Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı – PKK’lı Kaytan kaç kere öldürüldü ya da bu haberlerin inandırıcılık sorunu

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında PKK Yürütme Konseyi Üyesi Ali Haydar Kaytan‘ın öldürüldüğüne dair haberlerin medyada ele alınış biçimini değerlendirdi.

Bildirici şunları yazdı: “16 Eylül 2020 tarihinde Ali Haydar Kaytan’ın öldürüldüğü haberlerini yayımlayan internet siteleri, gazeteler ve televizyonlar, aradan bir yılı aşkın bir süre geçtikten sonra 18 Kasım 2021 tarihinde bir kez daha Ali Haydar Kaytan’ın öldürüldüğüne dair haberler yapıyorlar!

Üstelik de daha önce yayımladıkları haberlere hiçbir atıfta bulunmadan sanki ilk kez Kaytan’ın öldürüldüğüne dair haber yayımlıyormuş gibi davranıyorlar. Hatta bazı gazetelerde iki haberi yazan da aynı muhabir.

Sadece Oda TV, Kaytan hakkındaki yeni iddialar üzerine ‘PKK Yöneticisi Ali Haydar Kaytan üçüncü kez öldürüldü’ haberi yayımlayarak, bu kişiyle ilgili daha önce de öldürüldüğü yolunda haberler yayımlandığına dikkati çekti.

Gazeteciler, bir yıl önce ne söylediklerini, ne yazdıklarını unutmuş olamazlar. Unutmamalılar da. Aynı konuda yeni bir bilgi açıklarken eski yayımladıklarına atıfta bulunup açıklık getirmek zorundalar. Öyle ya? Kaytan’ın öldürülmesiyle ilgili yeni yayımlanan haberler doğruysa eskileri yanlış demektir. Yok öyle değil de eski haberler doğru ve Kaytan o zaman öldürüldüyse bu yeni haberler neyin nesi oluyor? Her iki durumda da birbiriyle çelişen bu haberleri yayımlayan medya kuruluşları okur, izleyici ve takipçilerinden özür dilemeli.

Anlıyorum, bu tip bilgileri sahadan doğrulatmak çok zor. Ama doğrulanamıyorsa yayımlamamak ya da resmi açıklamaları beklemek gerek. Güvenlik birimleri resmi açıklama yapmadan el altından bilgi verse bile doğrulanmamış bilgileri yayımlamak yanlış. Zira insanlar yanıltılmış olmakla kalmıyor, medya ve haberler inandırıcılığını kaybediyor, medya kuruluşları propaganda aygıtına dönüştürülüyor.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.