek.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ekim 2021 raporunu açıkladı. Rapora göre, ekimde 18 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 19 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Marmara Üniversitesi’nde Özel Güvenlik Birimi, Kadın Hakları Kulübü’nün standına afişlerinde “LGBTİQA+” yazdığı için için saldırdı. Kulüp yaşananları Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bildirdi. Başkanlıksa cevap olarak “Ahlaksızlık, aile yapımıza uymuyor” diyerek kulübü kapatmakla tehdit etti. 

Kaos GL Derneği, 2020 yılına ait “LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu”nu yayımladı. Avukat Yasemin Öz’ün hazırladığı raporda; 2020 yılında LGBTİ+’ların insan haklarına erişimini engelleyen uygulama ve insan hakları ihlalleri örnekleri yer alıyor.

İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre Cervarix aşısı olan genç kadınların HPV’ye bağlı rahim ağzı geliştirme ihtimali yüzde 87 azalıyor. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde artık Cervarix yerine daha başarılı bulunan Gardasil aşısı kullanılıyor. Ancak Cervarix’in başarısı, tüm HPV aşılarının başarısı için örnek oluşturabilir.

İstanbul’da haziran ayında düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması salı günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde tamamlandı. Beraat taleplerini reddeden mahkeme heyeti, davayı 10 Aralık’a erteledi.

Hacettepe Üniversitesi’ndeki görevinden politik ve homofobik mobbing nedeniyle istifa eden hukukçu Doç. Dr. Öykü Didem Aydın, Medyascope için hazırladığı Hukuk Okulu programının bugünkü (6 Kasım) ilk bölümünde, Avrupa Birliği’nin İlerleme Raporu’nda Türkiye’deki yargının durumunun nasıl göründüğünü ele aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.