Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar’dan muhalefete iki çağrı: “Derhal seçim önergesini ortak bir şekilde Meclis’e sunalım, kriz koordinasyon kurulu oluşturalım”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), ekonomik krizi ve döviz kurlarındaki artışı değerlendirmek üzere toplandı. Toplantı sonrasında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıklamalarda bulundu. Muhalefete çağrıda bulunan Sancar, Gelin derhal seçim önergesini ortak bir şekilde hazırlayıp Meclis’e sunalım. Eğer cumhurbaşkanı erken seçim kararı almıyor ve istifa etmiyorsa Meclis devreye girmelidir. Sendikalar, emek ve meslek örgütleri, bütün muhalefet partilerinin bir araya geleceği, temsilciler göndereceği geniş bir kriz koordinasyon kurulu oluşturulmalıdır. Tek adam rejimi ve onu besleyen unsurlar bu ülkenin kaderi değildir” dedi.

“Ülke de ekonomi de çöküyor”

Sancar, MYK’yı acil olarak toplantıya çağırdıklarını belirterek, “Gündemimiz belli. Dünden beri canlı bir şekilde hepimizin izlediği bir çöküşü değerlendirdik. Ülke de ekonomi de çöküyor. Sadece ekonomi değil toplumsal ve siyasal sistem de çöküyor” diye konuştu.

“Halk her geçen gün daha fazla yoksullaşıyor”

Türkiye’nin çok boyutlu bir krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Sancar, “Halk her geçen gün daha fazla yoksullaşıyor, ekonomi her geçen gün daha fazla çöküyor. Ekonomik çöküş derken bunu açık ifade etmekte fayda var: Çöken sistemin kendisi, tek adam rejimi ve onun izlediği politikalardır” dedi.

“Sadece son bir aydaki kur artışı Türkiye’nin dış borcunu 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi kadar artırdı”

Döviz kurlarında yaşanan artışın sürpriz olmadığını belirten Sancar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  

“Bugün yaşananların hiçbiri sürpriz değil. İktidarın bütçesi ve ekonomi politikaları üç temel unsura yaslanıyor. Savaş, yandaş ve rant. Bu iktidarın savaşa yandaşa ve ranta ayırdığı kaynaklar ülkenin bir yangın yerine dönmesine yol açmaktadır. Bu politikalar ekonomik çöküşü ve siyasi çöküşü, aynı anda yaşatmaktadır. Sadece son bir aydaki kur artışı ya da Türk Lirası’ndaki değer kaybı Türkiye’nin dış borcunu 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi kadar artırmıştır. Yani 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi artık anlamını kaybetmiş durumdadır. Karaborsadan söz ediliyor, bunu zaten sokağa çıktığınızda görüyorsunuz. Ürünlere sınırlama getiriliyor, fiyatlar günlük değişiyor hata ekonomide ‘fiyat’ kavramı bile ortadan kalktı bu her türlü fırsatçılığa soygun zeminini iyice hazır hale getiriyor.”

Muhalefete çağrı: “Gelin derhal seçim önergesini ortak bir şekilde hazırlayıp Meclis’e sunalım”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının istifa etmesi ve Cumhur İttifakı’nın erken seçim kararı alması gerektiğini vurgulayan Sancar, muhalefete de şu çağrıda bulundu:

“Şu an yapılması gereken ilk iş bu iktidarın derhal istifa etmesidir. Bununla birlikte derhal seçim kararı almasıdır. Eğer iktidar istifa etmez ve seçim kararı almazsa, bu görev muhalefet partilerine düşüyor. Muhalefet partilerine özel bir çağrı yapıyoruz. Gelin derhal seçim önergesini ortak bir şekilde hazırlayıp Meclis’e sunalım. Eğer cumhurbaşkanı erken seçim kararı almıyor ve istifa etmiyorsa Meclis devreye girmelidir. Biz inanıyoruz ki sadece muhalefet partilerinin milletvekilleri değil iktidar milletvekilleri de destek olacaktır. 360 oya ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Önergemizi verelim ve iktidar kanadında da halka karşı sorumlu davranacak milletvekillerine bir fırsat ve imkân verelim.” 

“Bu karanlık günleri yaratan iktidarın artık sonu gelmiştir”

Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz” sözlerini de şöyle eleştirdi: “Ülkeyi çöktürme planı ile karşı karşıyayız. Bu iktidarın en iyi bildiği yöntem çöktürme planlarını uygulamaktır. Çoklu bir mücadele vermek gerekir, çoklu mücadele ise çoklu ittifaklar gerektirir. Cumhurbaşkanı, ekonomik kurtuluş savaşından bahsediyor. Bundan önce de benzer şeyler söylemişti. Bunu şöyle anlamak lazım, halka karşı bir savaş. Bu politikalarla talan, rant, yandaş ve savaş anlayışı ile yürütülen program ekonomik kurtuluş savaşı değil halka karşı savaştır. Halkın bedelini ağır bir şekilde ödediği sonuçlar doğuruyor. Biz de halkın haklarını birlikte savunmak için çoklu ve güçlü bir demokratik mücadele ortaklığını geciktirmeden hayata geçirme yükümlülüğü ile karşı karşıyayız.”

Sendikalar, emek ve meslek örgütleri ve muhalefet partilerine “kriz koordinasyon kurulu” oluşturma çağrısı

Sendikalar, emek ve meslek örgütleri, bütün muhalefet partilerinin bir araya geleceği kriz koordinasyon kurulu oluşturulması çağrısında bulunan Sancar, şöyle konuştu: “Çok boyutlu bu krize karşı çoklu mücadele birlikteliğine de ihtiyaç var. O nedenle, toplumsal muhalefet güçlerinin de çok daha somut öneriler etrafında buluşmaları acil bir ihtiyaçtır. Çoklu mücadele çoklu ittifaklar gerektirir. Bu ittifak, demokrasi ittifakı olarak bütün çağrılarımızda yer almaktadır. Şimdi bunu daha da somutlaştırma zamanıdır. Hemen bugün eşbaşkanlar başkanlığında bir kriz koordinasyon merkezi oluşturduk. Bütün gelişmeleri anında izleyecek bir çalışma başlattık. Demokratik mücadele programlarımızı halka duyuracağız. Sendikalar, emek ve meslek örgütleri, bütün muhalefet partilerinin bir araya geleceği, temsilciler göndereceği geniş bir kriz koordinasyon kurulu oluşturulmalıdır. Tek adam rejimi ve onu besleyen unsurlar bu ülkenin kaderi değildir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.